FSIN: Groothandels sorteren voor op digitale toekomst


Het FSIN Dossier Grossiers is samengesteld op basis van veel gesprekken met grossiers over de omzetontwikkelingen

Groothandels – De coronacrisis heeft er in 2020 en 2021 flink ingehakt bij de groothandels. De omzetcijfers van groothandels staan als gevolg van de coronaperiode fors onder druk. Daarnaast heeft de grossiersmarkt te maken met meer vraag naar duurzaamheid en toenemende schaarste. Een datagedreven bedrijfsvoering moet uitkomst bieden.

Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een analyse over de ontwikkelingen bij groothandels. In het recent gepubliceerde Dossier Grossiers wordt duidelijk dat de coronacrisis bij alle grossier er toe heeft geleid dat de omzetcijfers zwaar onder druk staan. Na een korte opleving in de zomer van 2021, volgde aan het eind van vorig jaar een derde lockdown. Definitief herstel van de grossiersmarkt bleef daardoor uit. Het FSIN analyseert dat willen de grossiers hun sterke positie als verbindende factor in de keten behouden, digitalisering de komende jaren een absolute noodzaak is. Het FSIN schrijft in het Dossier Grossiers: ‘De naweeën van de coronapandemie, schaarste in producten, energie, arbeid en transport en scherpere overheidseisen zorgen voor flinke koersveranderingen in de branche. De directie-agenda’s van grossiers krijgen snel nieuwe prioriteiten: digitalisering doorvoeren, duurzaamheid nastreven, logistieke uitdagingen oplossen en leren omgaan met schaarste’.

Datagedreven

Een datagedreven bedrijfsvoering bouwen wordt een van de belangrijkste taken voor groothandels om voor de toekomst een goede basis te leggen voor een blakend businessmodel, aldus het FSIN. Juist omdat de grossiers door de aanwezigheid van data en de analyse beschikken over een schat aan informatie. ‘Waar zij van oudsher focusten op kostenbeheersing en grip op de supply chain, verschuift de prioriteit in de toekomst naar een datagedreven bedrijfsvoering, ’aldus de analyse. Voor kleinere grossiers is dat investeren in digitalisering niet altijd haalbaar, en dus moeten deze bedrijven meer gaan samenwerken. Ook verdere consolidatie sluit het kennisinstituut niet uit.

Transitie

Tegenvallende cijfers in de afgelopen (corona)jaren liggen ten grondslag aan de transitie van de grossiersmarkt. Het indexcijfer van de grossiersmarkt steeg in 2021 (index = 74) weliswaar met 4 punten ten opzichte van 2020 (index = 70), maar bleef steken op een laag totaal (index 2019 =100). Een korte opleving van de markt in de zomer van vorig jaar kon daaraan ook niet veel meer veranderen.

Afzetmarkten

De mate waarin grossiers zijn geraakt door de coronacrisis wordt voor een groot deel bepaald door de impact van de crisis op hun belangrijkste afzetmarkten. De marktaandelen van de afgelopen twee jaar zijn hierdoor minder stabiel dan voorgaande jaren. Vooral de gevolgen van de horecasluiting op drankengrossiers - waarvan de omzet in 2020 halveerde - zorgde voor schommelingen. Groothandels die actief zijn in (zorg)instellingen, pompshops en fastservice werden het minst hard geraakt. Deze segmenten deden het in 2021 beter dan het gemiddelde.

Bron: FSIN /@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Paardekooper presenteert tweede Duurzaamheidsverslag

Verpakkingen - Als aanjager van duurzaamheid binnen de verpakkingsindustrie zet Koninklijke Paardekooper Group in op een duurzamere toekomst. Het familiebedrijf presenteert daarom de tweede editie van het Duurzaamheidsverslag, waarin de organisatie aangeeft niet alleen de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie te verminderen, maar ook die van hun klanten en partners.

Lees bericht


Half-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip

Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.

Lees bericht

McCain maakt goede start met regeneratieve landbouw

Duurzaam – Het vorig jaar gelanceerde programma voor regeneratieve landbouw van McCain in Nederland is boven verwachting uit de startblokken gekomen. Reden voor McCain om in 2024 de omvang van het programma verdubbelen. Onderdeel van di transitieproject is een samenwerking met de Rabobank voor het verstrekken van een aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Lees bericht

PS in Foodservice lanceert PS Impact Score

Duurzaamheid – Onder grote belangstelling van groothandels en afnemers is afgelopen woensdag de PS Impact Score gepresenteerd in het gebouw van groente- en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk. Doel van de bijeenkomst was partijen in de foodservicesector duidelijk maken dat echte stappen zetten in duurzaamheid alleen kan als data met elkaar wordt gedeeld. De gepresenteerde PS Impact Score helpt daarbij.

Lees bericht


Arena start met cateraar Levy Europe nieuw cateringconcept

Catering  - Na een aantal maanden van voorbereiding en conceptontwikkeling beleefden afgelopen weekend de bezoekers op de tweede ring Oost de première van een nieuwe manier van stadioncatering in de Amsterdam Arena. Publiekscateraar en Arena-cateraar Levy Europe heeft er samen met het stadion een nieuwe manier van bestellen geïntroduceerd. Daarnaast werden er nieuwe duurzamere fooditems en verpakkingsmaterialen gepresenteerd.

Lees bericht

FSIN: ‘Invloed gemaksgeneraties op foodmarkt wordt groter’

Analyse - De invloed van de Gemaksgeneraties (Millennials en Generatie Z) op de foodmarkt wordt steeds groter. Het aandeel van deze twee generaties in de buitenshuis consumptie schiet omhoog. Dat blijkt uit de Foodshopper Monitor 2024 die op dinsdag door het FoodService Instituut Nederland (FSIN) op het brunchcongres is gepresenteerd.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid