Rotterdamse school OPDC Noord is de eerste met ‘ideale schoolkantine’
Schoolcatering - Het OPDC Noord in Rotterdam is de eerste school in Nederland met de kwalificatie de ‘ideale schoolkantine’, zoals die door het Voedingscentrum wordt uitgereikt. Het hele aanbod van de school is er gezond. In de school zijn volkorenbrood, groente en fruit ruim verkrijgbaar en de leerlingen kunnen gratis onbeperkt water tappen.
Het Voedingscentrum heeft de ideale Schoolkantine Schaal voor het eerst uitgereikt. In een gezonde schoolkantine kunnen jongeren makkelijk gezondere keuzes maken en geldt water als de meest logische dorstlesser. “Voor de leerlingen was het in het begin wel even wennen”, laat locatiedirecteur Wim van Starrenburg weten. Maar door kleine stappen te zetten met de leerlingen, hebben zij uiteindelijk toch de switch gemaakt naar gezondere producten.
Het Voedingscentrum reikt schalen uit op basis van het gezonde aanbod en de presentatie daarvan. Dit kwalificatiesysteem bestaat uit zilver, goud en ideaal. De Rotterdamse school had al 2 keer een gouden Schoolkantine Schaal ontvangen, maar wilde nu de puntjes echt op de ‘i’ zetten. Op basis van die aanpassingen is OPDC Noord nu de allereerste schoolkantine van Nederland die volledig aan de Schijf van Vijf voldoet en bestempeld wordt als de ideale schoolkantine
Laatste stap
Ook Heleen Schuit, programmamanager van het programma De Gezonde Schoolkantine is blij met het resultaat: “We zien dat veel scholen bezig zijn om hun kantines gezonder te maken. We zijn trots op elke school aan wie we een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal mogen uitreiken voor een respectievelijk 60% en 80% gezonder aanbod. Het OPDC Noord bewijst dat het mogelijk is om ook die laatste stap te zetten en het hele aanbod en de uitstraling van de kantine gezond te maken.”
Bron: Voedingscentrum/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Zestiendaagse saustest Catermaat op scholen bespaart 100 kg suiker
Catering – In september introduceerde schoolcateraar Catermaat de Sweet Chili Culisauce van The Mayo Sisters. Een chilisaus met minder suiker. In november is gedurende 16 dagen bij 60 schoolkantines gemeten wat het effect is door bij het lunchaanbod alleen de saus aan te passen. En wat blijkt? Er is 100 kg minder suiker verbruikt.
Lees bericht‘Gezonde Pannenkoek’ in Blijdorp en Opluchtmuseum slaat aan
Pilot - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem hebben samen met het Voedingscentrum en JOGG een pilot gehouden met een gezonde pannenkoekvariant. Zonder dat mensen het wisten kregen zij voedzame en toegankelijke pannenkoek geserveerd bij hun bestelling.
Lees berichtLidl verlaagt prijzen vezelrijke producten
Supermarkt - Lidl voert een structurele prijsverlaging door op haar vezelrijke producten. De discounter gaat bovendien in samenwerking met het Voedingscentrum werk maken van een gezonde leefstijl met de campagne ‘Zuinig op je lijf? Spaar voor GRATIS producten uit de Schijf van Vijf!’.
Lees berichtNaar een gezonder voedselaanbod, ook out-of-home
Congres - Wat is nodig om het voedselaanbod voor consumptie buitenshuis te verbeteren en hoe kan de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) daaraan bijdragen? Tijdens de inspiratiesessie ‘NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar’ op 28 november, boog een dertigtal praktijkdeskundigen zich samen met experts van het RIVM en het Voedingscentrum over dit vraagstuk.
Lees bericht60 miljoen boterhammen redden tijdens Verspillingsvrije Week
Actie – Wat zorgvuldiger omgaan met brood en broodproducten, kan in een week tijd 60 miljoen boterhammen besparen. Dat is ook de inzet van bakkers en supermarkten die meedoen aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen, tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.
Lees berichtRene Bos verschuift met Bram Stolk van schoolcateraar naar softwarebedrijf
Vending - Niet de frisdrank- of snackautomaat is mogelijk aan een volgende generatie toe, maar het betaalsysteem en de wijze waarop de vendingmachine met klanten communiceert. Dat is wat directeur Rene Bos van cateringbedrijf Scoolcompany dacht alvorens aan de slag te gaan met een aantal softwarepartners voor een nieuwe betaal- en bestelsoftware, voor zowel de counter- als vendingverkoop.
Lees bericht