Thuisbezorgd.nl brengt Nederlandse snackmarkt in kaart


Analyse – Nederland eet het liefst gefrituurde snacks en friet op zondag en de frikandel is de populairste snack. Maar regionaal zijn er verschillen. Dit blijkt uit de verzamelde gegevens van bezorgdienst Thuisbezorgd.nl, die op de Internationale dag van de friet, de Nederlandse snackmarkt in kaart heeft gebracht aan de hand van de gegevens van zo’n 5000 snackbars.

Donderdag 13 juli is het de wereldwijde dag van de Franse frietjes en daarom volgens Thuisbezorgd het ideale moment om Het Grote Snackbar Onderzoek te presenteren. Hieruit blijkt dat Nederland gek is op friet en frituur. Met name op zondag, want dan eten Nederlanders het liefste hun vette hap, zo blijkt uit de gegevens van Thuisbezorgd. In de meeste gemeenten is de laatste dag van de week hét moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49%). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24%) en zaterdag (19%).

Friet of patat?

Ook heeft Thuisbezorgd gekeken welke benaming friet of patat nu het meest wordt gehanteerd. De aanduiding friet in de snackbarnaam wordt in ieder geval veel vaker gebruikt dan patat. Snackbars met ‘patat’ in hun naam komen volgens het onderzoek maar in 12 procent van de gevallen voor. Bij bestellingen ligt dat anders. Grofweg wordt beneden de rivieren de gefrituurde aatdappel aangeduid als friet en daarboven als patat. Thuisbezorgd heeft op basis van de menukaarten die grens nu op een digitale kaart gevisualiseerd. Daar is ook per gemeente terug te zien wat de favoriete dag in de week is om frituur te bestellen.

Snackbardichtheid

De 5.000 snackbars in Nederland zijn niet allemaal geleidelijk verdeeld over Nederland. Zeeland, Groningen en Friesland hebben de gemeenten met meeste snackbars per 1000 inwoners. Zeeland telt gemiddeld 0,51 snackbars per 1.000 inwoners, Groningen 0,38 snackbars en Friesland gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners. In deze provincies liggen de gemeenten met de hoogste snackbardichtheid.

Frikandelindex

Thuisbezorgd heeft ook gekeken wat de gemeente is waar het meest moet worden betaald voor een frikandel. Volgens de data van Thuisbezorgd.nl zijn er aanzienlijke verschillen tussen gemeenten. Zo vind je de duurste frikandel in Den Haag (€2,66), terwijl in Heerlen een frikandel €1,82 kost en daarmee het goedkoopste van heel Nederland is.

Bron: Thuisbezorgd/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Frikandel meest bestelde product op Nieuwjaarsdag

Analyse – Traditioneel maakt Thuisbezorgd aan het einde van het jaar een overzicht van de meest populaire bestelde gerechten. Dit jaar is het overzicht uitgebreider en biedt de analyse van de bestellingen een aardige inzage in het consumptiegedrag van de Nederlander bij bestellingen. Een overzicht van de Nederlandse trek in frikandel speciaal op nieuwjaarsdag en de grootste zoetekauw van Nederland, tot...

Lees bericht


Samenwerking Getir en Thuisbezorgd.nl uitgebreid

Samenwerking – Flitsbezorger Getir en Thuisbezorgd.nl gaan meer samenwerken. Het assortiment alledaagse artikelen van Getir werd sinds mei al aangeboden op Thuisbezorgd.nl , maar daar wordt nu het assortiment van Gorillas aan toegevoegd. Alle producten worden rechtstreeks geleverd door Getir of Gorillas-bezorgers.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid