Nederlandse horeca groeit met 2.500 locaties in 2,5 jaar


De afzet richting horeca en foodservice maakte na lockdowns een inhaalslag.

Analyse - Het aantal horecazaken neemt al jaren toe en daar is in de afgelopen 2,5 jaar geen einde aan gekomen. Wel is er een afname te zien van bars en cafés die geen eten serveren, mobiele verkooppunten en discotheken. Dat blijkt uit gegevens van Datlinq.

In juli dit jaar telde Nederland ruim 45 duizend eet- en drinkgelegenheden. In januari 2020 waren dat er nog zo'n 43 duizend. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fast casual restaurants en andere laagdrempelige eetgelegenheden (+37%). Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten afhalen van eten (+13%) zijn snel in aantal toegenomen. Ook is het aantal coffeebars (+40%) en ijssalons (+9%) sterk toegenomen.

Flevoland is de provincie waar de relatieve stijging het grootst is, met een plus van bijna 10 procent. Daarna volgen Noord- en Zuid-Holland met 7 % en Utrecht met 6%. In de 3 noordelijke provincies en Limburg was de groei het laagst met 2%.

In de gemeente Amsterdam is het aantal horeca zaken absoluut gezien het meest toegenomen, met een toename van 381. Ver daarna volgen Den Haag en Rotterdam, met een plus van 140 en 121 vestigingen.

Bron: Datlinq/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsCasual dining concept Vegitalian heeft internationale groeiambitie

Horecaconcept - De prijswinnende horecaondernemers achter het plantaardige casual dining concept Vegitalian gaan intensief samenwerken met een groep impact-investeerders om de stevige internationale groeiambities waar te maken. De komende jaren investeert V-SQUARE in de opening van tientallen vestigingen binnen en buiten Nederland van de restaurant-, catering- en bezorgketen. Begin april heropent het eerste restaurant aan de Schoutenstraat in Utrecht.

Lees bericht

Instock wil meer voedsel redden en gaat verhuizen

Voedselverspilling -  Instock heeft inmiddels meer dan 2 miljoen kg aan eten gered van verspilling. Dit jaar verwacht Instock meer dan een miljoen kilo te redden. Om de grotere hoeveelheden met eten te kunnen ontvangen verhuist Instock in april met hun Food Rescue Center naar Diemen naar een grotere locatie.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid