Volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes


Per 1 januari 2023 zit er statiegeld op blikjes om zwerfafval tegen te gaan

Milieu – Vanaf volgend jaar zomer komt er 15 cent statiegeld op alle plastic flesjes onder de 1 liter. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

De statiegeldregeling gaat in per 1 juli en is noodzakelijk volgens het ministerie omdat eerdere maatregelen tegen het verminderen van zwerfafval niet hebben geholpen. Op blikjes komt vooralsnog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. De sector krijgt nogmaals de kans om het zwerfafval te verminderen, maar lukt dat niet dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

900 miljoen flesjes

Milieuorganisaties en het ministerie zijn er van overtuigd dat statiegeld het beste middel is tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu terecht komen. Eerder afspraken met de industrie hadden moeten leiden tot minder zwerfvuil en het herverwerking van zo’n 90 procent van alle wegwerpflesjes.Die doelstellingen zijn niet gehaald.

Innamepunten

Het inleveren van de flesjes moet straks gebeuren bij de supermarkten, tankstations en treinstations. Ook cateraars krijgen een taak bij het inzamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen om in te zamelen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van innameplicht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht


Tomra lanceert API voor digitale statiegeldbon

Statiegeld -  Emballage-automatenfabrikant Tomra heeft haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende retailketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

Lees bericht

Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Lees bericht

REWE ontwikkelt en test vier to go-shopformats

Buitenland – REWE, moedermaatschappij van groothandel Lekkerland in Nederland, heeft een viertal shopconcepten ontwikkeld, die momenteel in Duitsland worden getest. Het gaat om shopconcepten voor hightraffic-locaties, als treinstations en luchthaven en universiteiten, kantoren en ziekenhuizen. De vier ontwikkelde concepten verschillen in productaanbod en gebruikte techniek.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid