Volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Milieu – Vanaf volgend jaar zomer komt er 15 cent statiegeld op alle plastic flesjes onder de 1 liter. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

De statiegeldregeling gaat in per 1 juli en is noodzakelijk volgens het ministerie omdat eerdere maatregelen tegen het verminderen van zwerfafval niet hebben geholpen. Op blikjes komt vooralsnog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. De sector krijgt nogmaals de kans om het zwerfafval te verminderen, maar lukt dat niet dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

900 miljoen flesjes

Milieuorganisaties en het ministerie zijn er van overtuigd dat statiegeld het beste middel is tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu terecht komen. Eerder afspraken met de industrie hadden moeten leiden tot minder zwerfvuil en het herverwerking van zo’n 90 procent van alle wegwerpflesjes.Die doelstellingen zijn niet gehaald.

Innamepunten

Het inleveren van de flesjes moet straks gebeuren bij de supermarkten, tankstations en treinstations. Ook cateraars krijgen een taak bij het inzamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen om in te zamelen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van innameplicht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

TotalEnergies Bijleveld eerste Circle K store in Nederland

Tankstation – Het TotalEnergies station Bijleveld aan de A12 ter hoogte van Harmelen is voorzien van het Circle K store concept en is hiermee de eerste in Nederland. In slechts zeven dagen is de shop volledig omgebouwd en zijn de wereldwijd succesvolle Shop-, Food-, Drinks- & Coffee-concepten van het merk Circle K gelanceerd.

Lees bericht



Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid