Succesvolle pilot ISS Facility met reusable plastics bij PwC

Catering - ISS Facility Services is bij PwC een pilot gestart met reusable plastics op voedselverpakkingen. Doelstelling is om het gebruik van disposables in het bedrijfsrestaurant drastisch te verminderen of zelfs geheel te reduceren. De pilot verloopt succesvol en wordt na afronding wellicht uitgerold naar meerdere ISS-locaties.
Jaarlijks gebruiken Nederlanders ongeveer 26 miljard stuks voedselverpakkingen. Verpakkingsmateriaal vormt daarmee zo’n twintig procent van onze afvalstroom. Steeds meer bedrijven willen deze afvalstroom verminderen en sluiten zich aan bij ‘Net Zero’, dat verwijst naar het evenwicht tussen de hoeveelheid geproduceerd broeikasgas en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt weggenomen. Net Zero wordt bereikt wanneer de hoeveelheid broeikas die wordt toegevoegd niet meer is dan de hoeveelheid wordt weggenomen. Het hergebruik van verpakkingsmateriaal draagt daar substantieel aan bij, aldus ISS Facility.
Substantieel minder afval
ISS is aangesloten bij het Plastic Pact en de pilot die ISS recent bij PwC is gestart, behelst het gebruik van herbruikbare voedselverpakkingen. Dit heeft als doel het gebruik van wegwerpverpakkingen substantieel te verminderen. PwC heeft zich gecommitteerd aan de doelstellingen van Net Zero en maakt zich sterk om nul kilo restafval te produceren. ISS heeft bekeken hoe zij de eenmalige ‘to-go verpakkingen’ zoals maaltijdboxen, sandwich- en saladeverpakkingen en ook koffiebekers, kan omzetten in een herbruikbare variant.
Statiegeld
Om ervoor te zorgen dat de herbruikbare verpakkingen ook daadwerkelijk terugkomen, heeft ISS een gesloten ‘statiegeldsysteem’ ontwikkeld waarmee medewerkers van PwC vooraf via een speciale bestelapp (de Order@ISS-app) een vast bedrag aan statiegeld betalen (afhankelijk van de soort verpakking) op iedere kop of kom die zij gebruiken. Dat statiegeld krijgen zij in de vorm van credits of een voucher terug wanneer zij de verpakking weer retourneren. Die credits kunnen zij bij een volgende inkoop weer inzetten. Omdat de reacties van de medewerkers zeer positief zijn, is de verwachting dat het gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal na afronding en evaluatie van de pilot wordt opgeschaald naar meerdere ISS-locaties.
Nieuwe wet- en regelgeving
Met dit initiatief loopt ISS vooruit op de nieuwe wet- en regelgeving van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanaf 2023 moeten alle koffiebekertjes afwasbaar zijn of grotendeels worden gerecycled. Een jaar later moeten ook de plastic bakjes van kant-en-klaarvoedsel eraan geloven: ook die gaan grotendeels in de ban.
Bron: ISS/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
ISS doneert 1 miljoen kommen soep aan Voedselbanken
Donatie - Facilitair dienstverlener ISS Facility Services is een samenwerking gestart met het sociale soepmerk Soupalicious. Dit partnerschap levert de Nederlandse voedselbanken maar liefst 1 miljoen kommen soep op per jaar. Een prachtige stap om honger door armoede tegen te gaan.
Lees berichtHerbruikbare beker wordt het nieuwe normaal op het station
Stationshops - Als het aan NS ligt, wordt het drinken uit een herbruikbare beker op het station het nieuwe normaal. Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren vraagt NS samen met verschillende ondernemers op het station hier opnieuw aandacht voor met de ‘Bring Your Own’ campagne.
Lees bericht‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’
Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.
Lees berichtBiermarkt bijna terug op niveau voor de COVID
Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.
Lees berichtBP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat
Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.
Lees berichtBiermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem
Horeca – De biermarkt bereid zich voor op statiegeld op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.
Lees bericht