Gemeenten ontevreden over kabinetsaanpak honger op scholen


Peter Heijkoop van de VNG vindt dat het kabinet te weinig doet voor kinderen met een lege maag op school

Scholen - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het kabinet de kinderen die met een lege maag in de klas zitten onvoldoende helpt. Dat zegt VNG-woordvoerder Peter Heijkoop tegen het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). “Dit is een doekje voor het bloeden, er moet een structurele oplossing komen.”

Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie, reageert bij Pointer op de hulp die is geboden nadat er in september een jongetje van 11 jaar onwel werd op een Rotterdamse school. Het jongetje werd niet lekker omdat hij al een paar dagen niet had gegeten.

Na een mediastorm rondom het incident dienden VOLT en D66 een motie in om 100 miljoen euro vrij te maken uit de onderwijsbegroting om kinderen in armoede op school een maaltijd te geven. Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis schreven samen een plan voor de minister voor Onderwijs, Dennis Wiersma, om eten via de scholen bij kwetsbare kinderen te krijgen. Heijkoop vindt dat te weinig.

Versnipperd

In een interview met Pointer zegt Heijkoop dat hij blij is dat er eindelijk aandacht komt voor de ‘verdrietige situatie’ van deze kinderen, maar ook dat het probleem al jaren speelt en dat de aanpak te versnipperd is. “De bestaanszekerheid van gezinnen staat al jaren onder druk en daar betalen kinderen vaak de prijs voor.” Dat er nu 100 miljoen euro in een half jaar tijd moet worden uitgegeven op één specifiek onderwerp vindt hij geen oplossing. “Dit probleem zit in de structuur van ons stelsel. Dat kun je niet aanpakken met kortdurende programmaatjes, daar voelen we niet zoveel voor.”

Zweedse model

Heijkoop vindt dat het kabinet met de gemeenten en scholen om tafel moet om tot een structurele oplossing te komen. Het Zweedse model, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor het regelen van een gezonde schoollunch voor alle kinderen, kan wat hem betreft als basis dienen. “Bestaanszekerheid is wat de Nederlandse gemeenten betreft geen kwestie van links of rechts. Ik ken veel VVD-wethouders, die het hier volledig mee eens zijn. Dit gaat gewoon over het goede doen voor de kinderen van je gemeente en het bespaart ongelooflijk veel ellende en kosten.”

Minister Wiersma laat via zijn woordvoerder weten dat hij bezig is met de uitwerking van de motie van 100 miljoen. Of het kabinet structureel in gezonde schoolmaaltijden wil gaan voorzien, kan de woordvoerder niet zeggen: “Een visie volgt nog.”

Extra belasting

Bijna de helft van de ouders zou de broodtrommel wel willen inruilen voor een gezonde schoollunch, bleek uit een eerdere peiling van Pointer en stichting Ouders & Onderwijs. Een peiling onder leraren samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies laat zien dat zij minder enthousiast zijn over een gezonde schoollunch, voornamelijk vanwege de extra belasting voor scholen.

Pointer, zondag 12 februari om 22:10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Bron: Persbericht Pointer

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Ouders willen meer tijd voor een gezonde schoollunch’

Peiling – Kinderen krijgen vaak niet meer tijd dan een kwartier voor hun schoollunch. Ouders vinden die tijd veel te kort en zouden die korte lunch graag vervangen zien door een rustiger en ook meer gezonde lunch op school. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoekplatform Pointer, een programma van KRO-NCRV, en stichting Ouders & Onderwijs.

Lees bericht#SAMENLUNCHEN campagne steunt cateraars

Catering - Omdat de catering binnen scholen weer opstart en ook kantoren weer medewerkers ontvangen, heeft een aantal bedrijven uit de levensmiddelensector het initiatief genomen tot een gerichte #SAMENLUNCHEN campagne. Met de campagne willen zij de cateringsector een hart onder riem steken en de cateringrestaurants weer vol krijgen.

Lees bericht

Strandpaviljoens mogen van de minister van de winter blijven staan

Strandpaviljoens – De strandexploitanten mogen in principe hun paviljoens laten staan deze winter. Voorwaarde is dat de waterschappen en kustgemeenten instemmen met het akkoord dat Minister Cora van Nieuwenhuizen op het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de niet-permanente strandbedrijven de mogelijkheid te bieden hun locaties ook deze winter te mogen laten staan.

Lees bericht


Horeca na 1 juni meer ruimte, sportkantines pas na 1 september

Coronamaatregelen – De eet- en drinkgelegenheden mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open. Voorwaarde is dat mensen 1,5 meter afstand houden, zowel binnen als op het terras, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden. Ook maakte het kabinet bekend dat er een maximum zit aan het aantal mensen binnen, dat is maximaal dertig, exclusief eigen personeel.

Lees bericht

Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid