Volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes


Nog geen statiegeld op blikjes, maar het zwerfvuil moet wel verminderen

Milieu – Vanaf volgend jaar zomer komt er 15 cent statiegeld op alle plastic flesjes onder de 1 liter. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

De statiegeldregeling gaat in per 1 juli en is noodzakelijk volgens het ministerie omdat eerdere maatregelen tegen het verminderen van zwerfafval niet hebben geholpen. Op blikjes komt vooralsnog geen statiegeld, maar dat kan nog veranderen. De sector krijgt nogmaals de kans om het zwerfafval te verminderen, maar lukt dat niet dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik.

900 miljoen flesjes

Milieuorganisaties en het ministerie zijn er van overtuigd dat statiegeld het beste middel is tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu terecht komen. Eerder afspraken met de industrie hadden moeten leiden tot minder zwerfvuil en het herverwerking van zo’n 90 procent van alle wegwerpflesjes.Die doelstellingen zijn niet gehaald.

Innamepunten

Het inleveren van de flesjes moet straks gebeuren bij de supermarkten, tankstations en treinstations. Ook cateraars krijgen een taak bij het inzamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen vrijwillig kiezen om in te zamelen. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van innameplicht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsNS-Kiosken en negen Smullers open, Julia’s volgen later

Stationswinkels – Nu de NS vanaf 2 juni weer meer gaat rijden em horeca weer wat meer mag na 1 juni, gaan ook de winkels op de stations weer langzaamaan open. Vandaag gingen alle NS-Kiosken en StationsHuiskamer open en volgende week de pastalocaties Julia’s. Cafetariaformule Smullers opende vorige week al een vijf vestigingen, maar heeft sinds vandaag alweer negen locaties geopend.

Lees berichtADM Automaten biedt verkoopoplossing met mobiele snackwand

Vending - Voor tankstations, cafetaria’s en andere horecalocatie, die wel willen verkopen, maar beperkt zijn in hun mogelijkheden, biedt firma ADM Automaten een oplossing met mobiele snackautomaten. De FEBO-achtige automaten biedt ondernemers de gelegenheid op een eenvoudige en contactloze manier warme snacks te verkopen.

Lees bericht

VOCC heeft corona-protocol voor getroffen leden

Cateraars - De Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC) heeft met haar leden een protocol gedeeld voor de gevolgen van het coronavirus. Volgens de vereniging zijn als gevolg van de coronamaatregelen diverse leden rechtsreeks getroffen.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid