Onzekerheid over continuïteit bedrijf in horeca neemt toe
_640_480_90.jpg)
Analyse – Horecabedrijven maken zich meer zorgen over hun voortbestaan. Het aantal bedrijven dat verwacht over een jaar nog te bestaan lag in november van dit jaar lager dan in mei. Dit meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête onder bedrijven met vijf of meer werkzame personen.
Het vertrouwen over de toekomst is in de horeca het laagst van alle bedrijfstakken. 52 procent van de horecabedrijven verwachtte in november nog minstens een jaar te bestaan. In mei was dit nog 59 procent, zo laat het CBS weten. Ook in de sectoren cultuur, sport en recreatie, auto- en detailhandel, en verhuur en overige zakelijke diensten hadden ondernemers in november minder vertrouwen in hun voortbestaan als in mei, maar die stijging was minder groot dan in de horeca.
Kosten
De prijsstijgingen van energie en grondstoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van het minder grote vertrouwen. In de horeca geeft ruim een derde van de ondernemers aan dat de prijsstijgingen een doorslaggevende rol spelen bij hun oordeel over de continuïteit van het bedrijf, zo de CBS analyse zien. Andere sectoren hebben minder te maken met de sterke stijging van energie- en grondstofkosten.
Bron: CBS/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Pickwick introduceert Finest Selection voor professionele markt
Introductie - Theemerk Pickwick breidt zijn assortiment uit met Finest Selection, een nieuwe premium theelijn gericht op de zakelijke markt. De introductie speelt in op de toenemende vraag naar kwaliteit en variatie binnen horeca, zorginstellingen, kantoren en hotels.
Lees berichtStartende horecaondernemers vaak te laat met btw-aangifte
Ondernemerschap - Startende ondernemers, waaronder veel horecabedrijven, dienen opvallend vaak hun btw-aangifte te laat in. Volgens de Belastingdienst kwam in 2024 10 procent van de btw-aangiften van alle startende ondernemers te laat binnen. Wie te laat indient of betaalt, riskeert een boete.
Lees berichtSocial Deal kiest voor Vermaat als nieuwe cateraar
Catering - Social Deal heeft cateringbedrijf Vermaat aangetrokken als nieuwe partner voor de verzorging van de bedrijfslunch. Het hoofdkantoor dat gevestigd is in Den Bosch neemt na enkele jaren afscheid van cateraar Hutten.
Lees berichtGastvrij Rotterdam blijft inzetten op kwaliteit bezoek
Vakbeurzen – Na de succesvolle editie van vorig jaar gaat Gastvrij Rotterdam deze editie opnieuw records breken. De beurs die van 22 tot en met 24 september wordt gehouden in Rotterdam Ahoy belooft groter en omvangrijker te worden dan ooit. Maar nog belangrijker dan groot, vindt beursdirecteur Robert Melaard de kwaliteit van het bezoek èn de exposanten. “Daar blijven we op inzetten. We...
Lees berichtHANOS-ISPC Breda heropent met culinaire spektakel
Groothandel - HANOS-ISPC Breda heeft zijn vernieuwde vestiging feestelijk heropend. Actrice Nicolette van Dam verrichtte symbolisch de opening met een druk op de knop, waarna een uitgebreid culinair programma startte.
Lees berichtKoningin Máxima opent Verspillingsvrije Week 2025
Actieweek - Met de onthulling van het campagnebeeld gaf Koningin Máxima gisterochtend het officiële startsein voor de Verspillingsvrije Week 2025. Centraal dit jaar staat het thema houdbaarheid. Jongeren, professionals en ondernemers lieten tijdens de opening zien hoe zij verspilling tegengaan - thuis, in de horeca en in de voedselketen.
Lees bericht