ING voorziet zeldzame krimp van 1,5% in food groothandel


Marktanalyse – De food groothandel wacht in 2020 voor het eerst sinds 2009 een omzetkrimp. Deze zal naar verwachting uitkomen op -1,5%. In 2021 wordt dit verlies met een groei van +1,5% goedgemaakt. Dat voorziet ING, hoewel de bank daarbij aangeeft dat er rekening gehouden moet worden met aanzienlijke onzekerheidsmarges.

De omzetgroei in 2019 van 4% was de laatste in een reeks van tien jaar onafgebroken groei. De coronacrisis en de lockdowns in binnen- en buitenland zorgden in het tweede kwartaal voor een abrupt einde aan de groei. De omzet daalde met bijna 4% jaar-op-jaar. De omzetniveaus zullen in de tweede helft van het jaar mondjesmaat herstellen. Mede hierdoor schat ING in dat de omzetdaling gaat uitkomen op circa 1,5%.

Compensatie

Die daling is even wennen na tien jaar op rij groei. Eten en drinken ‘out-of-home’, ‘on the go’, ‘party catering’ of thuis bezorgde maaltijden zagen jaar na jaar de omzet toenemen. De lockdown zorgde voor een plotselinge sluiting van restaurants, lege winkelstraten en geschrapte evenementen. De food groothandels kelderden hierdoor in omzet. De stijgende omzetten in supermarkten en voedingsspeciaalzaken zorgden weliswaar voor compensatie, maar daar konden de meeste groothandels niet van profiteren. Veel groothandels leveren immers of aan de out-of-home óf aan de retail en veranderen van kanaal gaat niet zomaar.

Onzekerheden

ING verwacht wel dat volgend jaar omzetherstel voor de hand ligt, mede door de enorme dip dit jaar. Maar hoe groot dat herstel is, valt moeilijk aan te geven, omdat oplopende werkloosheid en terughoudendheid in consumptieve bestedingen ook aan de orde zijn. Bovendien let de consument scherp op veiligheid en hygiëne en staat die meer open voor alternatieven als ‘gezellig thuis’, maaltijdboxen of bezorging.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING: ‘Horeca gaat mager jaar tegemoet in 2024’

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2024 zijn, met een minimale volumegroei van 1%, mager. Dit komt door de lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca. Dat voorspelt ING Research in een Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht


Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Carnavalsvierders laten zich niet remmen door prijsstijgingen

Onderzoek – Carnavalsvierders zijn van plan vooral feest te gaan vieren en niet te letten op de prijzen. Na jaren van beperkte carnavalsvieringen en flinke prijsstijgingen, laten de feestgangers zich dit jaar niet remmen. Twee op de vijf carnavalsvierders gaat komend weekend dan ook nergens op bezuinigen. Ook houdt de ruime meerderheid (84%) geen rekening meer met het coronavirus.

Lees bericht







© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid