ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders


Ook cafetaria's hebben te maken met forse energienota's / Foto bij: ProFri

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

"Ondernemers zijn in paniek", zegt Frans van Rooij, directeur van de ProFri. "De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog. Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1.200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3.600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen. De wekelijkse frietmaaltijd zal dus waarschijnlijk duurder worden.”

40% heeft variabel contract

De vakvereniging schat dat zo’n 70 procent van alle frituurzaken, nu of binnenkort, hard wordt geraakt door zeer hoge energierekeningen. “Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60 procent een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden op dat moment geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. De coronacrisis heeft z’n sporen al achtergelaten en de hoge energieprijzen komen daar bovenop. Daardoor zien sommige ondernemers hun inkomen nog verder teruglopen.”

Oproep

ProFri roept het Ministerie van Economische Zaken op in actie te komen. "Het coronaherstelplan staat al op de agenda om besproken te worden, maar dat is nog niet in gang gezet. Nu worden ondernemers alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Meerdere horecazaken krijgen hiermee te maken, maar frituurzaken worden het hardst geraakt. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven," aldus Van Rooij.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht



ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht



Cafetariaomzet in 2023 met 6% gegroeid

Analyse – De omzet in de Nederlandse cafetaria’s is in het afgelopen kalenderjaar met 6,2% toegenomen. Dat is exact hetzelfde groeicijfer als dat van 2022 ten opzichte van 2021. De omzetten in de laatste drie maanden van 2023 waren zelfs gelijk aan die van 2022 dus omzetgroei van 0%.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid