Allereerste Fair Trade MSC tonijnsalades in Nederland


Introductie - De Amsterdamse food scale-up voor duurzame vis, Fish Tales, mede opgericht door seafoodchef en visexpert Bart van Olphen, komt als allereerste in Nederland met tonijnsalades die ook Fair Trade gecertificeerd is. Bovendien is de tonijn duurzaam gevangen en verwerkt. De Fish Tales tonijnsalades zijn er in twee varianten, een ‘gewone’ en een spicy salade .

De salades geven met de certificering de garantie dat er geen (mensen)rechten zijn geschonden bij het vangen en verwerken van de tonijn in deze salades die hengel- én duurzaam is gevangen. Tonijn wordt veel gebruikt in verschillende producten. In de meeste gevallen gaat het om bliktonijn. Verreweg meeste tonijn in blik is van niet duurzame afkomst. Omdat tonijn veel gebruikt wordt in salade voelde Fish Tales de noodzaak juist daar een slag te maken. De salades zijn ambachtelijk bereid met grove stukken tonijn, stevig en volvet van smaak. De spicy variant, volgens het recept van de traditionele Mas Uni tonijnsalade uit de Malediven is door het gebruik van kokos, limoen en verse curryblaadjes een salade met een echte bite.

Bewuste keuze

Oprichter Bart van Olphen: “Als we weten waar ons voedsel vandaan komt, gaan we vanzelf bewustere keuzes maken. Daarom geeft Fish Tales vissers een verhaal, een gezicht.” Op de verpakking van deze nieuwe koelverse salades staat waar de vis vandaan komt en welke lokale vissersgemeenschap de tonijn heeft gevangen. Je kunt met één klik de QR-code op de verpakking scannen waarna je te weten komt dat de tonijn afkomstig is van een kleinschalige visserij in Bitung, Indonesië. Bitung is de belangrijkste havenstad van de provincie Noord-Celebes, in de Celebeszee. De tonijnvissers daar, vissen met een hengel. Een voor een, vis voor vis. Door tonijn met een hengel te vangen, wordt de bijvangst van andere vissoorten vrijwel uitgesloten en wordt overbevissing tegengegaan. Deze methode wordt internationaal als meest duurzaam erkend, ook door Greenpeace. Daarnaast biedt het een lange termijnoplossing voor lokale werkgelegenheid”.

Bron: Fish Tales/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Mirjam Karmiggelt (GS1) wil foodservicesector aan tafel hebben

Achtergrond - Twee op drie Nederlandse MKB-bedrijven zijn onbekend met richtlijn om vanaf 2024 te rapporteren over duurzaamheid, meldde ABNAMRO onlangs. Het gaat bij deze rapportage over de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die met ingang van 1 januari 2024 voor zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht is. Ook voor foodservicebedrijven. De overheid wil met de rapportage het zogenaamde â€...

Lees bericht


Tomra introduceert de ‘slimme prullenbak’ SmartBin

Introductie – Emballagefabrikant Tomra en Tikkie introduceren op de Horecava de SmartBin. Bij deze ‘slimme prullenbak’ kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens zelf hun herbruikbare bekers inleveren en het betaalde statiegeld via een Tikkie QR-code direct op hun rekening laten storten.

Lees bericht

La Place opent ook tweede vernieuwde locatie binnen HEMA

Formulenieuws – Na Hilversum opende aan de Langestraat 72 in Alkmaar La Place donderdag de tweede vestiging van het vernieuwde restaurantconcept in een Hema. Op deze locatie van La Place geen buffet, maar een food- en barista bar, waar bestellingen worden opgenomen en ter plekke vers worden bereid. Ook kunnen gasten in het restaurant via een QR-code een bestelling plaatsen, direct afrekenen...

Lees bericht

Gorillas introduceert BettaF!sh in Nederland

Introductie –  De Duitse startup BettaF!sh heeft flitsbezorger Gorillas in Nederland gekozen voor de introductie het plantaardige tonijnalternatief. De TU-NAH is een product gebaseerd op basis van zeewier en tuinbonen, 100% plantaardig en geproduceerd zonder soja of tarwe.

Lees bericht


Tikkie en Butlaroo gaan samenwerken voor horeca

Samenwerking – Betaalapp Tikkie en Butlaroo, marktleider op het gebied van QR-bestellen in de horeca, sluiten partnership om horeca contactloos bestellen én betalen via QR-code aan te bieden. Beide initiatieven zien de samenwerking als een oplossing voor de tijdsdruk en het personeelstekort in de horeca.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid