‘Meer concurrentie op de afhaalmarkt voor cafetaria’s’


Een tent voor de deur om wachtende bestellers en ophalers droog te laten zitten

Analyse - Als gevolg van de coronacrisis, krijgt de cafetaria te maken met meer concurrentie op de afhaalmarkt. De belangenvereniging voor professionele frituurders (ProFri) verwacht dat de afhaalfunctie van snackbars op termijn steeds meer onder druk komt te staan.

Van oudsher zijn frituurspeciaalzaken in ons land hét afhaalconcept bij uitstek. Maar mede door corona zijn er steeds meer locaties die gestart zijn met zowel afhalen als ook bezorgen. Zelfs drive thru’s en talloze restaurants zijn met drive in’s gestart. “Vraag is wat die ontwikkelingen op termijn voor de cafetaria, snackbar en frituur zullen gaan betekenen,” stelt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Van Rooij verwacht dat de coronacrisis de afhaalfunctie van de sector mogelijk verder zal ondergraven. “De afgelopen jaren is deze ontwikkeling natuurlijk al in gang gezet doordat duizenden restaurants , maar de coronacrisis veroorzaakt een verdere versnelling van deze ontwikkeling.”

Snacks bezorgen

Van Rooij ziet bovendien dat in verschillende delen van het land andersoortige horecabedrijven, zoals restaurants, cafés, maar ook kantines, snacks zijn gaan bezorgen nu ze gedwongen gesloten zijn. Hij zegt: “Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk dat dit gebeurt, gezien de situatie. Als deze bedrijven hiermee succes boeken, kan het zijn dat ze hiermee ook na de coronacrisis doorgaan.”

Afhaal via platforms

Bezorgplatforms in ons land doen bovendien hun uiterste best hun marktaandeel voor afhaalmaaltijden te vergroten. Van Rooij: “Je ziet al langer dat een groeiend aantal afhalers eerst telefonisch bestelt voordat ze hun maaltijd afhalen. Dat zien de platforms ook; ze spelen in op deze ontwikkeling en proberen een graantje mee te pikken.” Platform Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) maakte deze week bekend dat het aantal orders (afhalen én bezorging) het afgelopen kwartaal met 32 procent groeide.

Daling afhaalmarkt

Traditioneel bepalen afhalers bij veel cafetaria’s, snackbars en frituren 70 procent of meer van de totaalomzet. Van Rooij: “Hiermee hebben frituurspeciaalzaken binnen de horeca altijd een bijzondere positie ingenomen, samen met Chinese restaurants en traditionele pizzeria’s. Het is nu nog moeilijk in te schatten welke blijvende invloed corona op de afhaalfunctie heeft. Maar dat het een permanent effect heeft op de functie van de cafetaria, lijdt geen twijfel.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Restaria roept formules op tot vereniging bij ProFri

Cafetaria – “De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken,” dat zegt Hans van Ballegooijen, formulemanager van Restaria. De formule verlengde het collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en roept andere formules op Restaria te volgen.

Lees bericht


ProFri Keurmerk voor Snackpoint De Passage in Wolvega

Cafetaria – ProFri-bestuurslid Marcel van Veen heeft onlangs het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt van de vakvereniging aan zijn collega Menno de Koe van Snackpoint de Passage in het Friese Wolvega. ProFri was in De Koe’s bedrijf te gast vanwege een regionale ledenbijeenkomst.

Lees bericht

Antonio Stroes verkoopt deel Kwalitaria aan Antea

Formulenieuws – Antonio Stroes, oprichter en aandeelhouder van cafetariaformule Kwalitaria, heeft een deel van zijn aandelen verkocht aan investeringsmaatschappij Antea. Hiermee gaat het cafetariabedrijf een volgende fase in, die zich richt op overnames en ook gericht is op de zakelijke markt.

Lees berichtFEBO maakt werk van Landelijke Opschoondag

Actie – Snackbarformule FEBO maakt werk van de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Onder het motto ‘Door samen te werken bereik je meer’ roepen ze klanten en andere geïnteresseerden op een stukje van de straat of wijk op te ruimen.

Lees bericht

ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid