Foodservice groeit met 44,4% in periode 5


Bonden en horecasector akkoord met nieuw cao

Cijfers – De periodemonitor van Foodservice XS laat over periode 5, week 17 t/m 20, (25 april t/m 22 mei 2022) met een groei van 44,4% een zeer goede ontwikkeling zien van de foodservicemarkt. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een al te positief beeld van de omzetgroei op termijn, want oplopende inflatie en toenemende kosten bij de consument kunnen gaan zorgen voor krimp.

Vooralsnog is de consument gunstig gestemd en wordt er volop gebruik gemaakt van de faciliteiten in de foodservicesector. Horeca en leisure laten in periode 5 een stijging zien van 47,9%. Zelfs catering deed het met een stijging 43,9% goed in diezelfde periode. On-the-go groeide met 14,1% weliswaar iets minder dan de rest, maar deed het al redelijk goed. In dezelfde periode vorig jaar liet on-the-go een stijging zien van 64,7%. Meer specifiek liet de restaurantsector in periode 5 een stijging zien van 37,5 en de fastservicesector een stijging van 30%.

Inflatie

Over periode 5 van dit jaar schrijft Foodservice XS dat Nederland vooral bezig was met alle ontwikkelingen met betrekking tot prijsverhogingen en tekorten aan producten en personeel. Volgens foodservice XS zit de inflatie op de inkoopwaarde al op bijna 10% waardoor de handelsprijzen nu aanzienlijk hoger liggen dan voorgaande jaren. Gelukkig besteedt de consument nog goed in foodservice ondanks het extreem lage consumentenvertrouwen. Wellicht komt dit omdat de consument financiële reserves heeft opgebouwd tijdens de coronaperiode, zo schrijft Fooddservice XS in een toelichting. Maar alle prijsverhogingen bij elkaar raken de consument wel uiteindelijk in de portemonnee. Normaliter wordt er dan bezuinigd door de consument en daar heeft foodservice last van. ‘Gelukkig was dat in deze periode nog niet zichtbaar, het mooie droge weer zorgde ervoor dat we weer gingen genieten op terrassen, op vakantie of dagjes eruit in de meivakantie met het gevoel dat corona ver achter ons lijkt te zijn,’ aldus de anlyse van Foodservice XS.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht



Coöperatie DELA introduceert nieuw horeca-assortiment

Uitvaartcatering – Coöperatie DELA laat weten dat de uitvaartorganisatie na een proefperiode bij een zestal locaties het horeca-assortiment heeft aangepast. Na de proef, die eind vorig jaar werd gehouden, wordt het nieuwe assortiment vanaf deze maand stapsgewijs bij de rest van de DELA-locaties geïntroduceerd. DELA heeft bij de samenstelling samengewerkt met partner Vermaat.

Lees bericht

Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid