‘Teleurstelling bij burgemeesters en KHN over uitstel versoepelingen’
Corona – De burgemeesters van de vier grote steden en Koninklijke Horeca Nederland hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april te versoepelen, maar mogelijk pas 28 april. Maar ook aan die datum is de voorwaarde gekoppeld dat de besmettingscijfers het toelaten.
Het uitstellen van de versoepelingen werd zondag duidelijk na overleg op het Catshuis met het OMT. Eerder was het kabinet nog optimistisch om ondanks de oplopende besmettingscijfers toch meer toe te staan, waaronder het openen van de terrassen. Voor verdere versoepelingen werd vanuit de medische wereld al met verbazing gereageerd omdat reguliere behandelingen als gevolg van drukte in de ziekenhuizen al moesten worden uitgesteld en de ic-bezetting was opgelopen naar een onwenselijk niveau.
Handhaving
Desalniettemin hebben de burgemeesters toch een dringend beroep gedaan om de terrassen toch te openen. Volgens de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) wordt handhaving in dichtbevolkte gebieden steeds lastiger en is – zeker bij mooi weer - meer buitenruimte nodig om mensen te spreiden. Bovendien wordt het lastiger om mensen van de maatregelen te overtuigen. Aboutaleb liet al eerder weten dat het niet meer is uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras mogen zitten, maar dat de horeca de terrassen gesloten moet houden.
Teleurgesteld
Ook KHN heeft vernomen dat de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig met een week worden uitgesteld tot 28 april. De belangenvereniging is over dit voornemen uiterst teleurgesteld en ziet het als een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. KHN schrijft: ‘Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. KHN volgt uiteraard de ontwikkelingen op de voet en de volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open’.
Veilig
Volgens KHN kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing, juist door er voor te zorgen dat er meer spreiding komt van mensen. Bovendien heeft de horeca aangetoond veilig te kunnen openen. Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet alleen de terrassen openen, maar ook fase 1 in laten gaan van de KHN-horecaroutekaart. Dat betekent ook openstelling van de binnenruimte. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Samenwerking KHN en Horeca Vakbeurs Hardenberg
Vakbeurzen - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel en Horeca Vakbeurs gaan de komende editie samenwerken. De samenwerking richt zich niet alleen op het hebben van een eigen beursstand op de horecabeurs, maar KHN is ook medeorganisator van de Regionale Biertapwedstrijd Overijssel 2025.
Lees berichtAd Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s
Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan het Stadhuisplein in Rotterdam.
Lees berichtVakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens
Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtNederlands Culinair Team wint Zilver en Sustainability Award
Wedstrijd - Het Nederlands Culinair Team, vertegenwoordigd door Tom Lamers en Tim Hoppe, heeft afgelopen week zilver en de Sustainability Award gewonnen tijdens de finale van de Global Chef Challenge in Singapore. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het chef-netwerk Worldchefs.
Lees berichtEssense nieuwe high-end cateraar in eventcatering
Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.
Lees bericht