‘Teleurstelling bij burgemeesters en KHN over uitstel versoepelingen’


Corona – De burgemeesters van de vier grote steden en Koninklijke Horeca Nederland hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april te versoepelen, maar mogelijk pas 28 april. Maar ook aan die datum is de voorwaarde gekoppeld dat de besmettingscijfers het toelaten.

Het uitstellen van de versoepelingen werd zondag duidelijk na overleg op het Catshuis met het OMT. Eerder was het kabinet nog optimistisch om ondanks de oplopende besmettingscijfers toch meer toe te staan, waaronder het openen van de terrassen. Voor verdere versoepelingen werd vanuit de medische wereld al met verbazing gereageerd omdat reguliere behandelingen als gevolg van drukte in de ziekenhuizen al moesten worden uitgesteld en de ic-bezetting was opgelopen naar een onwenselijk niveau.

Handhaving

Desalniettemin hebben de burgemeesters toch een dringend beroep gedaan om de terrassen toch te openen. Volgens de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) wordt handhaving in dichtbevolkte gebieden steeds lastiger en is – zeker bij mooi weer - meer buitenruimte nodig om mensen te spreiden. Bovendien wordt het lastiger om mensen van de maatregelen te overtuigen. Aboutaleb liet al eerder weten dat het niet meer is uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras mogen zitten, maar dat de horeca de terrassen gesloten moet houden.

Teleurgesteld

Ook KHN heeft vernomen dat de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig met een week worden uitgesteld tot 28 april. De belangenvereniging is over dit voornemen uiterst teleurgesteld en ziet het als een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. KHN schrijft: ‘Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open’.

Veilig

Volgens KHN kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing, juist door er voor te zorgen dat er meer spreiding komt van mensen. Bovendien heeft de horeca aangetoond veilig te kunnen openen. Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet alleen de terrassen openen, maar ook fase 1 in laten gaan van de KHN-horecaroutekaart. Dat betekent ook openstelling van de binnenruimte. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

FSIN verwacht herstel horeca mits economische crisis uitblijft

Analyse  – Eten en drinken buiten de deur gaat na de coronacrisis in Nederland voor een groot deel van de horeca een inhaalslag maken, tenzij  zich een economische crisis zich aandient. Het gebrek aan uitjes van de afgelopen tijd zorgt er voor dat consumenten meer gaan uitgeven aan eten en drinken buiten de deur.

Lees bericht


Sneltest voor uit eten is onbespreekbaar voor KHN

Horeca – Dat de mogelijke versoepelingen bij de horeca alleen mogelijk zijn als uit eten gaan voorafgegaan wordt met een sneltest, kan rekenen op forse kritiek vanuit de horecaondernemers. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden horecaondernemers deze extra barrière onbespreekbaar.

Lees bericht

Salomon Foodworld wil bijdrage leveren aan succesvolle heropening

Heropening - Salomon Foodworld wil horecaondernemers helpen met een goede opstart van de horeca-activiteiten en komt met tips, checklists, feiten en inspiratievolle ideeën die gratis te downloaden zijn.  Met de hartenkreet ‘Eindelijk weer gastheer’ wil het bedrijf laten zien, ook aan de sectoren die nu nog gesloten zijn, zoals de hotels, hoe een vloeiende start onder de nieuwe voorwaarden...

Lees bericht

Horeca maakt zich op voor opening terrassen

Heropening – Overal in het land waren horecaondernemers afgelopen weekend bezig met het inrichten van de buitenterrassen. En net als bij de heropening vorig jaar hadden vrijwel alle gemeenten toegestaan dat er, in goed overleg, extra ruimte mocht worden ingezet.

Lees bericht


Registratieplicht zorgt voor 15% minder horecabezoek

Onderzoek – Zo’n 15 procent van de Nederlanders zal bij heropening van de terrassen deze toch vermijden vanwege de contactformulieren. Ongewenst contact opnemen na het horecabezoek zou de belangrijkste reden zijn om de formulieren niet in te willen vullen. Dit blijkt uit een enquête van VPNGids.nl naar privacy bij contactformulieren.

Lees bericht

Sligro komt met herstartcampagne voor de horeca

Groothandel – Nu op 28 april de terrassen weer open mogen en er meer ruimte komt voor de horecabedrijven, komt groothandel Sligro met een herstartcampagne. De groothandel uit Veghel wil met de campagne ‘Voor elkaar, met elkaar’ op een hartverwarmende manier de Nederlandse horeca laten weten dat van de herstart er samen een groot succes van gaan maken.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid