Succesvolle pilot ISS Facility met reusable plastics bij PwC
Catering - ISS Facility Services is bij PwC een pilot gestart met reusable plastics op voedselverpakkingen. Doelstelling is om het gebruik van disposables in het bedrijfsrestaurant drastisch te verminderen of zelfs geheel te reduceren. De pilot verloopt succesvol en wordt na afronding wellicht uitgerold naar meerdere ISS-locaties.
Jaarlijks gebruiken Nederlanders ongeveer 26 miljard stuks voedselverpakkingen. Verpakkingsmateriaal vormt daarmee zo’n twintig procent van onze afvalstroom. Steeds meer bedrijven willen deze afvalstroom verminderen en sluiten zich aan bij ‘Net Zero’, dat verwijst naar het evenwicht tussen de hoeveelheid geproduceerd broeikasgas en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt weggenomen. Net Zero wordt bereikt wanneer de hoeveelheid broeikas die wordt toegevoegd niet meer is dan de hoeveelheid wordt weggenomen. Het hergebruik van verpakkingsmateriaal draagt daar substantieel aan bij, aldus ISS Facility.
Substantieel minder afval
ISS is aangesloten bij het Plastic Pact en de pilot die ISS recent bij PwC is gestart, behelst het gebruik van herbruikbare voedselverpakkingen. Dit heeft als doel het gebruik van wegwerpverpakkingen substantieel te verminderen. PwC heeft zich gecommitteerd aan de doelstellingen van Net Zero en maakt zich sterk om nul kilo restafval te produceren. ISS heeft bekeken hoe zij de eenmalige ‘to-go verpakkingen’ zoals maaltijdboxen, sandwich- en saladeverpakkingen en ook koffiebekers, kan omzetten in een herbruikbare variant.
Statiegeld
Om ervoor te zorgen dat de herbruikbare verpakkingen ook daadwerkelijk terugkomen, heeft ISS een gesloten ‘statiegeldsysteem’ ontwikkeld waarmee medewerkers van PwC vooraf via een speciale bestelapp (de Order@ISS-app) een vast bedrag aan statiegeld betalen (afhankelijk van de soort verpakking) op iedere kop of kom die zij gebruiken. Dat statiegeld krijgen zij in de vorm van credits of een voucher terug wanneer zij de verpakking weer retourneren. Die credits kunnen zij bij een volgende inkoop weer inzetten. Omdat de reacties van de medewerkers zeer positief zijn, is de verwachting dat het gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal na afronding en evaluatie van de pilot wordt opgeschaald naar meerdere ISS-locaties.
Nieuwe wet- en regelgeving
Met dit initiatief loopt ISS vooruit op de nieuwe wet- en regelgeving van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanaf 2023 moeten alle koffiebekertjes afwasbaar zijn of grotendeels worden gerecycled. Een jaar later moeten ook de plastic bakjes van kant-en-klaarvoedsel eraan geloven: ook die gaan grotendeels in de ban.
Bron: ISS/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
SPAR en Statiegeld Nederland lanceren Statieheld-pilot
Formulenieuws - SPAR en Statiegeld Nederland de starten op drie universiteiten, waar SPAR is gevestigd, een pilot met het inleveren van blikjes en flesjes voor statiegeld. De Statieheld-pilot start op de locaties Hogeschool Utrecht, TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor de pilot worden automaten ingezet, die gebruik maken van het RAAS-model (RVM As A System). De automaten bieden...
Lees berichtNieuwste ‘multi-feed’-statiegeldautomaat van Tomra
Statiegeld - Tomra Collection presenteert de Tomra R2, een ‘multi-feed’-statiegeldautomaat. De automaat stelt consumenten in staat om met één handeling een tas vol PET-flessen en blikjes te legen in de invoeropening.
Lees berichtVissers Energy opent 25e Moments & More
Tankstation – Esso Vissers Raakeind had als locatie de eer om de 25e Moments & More te mogen openen. De locatie aan de A58 werd ook de locatie waar samen met Statiegeld Nederland de compacte M1 emballage-automaat van Tomra is geplaatst.
Lees berichtAviko gaat met ketenpartners frietketen verduurzamen
Verduurzamen - Aviko gaat samen met een aantal partners werken aan het verder verduurzamen van de waardeketen van aardappelfriet. Samen met Derks Akkerbouw, AB Texel, Dasko Koel- en Vriestransport en Hutten Catering willen deze vijf partijen zich gezamenlijk inzetten om de CO2-uitstoot binnen de keten - van teler tot tafel - tegen 2030 net zero te krijgen.
Lees berichtTOMRA lanceert compacte statiegeldautomaat
Introductie – Emballagespecialist TOMRA lanceer de kleinste statiegeldautomaat voor PET-flessen, de TOMRA M1. De automaat is voor blikjes en glazen flessen en sorteert deze in één automaat.
Lees bericht‘Wegwerpbekers op festivals duurzaam en toegestaan’
Festivals – “Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers per 1 januari verboden zijn, maar dat is niet waar. Wegwerpbekers zijn soms zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.” Dat zegt Bert Hengeveld van internationaal verpakkingsproducent Bordex Group.
Lees bericht