Yoghurt Barn wil klimaatpositief ondernemen


Formulenieuws - Yoghurt Barn wil als eerste Nederlandse horecaformule klimaatpositief ondernemen. Dat betekent in de praktijk dat elke gast een positieve impact heeft op het klimaat. Het bedrijf zet hiermee de nieuwe standaard in duurzame horeca en hoopt dat andere formules in binnen- en buitenland het voorbeeld zullen volgen.

Yoghurt Barn lanceert de nieuwe duurzaamheidsstrategie op 22 april, tijdens de 50e verjaardag van Earth Day. Het bedrijf in biologische en plataardige yoghurtproducten, dat acht jaar bestaat en 13 vestigingen heeft, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Maar CO2-neutraal, dart veel bedrijven nastreven, vindt oprichter Wouter Staal niet genoeg. “Door onderzoek te doen, kwam ik erachter dat er wereldwijd maar een handjevol bedrijven is dat CO2-neutraal opereert. Omdat er nu actie nodig is om het klimaat te redden, zijn het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de VN bezig met richtlijnen die verder gaan dan klimaatneutraal opereren.”

Juist nu

Het inspireerde Staal om in die plannen mee te gaan en de lat hoger te leggen. Juist nu. Staal: “We geloven dat er in deze onzekere tijden, een ander soort ondernemer moet opstaan voor wie duurzaamheid en gezondheid de basis vormt. Wij zetten die stap dus nu al. Zodra de deuren van onze Barns weer openen, draagt elke gast die ons bezoekt daarom bij aan een beter klimaat,” aldus de ondernemer.

Duurzaamheidsstrategie

Om alles in kaart te brengen vroeg Yoghurt Barn adviesbureau GiantLeaps een 0-meting te maken van het businessmodel en de uitstoot. Bij Yoghurt Barn ligt zo’n 85% van de gehele CO2-uitstoot in de voedselketen, bij elkaar opgesteld 1000 ton CO2. Ter vergelijking: dat is ongeveer dezelfde uitstoot van een dieselauto die 150 rondjes om de wereld rijdt. Staal: “Vervolgens hebben we duurzame maatregelen genomen om de uitstoot van alle soorten broeikasgassen in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk te reduceren. Daar waar dat nog niet mogelijk is, kiezen we voor klimaatcompensatie. Dit is een continue proces."

Voetafdruk

De volledige CO2-voetafdruk is in kaart gebracht en daar waar nodig zijn aanpassingen aangebracht. Zo zijn er wijzigingen gekomen in de disposables, waardoor 80% van de uitstoot op dat onderdeel wordt bespaard. Ter illustratie laat het bedrijf weten dat één nieuwe to-go beker geen 14 uitstoot, maar nog slechts 3 gram CO2. Daarnaast neemt Yoghurt Barn 100% duurzaam opgewekte stroom af. Op verschillende panden worden zonnepanelen geplaatst en andere panden zullen spoedig volgen.

Trees for All

Het restant aan uitstoot compenseert de formule met 110% via herbebossingsprojecten van stichting Trees for All. Daarmee wordt Yoghurt Barn niet klimaatneutraal, maar klimaatpositief. Dit betekent concreet dat er méér broeikasgassen worden opgeslagen dan er worden uitgestoten en dat heeft direct een positief effect op het klimaat. Een primeur in Nederland, laat Staal weten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Chaudfontaine behaalt platinum AWS-certificaat

Duurzaam - De mineraalwaterbottelarij Chaudfontaine heeft het platinum certificaat voor duurzaam watermanagement behaald van Alliance for Water Stewardship (AWS). Het gaat om de hoogste score binnen dit certificaat voor duurzaam waterbeheer dat wereldwijd behaald kan worden.

Lees bericht


Yoghurt Barn laat toeslag op plantaardige melk vallen

Formulenieuws – Ontbijt- en lunchketen Yoghurt Barn legt geen toeslag meer op de plantaardige opties en maakt het daarmee voor de klanten gemakkelijker om hun keuze te maken. Oprichter Wouter Staal verwacht dat de keten met deze prijswijziging binnen een jaar een verdubbeling van het aandeel plantaardige melk kunnen bereiken.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid