Volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes


Er komt statiegeld op blikjes om het zwerfvuil te verminderen

Milieu – Vanaf volgend jaar zomer komt er 15 cent statiegeld op alle plastic flesjes onder de 1 liter. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

De statiegeldregeling gaat in per 1 juli en is noodzakelijk volgens het ministerie omdat eerdere maatregelen tegen het verminderen van zwerfafval niet hebben geholpen. Op blikjes komt vooralsnog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. De sector krijgt nogmaals de kans om het zwerfafval te verminderen, maar lukt dat niet dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

900 miljoen flesjes

Milieuorganisaties en het ministerie zijn er van overtuigd dat statiegeld het beste middel is tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu terecht komen. Eerder afspraken met de industrie hadden moeten leiden tot minder zwerfvuil en het herverwerking van zo’n 90 procent van alle wegwerpflesjes.Die doelstellingen zijn niet gehaald.

Innamepunten

Het inleveren van de flesjes moet straks gebeuren bij de supermarkten, tankstations en treinstations. Ook cateraars krijgen een taak bij het inzamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen om in te zamelen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van innameplicht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

EARTH Water stopt met verkoop plastic flesjes

Duurzaam - Na 14 jaar stopt EARTH Water met het gebruik van plastic flesjes voor het verpakken van haar water. Het gaat in totaal om 5 miljoen plastic flesjes per jaar, verantwoordelijk voor 50 procent van de verkoop van EARTH, o laat het bedrijf weten.

Lees bericht


Statiegeld op kleine plastic flessen vanaf 1 juli

Statiegeld – Vanaf 1 juli zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. In de aanloop naar die datum komen er al flesjes in omloop waarop statiegeld zit. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Het kan dus zomaar zijn dat deze statiegeldflesjes al worden aangeboden.

Lees bericht

Kapteijn: ‘Statiegeldregeling past bij duurzaamheidstrategie Vrumona’

Interview - De statiegeldregeling voor de kleine plasticflesjes en een aantal buitenhuislocaties gaat in per 1 juli aanstaande. Maar per 1 juni hebben consumenten al de mogelijkheid plastic flesjes in te leveren. Niet elke organisatie of ondernemer, die de verplichting heeft de flesje in te leveren, is er al klaar voor. En hoe zit dat bij de frisdrankproducten? Is een bedrijf als...

Lees bericht

Raymond Gianotten aangesteld als directeur Statiegeld Nederland

Benoeming – Raymond Gianotten (48) is per 1 april jl. benoemd tot directeur van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het nieuwe statiegeldsysteem dat ingaat per 1 juli 2021. Vanaf die datum zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en water.

Lees bericht


‘Tankstation met fastfood-formule werkt’

Formulenieuws - De combinatie van een tankstation met een Spare Rib to go-concept werkt goed, ook in coronatijd. Dat valt op te maken uit het feit dat franchisenemers Arjen en Erszebet van Spare Rib Express in Hoorn hun totale omzet met meer dan 100% hebben zien verdubbelen na de opening van hun To Go-concept in de shop van AVIA-tankstation Marees.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid