GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes


Per 1 januari 2023 zit er statiegeld op blikjes om zwerfafval tegen te gaan

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden gedeeld via GS1 Data Source, een bron voor productdata waar retailers én leveranciers gebruik van maken in de sector levensmiddelen en drogisterij.

Van de twee miljard blikjes die elk jaar worden verkocht, eindigen er zo’n 150 miljoen als zwerfafval in parken, bermen en rivieren. Omdat de hoeveelheid zwerfafval alleen maar toeneemt, heeft de overheid begin vorig jaar al besloten om statiegeld op blikjes in te voeren. Net als nu al geldt voor kleine plastic flesjes gaan consumenten voor elk blikje straks 15 cent statiegeld betalen, dat ze terugkrijgen bij inlevering van de lege verpakkingen.

Gevolgen

De wettelijke statiegeldverplichting heeft gevolgen voor zowel leveranciers als supermarkten. Allereerst moeten alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder worden voorzien van een nieuw statiegeldlogo. Met metalen drankverpakkingen worden alle verpakkingen bedoeld waarvan het hoofdbestanddeel bestaat uit een metaalsoort of een mengsel van metaalsoorten. De verplichting geldt alleen voor metalen verpakkingen met een drank die bedoeld is om zonder verdere bereiding te drinken.

Voor supermarkten betekent de wettelijke verplichting dat ze vanaf 31 december lege statiegeldblikjes moeten inzamelen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft besloten daarvoor zelf een innamesysteem op te zetten. Een groot deel van de blikjes wordt echter niet in supermarkten verkocht, maar via benzinestations, snackbars, sportkantines en bedrijfsrestaurants. Daarom werkt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen in opdracht van het CBL en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een separaat innamesysteem buiten de supermarkten om.

Aanpassingen

Omdat leveranciers hun metalen drankverpakkingen moeten aanpassen, zullen ze aan die producten een nieuwe unieke GS1 artikelcode (GTIN/EAN) moeten toekennen. Bij significante wijzigingen van bijvoorbeeld de verpakking van een product, is volgens het GS1 identificatiesysteem afgesproken dat een nieuwe GTIN nodig is. Zo blijft ieder product wereldwijd uniek geïdentificeerd. Dat kan zoals leveranciers gewend zijn via GS1 Nederland.

Vanuit de sector is er de wens geuit om ook de data die hoort bij de statiegeldblikjes te delen via GS1 Data Source. In de datapool wordt nu al o.a. masterdata, allergeneninformatie en keurmerkeninformatie van producten gedeeld. Omdat statiegeldblikjes nu ook een emballageartikel worden, moeten leveranciers deze data ook met hun afnemers gaan delen.

Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat de data kan worden gedeeld via de datapool. Zo worden dit jaar nieuwe velden toegevoegd zodat data over het statiegeld dan efficiënt en snel kan worden gedeeld met afnemers.

Bron: GS1

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Tomra lanceert API voor digitale statiegeldbon

Statiegeld -  Emballage-automatenfabrikant Tomra heeft haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende retailketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

Lees bericht


Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Lees bericht
Statiegeld op plastic flessen vrijwillig uitgebreid met sapflessen

Inzameling – Sinds juli 2021 geldt een statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes van frisdranken en water. Voor producten die voor 100% uit sap bestaan, geldt deze statiegeldverplichting niet. Producenten van sap in flessen die voldoen aan de voorwaarden voor recycling kunnen vanaf nu wel vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem.

Lees bericht

Stijgende prijzen rem op herstel retailsector

Analyse – Een volumegroei van 1 procent voor de retailsector in 2022 verwacht ABN AMRO. Een belangrijke oorzaak van die matige groei zijn de stijgende prijzen, ook die van de boodschappen. Als andere reden voor de matige groei ziet de bank de verschuivingen in bestedingen naar diensten als reizen en horeca zodra alle beperkende maatregelen zijn opgeheven.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid