‘Meer concurrentie op de afhaalmarkt voor cafetaria’s’


Een tent voor de deur om wachtende bestellers en ophalers droog te laten zitten

Analyse - Als gevolg van de coronacrisis, krijgt de cafetaria te maken met meer concurrentie op de afhaalmarkt. De belangenvereniging voor professionele frituurders (ProFri) verwacht dat de afhaalfunctie van snackbars op termijn steeds meer onder druk komt te staan.

Van oudsher zijn frituurspeciaalzaken in ons land hét afhaalconcept bij uitstek. Maar mede door corona zijn er steeds meer locaties die gestart zijn met zowel afhalen als ook bezorgen. Zelfs drive thru’s en talloze restaurants zijn met drive in’s gestart. “Vraag is wat die ontwikkelingen op termijn voor de cafetaria, snackbar en frituur zullen gaan betekenen,” stelt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Van Rooij verwacht dat de coronacrisis de afhaalfunctie van de sector mogelijk verder zal ondergraven. “De afgelopen jaren is deze ontwikkeling natuurlijk al in gang gezet doordat duizenden restaurants , maar de coronacrisis veroorzaakt een verdere versnelling van deze ontwikkeling.”

Snacks bezorgen

Van Rooij ziet bovendien dat in verschillende delen van het land andersoortige horecabedrijven, zoals restaurants, cafés, maar ook kantines, snacks zijn gaan bezorgen nu ze gedwongen gesloten zijn. Hij zegt: “Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk dat dit gebeurt, gezien de situatie. Als deze bedrijven hiermee succes boeken, kan het zijn dat ze hiermee ook na de coronacrisis doorgaan.”

Afhaal via platforms

Bezorgplatforms in ons land doen bovendien hun uiterste best hun marktaandeel voor afhaalmaaltijden te vergroten. Van Rooij: “Je ziet al langer dat een groeiend aantal afhalers eerst telefonisch bestelt voordat ze hun maaltijd afhalen. Dat zien de platforms ook; ze spelen in op deze ontwikkeling en proberen een graantje mee te pikken.” Platform Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) maakte deze week bekend dat het aantal orders (afhalen én bezorging) het afgelopen kwartaal met 32 procent groeide.

Daling afhaalmarkt

Traditioneel bepalen afhalers bij veel cafetaria’s, snackbars en frituren 70 procent of meer van de totaalomzet. Van Rooij: “Hiermee hebben frituurspeciaalzaken binnen de horeca altijd een bijzondere positie ingenomen, samen met Chinese restaurants en traditionele pizzeria’s. Het is nu nog moeilijk in te schatten welke blijvende invloed corona op de afhaalfunctie heeft. Maar dat het een permanent effect heeft op de functie van de cafetaria, lijdt geen twijfel.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid