Thuisbezorgd.nl brengt Nederlandse snackmarkt in kaart
Analyse – Nederland eet het liefst gefrituurde snacks en friet op zondag en de frikandel is de populairste snack. Maar regionaal zijn er verschillen. Dit blijkt uit de verzamelde gegevens van bezorgdienst Thuisbezorgd.nl, die op de Internationale dag van de friet, de Nederlandse snackmarkt in kaart heeft gebracht aan de hand van de gegevens van zo’n 5000 snackbars.
Donderdag 13 juli is het de wereldwijde dag van de Franse frietjes en daarom volgens Thuisbezorgd het ideale moment om Het Grote Snackbar Onderzoek te presenteren. Hieruit blijkt dat Nederland gek is op friet en frituur. Met name op zondag, want dan eten Nederlanders het liefste hun vette hap, zo blijkt uit de gegevens van Thuisbezorgd. In de meeste gemeenten is de laatste dag van de week hét moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49%). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24%) en zaterdag (19%).
Friet of patat?
Ook heeft Thuisbezorgd gekeken welke benaming friet of patat nu het meest wordt gehanteerd. De aanduiding friet in de snackbarnaam wordt in ieder geval veel vaker gebruikt dan patat. Snackbars met ‘patat’ in hun naam komen volgens het onderzoek maar in 12 procent van de gevallen voor. Bij bestellingen ligt dat anders. Grofweg wordt beneden de rivieren de gefrituurde aatdappel aangeduid als friet en daarboven als patat. Thuisbezorgd heeft op basis van de menukaarten die grens nu op een digitale kaart gevisualiseerd. Daar is ook per gemeente terug te zien wat de favoriete dag in de week is om frituur te bestellen.
Snackbardichtheid
De 5.000 snackbars in Nederland zijn niet allemaal geleidelijk verdeeld over Nederland. Zeeland, Groningen en Friesland hebben de gemeenten met meeste snackbars per 1000 inwoners. Zeeland telt gemiddeld 0,51 snackbars per 1.000 inwoners, Groningen 0,38 snackbars en Friesland gemiddeld 0,38 snackbars per 1.000 inwoners. In deze provincies liggen de gemeenten met de hoogste snackbardichtheid.
Frikandelindex
Thuisbezorgd heeft ook gekeken wat de gemeente is waar het meest moet worden betaald voor een frikandel. Volgens de data van Thuisbezorgd.nl zijn er aanzienlijke verschillen tussen gemeenten. Zo vind je de duurste frikandel in Den Haag (€2,66), terwijl in Heerlen een frikandel €1,82 kost en daarmee het goedkoopste van heel Nederland is.
Bron: Thuisbezorgd/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Pizza, kapsalon en frikandel meest populair bij Thuisbezorgd
Analyse - Meest populair zijn en blijven de guilty pleasures zoals pizza margherita, kapsalon en frikandel speciaal bij bezorgdienst Thuisbezorgd. Maar in toenemende mate zien we ook kipgerechten met een twist, zoals crispy chicken pops en de Koreaanse chicken torikatsu op de bestellijsten verschijnen. Net als de gezonde ontbijtjes én nachtelijke traktaties.
Lees berichtDe broodtrommel verliest terrein in Nederland
Onderzoek - De broodtrommel wordt de afgelopen vijf jaar steeds vaker thuisgelaten. Nederlanders kiezen steeds vaker voor gemak en luxe voor hun lunch, waardoor de oeroude broodtrommelcultuur plaatsmaakt voor het bestellen van een lunch op kantoor of thuis. Die ontwikkeling signaleert Thuisbezorgd op basis van besteldata in het kader van Het Grote Lunch Onderzoek.
Lees berichtThuisbezorgd krijgt nieuw onderkomen in Enschede
Verhuizing - Just Eat Takeaway.com , het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft een nieuw pand in gebruik genomen in Enschede. Op maandag 4 november verhuizen de werknemers van Roombeek naar de De Ruyterlaan.
Lees berichtThuisbezorgd gaat samenwerken met Zuivelhoeve
Samenwerking - Inwoners van Amsterdam, Groningen en Den Bosch kunnen voortaan de producten van Zuivelhoeve Winkels bestellen via Thuisbezorgd.nl. Dat hebben beide partije maandag bekendgemaakt.
Lees berichtCafetaria-omzetgroei tot en met mei op +1,7%
Analyse - De eerste 5 maanden van 2024 liggen vrijwel op hetzelfde niveau als de omzet van 2023. Deze omzet is vooral te danken aan de online omzet die tot en met mei is gestegen met 8,8%.
Lees berichtPrijsontwikkeling cafetaria’s in 2024 stabiel
Analyse - Na 2 jaar van substantiële prijsstijgingen is het beeld over de eerste maanden van 2024 nu veel constanter. De prijsstijgingen zoals uit het verleden doen zich nu niet meer zo sterk voor.
Lees bericht