Zonnebloemolie soms vervangen door plantaardige oliën


Vegan burgers zijn vaak met zonnebloemolie bereid, maar dat zou tijdelijk kunnen veranderen door plantaardige olie te gebruiken

Grondstoffen - De beschikbaarheid van zonnebloemolie op de wereldmarkt heeft consequenties voor de productie van talloze producten. Sommige bedrijven moeten als gevolg van de beschikbaarheid overschakelen naar plantaardige oliën.

Zonnebloemolie wordt in veel producten verwerkt, zoals bijvoorbeeld in koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips. Voor deze producten zijn vervangende plantaardige oliën beschikbaar. Vanaf begin april zijn de eerste producten verkrijgbaar waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie in zijn verwerkt. Fabrikanten informeren de consumenten daarover. Allergenen zullen altijd op het product worden vermeld.

Productdeclaratie

Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt van een bepaald product, kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeen komt met de samenstelling van het product. De NVWA heeft aangegeven begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product. In andere Europese landen zijn er soortgelijke regelingen. De klant in de supermarkt zal door communicatie op de winkelvloer en via websites van supermarkten en fabrikanten worden geïnformeerd over de uitzonderlijke situatie.

Tijdelijk

Uiteraard streven alle partijen ernaar dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden. De aanvoer van zonnebloemolie is echter afhankelijk van veel factoren. Op dit moment is het, volgens de fabrikantenvereniging FNLI en de ketenorganisatie MVO, nog niet te voorspellen wanneer de situatie weer normaliseert.

Bron: FNLI/MVO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven

Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.

Lees bericht


PS in foodservice lanceert app PS Menu Maker

Introductie  – PS in foodservice introduceert een app waarbij het voor de foodprofessional eenvoudig is om de allergene informatie up-to-date te houden. Met de PS Menu Maker-app kunnen chefs en ondernemers eenvoudig en gratis een online kaart maken en de allergeneninformatie ook makkelijk delen met personeel en gasten.

Lees bericht

Zuid-Holland heeft meeste inzamelpunten gebruikt frituurvet

Inzamelen - Zuid-Holland is de Nederlandse provincie met de meeste inzamellocaties voor gebruikt frituurvet. Dit blijkt uit de cijfers van de campagne ‘Frituurvet Recycle Het’. De campagne stimuleert het recyclen van gebruikt frituurvet. Na Zuid-Holland volgen Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

Lees bericht

‘Foodpartijen IMVO-convenant boeken flinke vooruitgang’

Monitoring - De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen hebben veel bereikt in het vierde jaar, volgens een SER-bericht. Zo werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar.

Lees bericht


Jan Aaltzen Linde nieuwe voorzitter van de AKSV

Benoeming - Jan Aaltzen Linde, Managing Director van Van Geloven, is per 1 januari 2023 benoemd als nieuwe voorzitter van de Algemene Kokswaren- en Snackfabrikanten Vereniging (AKSV). Hij volgt Ronald Prince op die onlangs is benoemd tot voorzitter van de FNLI.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid