Rapport: 'Zoutreductie voeding heeft effect'


Voeding - Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen is  tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent gedaald. Zo blijkt uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het rapport ‘Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2013’ laat zien dat met name de groep conserven een behoorlijke reductie in zout laat zien (27 procent), net als kaas (24 procent) en brood (15 procent). Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) exact de categorieën waar de levensmiddelenindustrie, samen met de retail, stevige afspraken mee heeft gemaakt. Er zijn productgroepen die in het onderzoek niet of nauwelijks naar voren komen. Desalniettemin werken ook die aan een reductie van zout, meldt het bedrijfsleven. Over diepvriessnacks, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, soepen en vleeswaren zijn door sectoren en supermarkten wel degelijk afspraken gemaakt. De vleeswarensector bijvoorbeeld, maakte samen met de supermarkten vorig jaar de afspraak om eind 2015 zo’n 10 procent minder zout en 5 procent minder verzadigde vetten aan de producten toe te voegen. Bovendien worden voor de overige van de hierboven genoemde productgroepen de maximum normen voor zout bepaald. De FNLI is tevreden over de onderzoeksresultaten, meldt directeur Philip den Ouden. “De FNLI spant zich al jaren in voor een afname van de hoeveelheid keukenzout in voeding. Het is goed om nu de bevestiging van eerder gepubliceerde resultaten en de impact die de maatregelen hebben op fabrikanten te zien.”   Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid