Volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Milieu – Vanaf volgend jaar zomer komt er 15 cent statiegeld op alle plastic flesjes onder de 1 liter. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

De statiegeldregeling gaat in per 1 juli en is noodzakelijk volgens het ministerie omdat eerdere maatregelen tegen het verminderen van zwerfafval niet hebben geholpen. Op blikjes komt vooralsnog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. De sector krijgt nogmaals de kans om het zwerfafval te verminderen, maar lukt dat niet dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

900 miljoen flesjes

Milieuorganisaties en het ministerie zijn er van overtuigd dat statiegeld het beste middel is tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu terecht komen. Eerder afspraken met de industrie hadden moeten leiden tot minder zwerfvuil en het herverwerking van zo’n 90 procent van alle wegwerpflesjes.Die doelstellingen zijn niet gehaald.

Innamepunten

Het inleveren van de flesjes moet straks gebeuren bij de supermarkten, tankstations en treinstations. Ook cateraars krijgen een taak bij het inzamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen om in te zamelen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van innameplicht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ISS doneert 1 miljoen kommen soep aan Voedselbanken

Donatie - Facilitair dienstverlener ISS Facility Services is een samenwerking gestart met het sociale soepmerk Soupalicious. Dit partnerschap levert de Nederlandse voedselbanken maar liefst 1 miljoen kommen soep op per jaar. Een prachtige stap om honger door armoede tegen te gaan.

Lees bericht‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees berichtDe Krekerij stopt in huidige vorm per direct

Beëindiging – Startup De Krekerij in Den Haag beëindigt de activiteiten per direct. Dat heeft medeoprichter Sander Peltenburg laten weten. De omzetten afgezet tegen oplopende kosten maakten verder ondernemen niet meer mogelijk.

Lees bericht

Biermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid