‘Meer concurrentie op de afhaalmarkt voor cafetaria’s’


Een tent voor de deur om wachtende bestellers en ophalers droog te laten zitten

Analyse - Als gevolg van de coronacrisis, krijgt de cafetaria te maken met meer concurrentie op de afhaalmarkt. De belangenvereniging voor professionele frituurders (ProFri) verwacht dat de afhaalfunctie van snackbars op termijn steeds meer onder druk komt te staan.

Van oudsher zijn frituurspeciaalzaken in ons land hét afhaalconcept bij uitstek. Maar mede door corona zijn er steeds meer locaties die gestart zijn met zowel afhalen als ook bezorgen. Zelfs drive thru’s en talloze restaurants zijn met drive in’s gestart. “Vraag is wat die ontwikkelingen op termijn voor de cafetaria, snackbar en frituur zullen gaan betekenen,” stelt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Van Rooij verwacht dat de coronacrisis de afhaalfunctie van de sector mogelijk verder zal ondergraven. “De afgelopen jaren is deze ontwikkeling natuurlijk al in gang gezet doordat duizenden restaurants , maar de coronacrisis veroorzaakt een verdere versnelling van deze ontwikkeling.”

Snacks bezorgen

Van Rooij ziet bovendien dat in verschillende delen van het land andersoortige horecabedrijven, zoals restaurants, cafés, maar ook kantines, snacks zijn gaan bezorgen nu ze gedwongen gesloten zijn. Hij zegt: “Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk dat dit gebeurt, gezien de situatie. Als deze bedrijven hiermee succes boeken, kan het zijn dat ze hiermee ook na de coronacrisis doorgaan.”

Afhaal via platforms

Bezorgplatforms in ons land doen bovendien hun uiterste best hun marktaandeel voor afhaalmaaltijden te vergroten. Van Rooij: “Je ziet al langer dat een groeiend aantal afhalers eerst telefonisch bestelt voordat ze hun maaltijd afhalen. Dat zien de platforms ook; ze spelen in op deze ontwikkeling en proberen een graantje mee te pikken.” Platform Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) maakte deze week bekend dat het aantal orders (afhalen én bezorging) het afgelopen kwartaal met 32 procent groeide.

Daling afhaalmarkt

Traditioneel bepalen afhalers bij veel cafetaria’s, snackbars en frituren 70 procent of meer van de totaalomzet. Van Rooij: “Hiermee hebben frituurspeciaalzaken binnen de horeca altijd een bijzondere positie ingenomen, samen met Chinese restaurants en traditionele pizzeria’s. Het is nu nog moeilijk in te schatten welke blijvende invloed corona op de afhaalfunctie heeft. Maar dat het een permanent effect heeft op de functie van de cafetaria, lijdt geen twijfel.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ProFri: ‘Cafetaria’s straks dupe van gezondheidsbeleid’

Politiek - Vakvereniging ProFri is beducht dat de overheid symboolpolitiek gaat bedrijven met de cafetaria’s en vreest een te eenzijdig gezondheidsbeleid. “Want terwijl ons aandeel in kilocalorieën nog geen half procent is, lijkt het er op dat de kleine bedrijven straks wel het kind van de rekening gaan worden.”

Lees berichtProFri wil inspraak zakelijke gebruikers bij bezorgplatforms

Belangenvereniging - Vakvereniging ProFri vindt dat het platforms van bezorgmaaltijden in Europa verplicht moet worden een inspraakorgaan in te stellen van zakelijke gebruikers zoals frituurbedrijven en restaurants.  De belangenvereniging heeft dat laten weten in een inspraaknota die naar de Europese Commissie is gestuurd.

Lees bericht

NVWA maakt inspecties voortaan openbaar

Inspectie - De inspectiesresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zijn vanaf 1 september openbaar. De resultaten worden vanaf die datum met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet genoemd binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

Lees berichtCorona kost frituurzaken 182 miljoen omzet

Analyse - De coronacrisis heeft de frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies 45,3 procent. In de versoepelingsmaand juni was dit bijna 20 procent ten opzichte van juni 2019. Dit blijkt uit een groot corona-onderzoek van vakvereniging...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid