11.100 horecabedrijven moeten definitieve NOW berekening nog aanvragen


Nog 6.087 horecawerkgevers moeten nog een definitieve berekening aanvragen van de laatste twee NOW-perioden

Financieel - Werkgevers in de horeca- en cateringsector, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling hebben in veel gevallen nog geen definitieve berekening van de NOW-regelingen aangevraagd. Het gaat om de NOW-aanvragen NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4. Zo’n 11.100 bedrijven hebben daarvoor nog een kleine maand de tijd. Om de bedrijven daarop te wijzen komt het UWV, dat de NOW-regeling uitvoert met een extra campagne.

Werkgevers hebben tot en met woensdag 22 februari de tijd om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het volledige voorschot, zo waarschuwt het UWV.

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

Deadline

De deadline voor de definitieve aanvraag is vastgesteld op 22 februari 2023 en geldt voor vier NOW-periodes: de derde periode NOW (NOW 3.1) die liep van oktober 2020 tot en met december 2020, de vierde periode NOW (NOW 3.2) van januari tot en met maart 2021, de vijfde periode NOW (NOW 3.3) van april tot en met juni 2021 en de zesde periode NOW (NOW 4) die liep van juli tot en met september 2021. Veel werkgevers in de horeca & catering branche vroegen in meerdere periodes NOW aan.

In totaal werden over deze vier periodes 60.900 voorschotten toegekend aan 21.600 unieke werkgevers in de horeca & catering branche. UWV keerde over deze vier periodes €1,9 miljard euro aan voorschotten uit. Van de 21.600 werkgevers die in deze vier periodes een of meer voorschotten heeft ontvangen, zijn er 10.500 klaar met hun aanvraag van de definitieve berekening.

‘De coronacrisis is voorbij, maar daar zijn nieuwe uitdagingen voor in de plaats gekomen. Werkgevers kampen met een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en hoge energieprijzen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen. En dat het soms ook ingewikkeld is, omdat het meerdere periodes betreft’, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. ‘Toch is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want er gaat best wat tijd zitten in het verzamelen en aanleveren van alle informatie.’

Uitstel

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden, zodat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen. Uitstel is mogelijk voor een periode van veertien weken, maar daarvoor is wel noodzakelijk dat de derden- of accountantsverklaringen zijn afgerond voor 22 februari

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWV. Ook kunnen ze in hun persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling zien wat ze nog moeten doen.

Bron: UWV/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Bedrijfscateraar Vitam kiest nieuwe Versgroothandel Boerschappen

Overeenkomst - De nieuw opgerichte Boerschappen Groothandel en bedrijfscateraar Vitam hebben een 8-jarige overeenkomst getekend voor de levering van alle versproducten (groenten, vlees, fruit, zuivel). Het gaat om de levering aan meer dan 300 bedrijfsrestaurants van Vitam. Vitam is daarmee de eerste partij die kiest voor de korte keten en met wie Versgroothandel Boerschappen gaat samenwerken.

Lees bericht



ING gematigd positief over horeca in 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.

Lees bericht



Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X

Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.

Lees bericht

Horecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers

Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid