Vijf steden willen meer bevoegdheid in te grijpen in voedselomgeving


Kabinet bespreekt niet alleen verbod op kinderreclame, ook de leefomgeving moet beter qua voedingsaanbod

Beleid – Vijf steden hebben een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS waarin zij vragen om een wetswijzing om te kunnen ingrijpen in de voedselomgeving. In de brief geven zij aan als gemeente wel de plicht te hebben om te zorgen voor een veilige en gezonde voedselomgeving, maar de juridische bevoegdheden missen om in te grijpen.

Het gaat om de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Ede, Rotterdam en Utrecht. Dat de voedselomgeving in die gemeenten steeds ongezonder wordt, blijkt niet alleen uit eigen onderzoek van de gemeenten, maar wordt bevestigd door onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van deze vijf steden heeft gedaan. Een wetswijziging zou de gemeenten meer bevoegdheden moeten geven hierin verandering aan te brengen, stellen de verantwoordelijke wethouders van die gemeenten in de brief.

Ede

Wethouder Voeding en gezondheid in de gemeente Ede, Leon Meijer: “Wij hebben de afgelopen jaren volop ingezet op gezond en duurzaam voedsel voor al onze inwoners. Denk bijvoorbeeld aan de moestuinen op scholen en in de wijk, aan de gezonde schoollunch op de basisschool en gezonde voeding in ons ziekenhuis (Gelderse Vallei, red.). Allemaal manieren om een gezonde voedselomgeving aan te bieden. Door meer maatregelen voor handen te hebben kunnen we als gemeente nog meer doen om onze verantwoordelijkheid op het gebied van gezondheid te vergroten”.

Urgent

Zowel uit eigen onderzoek als het UvA-rapport blijkt dat ingrijpen in de voedselomgeving urgent is, maar de huidige beschikbare maatregelen zijn onvoldoende om het tij te keren. Daarom roepen de vijf wethouders het kabinet op om meer juridische instrumenten te creëren om de voedselomgeving te reguleren, zoals in de Omgevingswet en de Warenwet. Met een wijziging in de Omgevingswet kunnen gemeenten in bepaalde gebieden, bijvoorbeeld rondom scholen, stimuleren dat ondernemers gezond voedsel aanbieden. Daarnaast willen de gemeenten met een wijziging van de Warenwet bewerkstelligen dat ze een overaanbod van bepaald voedsel kunnen reguleren.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht


Biermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht

ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht



‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid