‘Teleurstelling bij burgemeesters en KHN over uitstel versoepelingen’


Corona – De burgemeesters van de vier grote steden en Koninklijke Horeca Nederland hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april te versoepelen, maar mogelijk pas 28 april. Maar ook aan die datum is de voorwaarde gekoppeld dat de besmettingscijfers het toelaten.

Het uitstellen van de versoepelingen werd zondag duidelijk na overleg op het Catshuis met het OMT. Eerder was het kabinet nog optimistisch om ondanks de oplopende besmettingscijfers toch meer toe te staan, waaronder het openen van de terrassen. Voor verdere versoepelingen werd vanuit de medische wereld al met verbazing gereageerd omdat reguliere behandelingen als gevolg van drukte in de ziekenhuizen al moesten worden uitgesteld en de ic-bezetting was opgelopen naar een onwenselijk niveau.

Handhaving

Desalniettemin hebben de burgemeesters toch een dringend beroep gedaan om de terrassen toch te openen. Volgens de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) wordt handhaving in dichtbevolkte gebieden steeds lastiger en is – zeker bij mooi weer - meer buitenruimte nodig om mensen te spreiden. Bovendien wordt het lastiger om mensen van de maatregelen te overtuigen. Aboutaleb liet al eerder weten dat het niet meer is uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras mogen zitten, maar dat de horeca de terrassen gesloten moet houden.

Teleurgesteld

Ook KHN heeft vernomen dat de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig met een week worden uitgesteld tot 28 april. De belangenvereniging is over dit voornemen uiterst teleurgesteld en ziet het als een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. KHN schrijft: ‘Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open’.

Veilig

Volgens KHN kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing, juist door er voor te zorgen dat er meer spreiding komt van mensen. Bovendien heeft de horeca aangetoond veilig te kunnen openen. Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet alleen de terrassen openen, maar ook fase 1 in laten gaan van de KHN-horecaroutekaart. Dat betekent ook openstelling van de binnenruimte. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Anuga biedt internationaal overzicht food en beverage

Vakbeurzen - De aankomende editie van Anuga van 7 t/m 11 oktober 2023 in Keulen geeft niet alleen een overzicht van het wereldwijde aanbod op het gebied van eten en drinken, maar ook op tal van onderdelen zoals diepvries, biologische producten en hot en colddrinks. Als internationale levensmiddelenbeurs biedt het platform een totaaloverzicht op het gebied van eten en drinken.

Lees bericht


Jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Gastvrij Rotterdam vierde de afgelopen drie dagen haar 10e editie. De beurs in vijf de hallen van Rotterdam Ahoy was met 500 deelnemende bedrijven volledig uitverkocht, waarmee deze editie de grootste tot nu toe is. Ook werd met 18.559 bezoekers een recordaantal gerealiseerd.

Lees bericht

10e editie Gastvrij Rotterdam sfeervol van start gegaan

Vakbeurzen – Veel bezoekende foodprofessionals, veel vakwedstrijden en veel evenementen in sfeervol aangeklede beurshallen. Zo is de jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam het beste samen te vatten. Deelnemende bedrijven hadden er bij aanvang van de beurs dan ook duidelijk zin in.

Lees bericht

FSIN: ‘Omzet Out of Home groeit in 2023 met €3 miljard’

Marktcijfers  - De Nederlandse consument geeft dit jaar een recordbedrag uit aan restaurant- en cafébezoek. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat de omzet van de totale Out of Home-sector in 2023 groeit naar ruim €22 miljard. Dat is een stijging van €3 miljard, oftewel 15,8%, ten opzichte van 2022. Voor volgend jaar verwacht het FSIN een afvlakking van de groei.

Lees bericht


‘AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen’

Bijeenkomst – Donderdag vond de bijeenkomst ‘Phygital’ van Trema Foodnetwerk. Het thema behandelde de vraagstukken van de steeds verdere (noodzakelijke) integratie van digitalisering en robotisering in de foodservicebranche. Efficiency en gebrek aan personeel zijn belangrijk uitgangspunten bij de invulling. Conclusie van de dag: AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen, maar kunnen de menselijke waarde van gastvrijheid nooit vervangen.

Lees bericht

L’OUI, de machine voor cocktails

Techniek – Horecabedrijven die cocktails willen aanbieden, maar geen zin hebben of  tijd willen vrijmaken voor mixen, shaken of stirren, kunnen kiezen voor L’ OUI. De werking van het apparaat is vergelijkbaar met die van de Nespressomachines, alleen serveert L’OUI cocktails en mocktails.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid