Het Land van Vitam geeft de eerste oogst
Catering - In het voorjaar ging het Land van Vitam van start en inmiddels is de eerste oogst een feit. Het idee voor het Land van Vitam kwam in stand door Vitam en Schevichoven Groeit! en omvat een samenwerking tussen vier partijen. Het initiatief omvat regeneratieve landbouw, waarbij een bijdrage wordt aan bodemherstel en biodiversiteit, aan de CO2-reductie, koolstofvastlegging en uiteindelijk gezondere groenten.
De samenwerking met de vier partijen ziet er als volgt uit: landbouwer Gerard Mertz schakelt op zijn land in Sint Geertruid (Zuid-Limburg) speciaal voor Vitam een stuk van zijn landbouwareaal om naar regeneratief: het Land van Vitam. Agronomische ondersteuning, zoals een beplantingsplan en de monitoring van de resultaten, krijgt Gerard van Schevichoven Groeit! De oogst die van dit land af komt, verwerkt de bedrijfscateraar in het assortiment op haar locaties in Limburg. Beter Bij Ons is de verbindende schakel in de samenwerking. Deze partij faciliteert het logistieke proces via het bestelplatform Streekproductenplein en door het elektrische transport van de producten naar de locaties te verzorgen. Zo brengen deze partijen hun visie op hoe de voedselketen anders kan tot uiting.
Diverse groenten
Het initiatief kende enkele hobbels. Zo zaten in eerste instantie de weersomstandigheden tegen, waardoor er pas later gestart kon worden met planten. De zomermaanden waren een stuk beter, waardoor er verschillende gewassen konden worden geplant. Die kunnen nu worden geoogst. Het gaat om rode bieten, courgettes, koolrabi en venkels. Inmiddels worden verschillende Limburgse locaties voorzien van groenten van het Land van Vitam. Die vervolgens in uiteenlopende gerechten worden verwerkt.
Garantie
Vitam kan op deze manier regionale producten uit een volledig transparante keten aanbieden in de restaurants met veel variatie. Bovendien leidt deze samenwerking tot minder voedselverspilling, want alles wat wordt geteeld, wordt afgenomen door Vitam. Het partnership is aangegaan voor minimaal vijf jaar, en Vitam biedt dan ook afzetgaranties gedurende die termijn. Dat is een vereiste om deze transitie tot een succes te maken. Het kost namelijk minimaal vijf jaar om de bodem te herstellen.
Bron: Vitam/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Appèl start per 1 januari 2026 op Hogeschool Windesheim
Catering – Cateraar Appèl breidt vanaf 1 januari 2026 zijn campusportfolio uit met twee nieuwe locaties: de vestigingen van Hogeschool Windesheim in Zwolle en Almere. In de nieuwe samenwerking staan vitaliteit, duurzaamheid en inclusiviteit centraal.
Lees berichtFoodservicemarkt blijft groeien, maar tempo neemt af
Analyse - De Nederlandse foodservicemarkt blijft in 2025 groeien, al vlakt het tempo af. Dat blijkt uit de periodemeting van bureau Foodsteps uit Ede. De komende periode moet duidelijk gaan maken hoe positief het jaar gaat afsluiten.
Lees berichtVitam introduceert circulair brood in assortiment
Catering - Vitam, specialist in gezond en duurzaam eten en drinken, neemt als eerste grote cateraar circulair brood op in het assortiment. De circulaire meergranenbol is ontwikkeld door de Top Bakkers Groep en bestaat voor 30 procent uit gefermenteerd retourbrood van de vorige dag. Daarmee krijgt brood dat normaal zou worden weggegooid een tweede leven.
Lees berichtBidfood en Van Gelder sluiten zich aan bij Boeren Natuurlijk
Groothandel - Bidfood en Van Gelder groente & fruit zijn de nieuwste partners van Boeren Natuurlijk, een initiatief van MVO Nederland dat boeren helpt overstappen naar een regeneratieve, natuurvriendelijke landbouw.
Lees berichtSocial Deal kiest voor Vermaat als nieuwe cateraar
Catering - Social Deal heeft cateringbedrijf Vermaat aangetrokken als nieuwe partner voor de verzorging van de bedrijfslunch. Het hoofdkantoor dat gevestigd is in Den Bosch neemt na enkele jaren afscheid van cateraar Hutten.
Lees berichtFacilitaire dienstverlener ISS lanceert nieuwe campagne
Catering - ISS Facility Services Nederland heeft een nieuwe merkcampagne gelanceerd onder de titel ‘Wat als elke nieuwe werkwereld voelt als…’. Met krachtige beelden, van vuurwerk tot een lange Italiaanse lunchtafel, wil ISS laten zien hoe een inspirerende, gezonde en productieve werkwereld eruit kan zien.
Lees bericht