GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes
_1024_768_90.jpg)
Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden gedeeld via GS1 Data Source, een bron voor productdata waar retailers én leveranciers gebruik van maken in de sector levensmiddelen en drogisterij.
Van de twee miljard blikjes die elk jaar worden verkocht, eindigen er zo’n 150 miljoen als zwerfafval in parken, bermen en rivieren. Omdat de hoeveelheid zwerfafval alleen maar toeneemt, heeft de overheid begin vorig jaar al besloten om statiegeld op blikjes in te voeren. Net als nu al geldt voor kleine plastic flesjes gaan consumenten voor elk blikje straks 15 cent statiegeld betalen, dat ze terugkrijgen bij inlevering van de lege verpakkingen.
Gevolgen
De wettelijke statiegeldverplichting heeft gevolgen voor zowel leveranciers als supermarkten. Allereerst moeten alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder worden voorzien van een nieuw statiegeldlogo. Met metalen drankverpakkingen worden alle verpakkingen bedoeld waarvan het hoofdbestanddeel bestaat uit een metaalsoort of een mengsel van metaalsoorten. De verplichting geldt alleen voor metalen verpakkingen met een drank die bedoeld is om zonder verdere bereiding te drinken.
Voor supermarkten betekent de wettelijke verplichting dat ze vanaf 31 december lege statiegeldblikjes moeten inzamelen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft besloten daarvoor zelf een innamesysteem op te zetten. Een groot deel van de blikjes wordt echter niet in supermarkten verkocht, maar via benzinestations, snackbars, sportkantines en bedrijfsrestaurants. Daarom werkt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen in opdracht van het CBL en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een separaat innamesysteem buiten de supermarkten om.
Aanpassingen
Omdat leveranciers hun metalen drankverpakkingen moeten aanpassen, zullen ze aan die producten een nieuwe unieke GS1 artikelcode (GTIN/EAN) moeten toekennen. Bij significante wijzigingen van bijvoorbeeld de verpakking van een product, is volgens het GS1 identificatiesysteem afgesproken dat een nieuwe GTIN nodig is. Zo blijft ieder product wereldwijd uniek geïdentificeerd. Dat kan zoals leveranciers gewend zijn via GS1 Nederland.
Vanuit de sector is er de wens geuit om ook de data die hoort bij de statiegeldblikjes te delen via GS1 Data Source. In de datapool wordt nu al o.a. masterdata, allergeneninformatie en keurmerkeninformatie van producten gedeeld. Omdat statiegeldblikjes nu ook een emballageartikel worden, moeten leveranciers deze data ook met hun afnemers gaan delen.
Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat de data kan worden gedeeld via de datapool. Zo worden dit jaar nieuwe velden toegevoegd zodat data over het statiegeld dan efficiënt en snel kan worden gedeeld met afnemers.
Bron: GS1
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Winnaars FoodAwards 2023 bekend gemaakt
Verkiezing - Op kasteel Amerongen zijn woensdagavond de jaarlijkse FoodAwards uitgereikt. 12 introducties uit 2022 werden door de jury beloond met een FoodAward. De uitverkiezing van de FoodAwards is een initiatief van FoodPersonality en vond voor de 25e keer plaats.
Lees berichtIftar-Aanschuiftafel van Jumbo Den Haag geslaagd
Supermarkten - Jumbo winkels in Den Haag kijken terug op een geslaagde iftar-aanschuiftafel. Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan genuttigd wordt direct na zonsondergang. Jumbo staat als supermarkt midden in de samenleving en vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt.
Lees bericht‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’
Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.
Lees berichtGastrovino wil over drie jaar 50 locaties hebben
Formulenieuws – Dertig locaties heeft Gastrovino momenteel, maar als het aan directeur Arjan Rosendaal ligt, groeit de formule van de wijn -en delicatessenzaken binnen drie jaar uit naar 50 vestigingen.
Lees berichtVereniging E-Commerce Nederland wordt lid van de VGL
Lidmaatschap - Vereniging E-Commerce Nederland (afgekort VEN) wordt lid van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (afgekort VGL). De leden van de VGL hebben tijdens een extra ALV ingestemd met het lidmaatschap en vastgelegd hoe VEN de e-commerce zal vertegenwoordigen binnen de VGL.
Lees berichtvly is nieuw melkalternatief van gele spliterwten
Introductie - vly is geen haver, geen soja maar gemaakt van gele spliterwten. Het nieuwe alternatief voor melk ligt in Duitsland al in meer dan 8000 supermarkten, nu is Nederland aan de beurt.
Lees bericht