Thuisbezorgd.nl brengt Nederlandse snackmarkt in kaart


Analyse – Nederland eet het liefst gefrituurde snacks en friet op zondag en de frikandel is de populairste snack. Maar regionaal zijn er verschillen. Dit blijkt uit de verzamelde gegevens van bezorgdienst Thuisbezorgd.nl, die op de Internationale dag van de friet, de Nederlandse snackmarkt in kaart heeft gebracht aan de hand van de gegevens van zo’n 5000 snackbars.

Donderdag 13 juli is het de wereldwijde dag van de Franse frietjes en daarom volgens Thuisbezorgd het ideale moment om Het Grote Snackbar Onderzoek te presenteren. Hieruit blijkt dat Nederland gek is op friet en frituur. Met name op zondag, want dan eten Nederlanders het liefste hun vette hap, zo blijkt uit de gegevens van Thuisbezorgd. In de meeste gemeenten is de laatste dag van de week hét moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49%). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24%) en zaterdag (19%).

Friet of patat?

Ook heeft Thuisbezorgd gekeken welke benaming friet of patat nu het meest wordt gehanteerd. De aanduiding friet in de snackbarnaam wordt in ieder geval veel vaker gebruikt dan patat. Snackbars met ‘patat’ in hun naam komen volgens het onderzoek maar in 12 procent van de gevallen voor. Bij bestellingen ligt dat anders. Grofweg wordt beneden de rivieren de gefrituurde aatdappel aangeduid als friet en daarboven als patat. Thuisbezorgd heeft op basis van de menukaarten die grens nu op een digitale kaart gevisualiseerd. Daar is ook per gemeente terug te zien wat de favoriete dag in de week is om frituur te bestellen.

Snackbardichtheid

De 5.000 snackbars in Nederland zijn niet allemaal geleidelijk verdeeld over Nederland. Zeeland, Groningen en Friesland hebben de gemeenten met meeste snackbars per 1000 inwoners. Zeeland telt gemiddeld 0,51 snackbars per 1.000 inwoners, Groningen 0,38 snackbars en Friesland gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners. In deze provincies liggen de gemeenten met de hoogste snackbardichtheid.

Frikandelindex

Thuisbezorgd heeft ook gekeken wat de gemeente is waar het meest moet worden betaald voor een frikandel. Volgens de data van Thuisbezorgd.nl zijn er aanzienlijke verschillen tussen gemeenten. Zo vind je de duurste frikandel in Den Haag (€2,66), terwijl in Heerlen een frikandel €1,82 kost en daarmee het goedkoopste van heel Nederland is.

Bron: Thuisbezorgd/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

Minder bestellingen, maar beter resultaat bij Just Eat Takeaway

Bezorgdienst - Minder bestellingen, maar toch een beter resultaat. Dat is de kern van de jaarcijfers van moederbedrijf Just Eat Takeaway van het Nederlandse Thuisbezorgd. Het betere resultaat werd vooral geboekt omdat ondernemers meer betaalden aan de maaltijdenbezorgdienst. Het bedrijf wist te melden dat het operationeel resultaat in 2023 naar 324 miljoen euro steeg.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht


Mayte Oosterveld van PLUS wordt CFO Just Eat Takeaway

Benoeming - De Raad van Commissarissen van Just Eat Takeaway.com heeft financieel  directeur Mayte Oosterveld van PLUS voorgedragen als Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur van Just Eat Takeaway.com. In die functie zal zij Brent Wissink opvolgen die zijn vertrek heeft aangekondigd.

Lees bericht

McCain maakt goede start met regeneratieve landbouw

Duurzaam – Het vorig jaar gelanceerde programma voor regeneratieve landbouw van McCain in Nederland is boven verwachting uit de startblokken gekomen. Reden voor McCain om in 2024 de omvang van het programma verdubbelen. Onderdeel van di transitieproject is een samenwerking met de Rabobank voor het verstrekken van een aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid