Wageningse team in finale met visie Nederlands voedselsysteem 2050


Circulaire visie - De Wageningse onderzoekers Imke de Boer en Evelien de Olde zijn met hun team een van de tien finalisten van de prestigieuze Food System Vision Prize. Hun team komt met een holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem in Nederland in 2050.

De visie, getiteld ‘Re-rooting the Dutch Food System; from more to better’, komt in aanmerking om te worden benoemd als ‘Top Visionary’, waaraan een prijs van $200.000 is verbonden. Duizenden organisaties over de hele wereld konden zich met een visie voor het jaar 2050 op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio naar keuze inschrijven.

De Food System Vision Prize is een initiatief van de Amerikaanse Rockefeller Foundation en de partners SecondMuse en OpenIDEO. Ruim 1300 teams deden mee toen de prijsvraag in november 2019 van start ging. In maart werden 76 teams geselecteerd, waaronder de Wageningse teams van Imke de Boer en Evelien de Olde (Leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen) en Marian Stuiver (Environmental Sciences Group). Zij kregen de kans om hun visie verder uit te werken.

Integrale visie

De visie van het team De Boer/De Olde omvat een herontwerp van het huidige Nederlandse voedselsysteem. In het nieuwe systeem wordt gezond voedsel voor iedereen geproduceerd, met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die er leven. Dit houdt bijvoorbeeld in dat akkerbouwers in 2050 meerdere gewassen tegelijk op een perceel verbouwen in strokenteelt en dat varkens en kippen alleen nog biomassa eten die niet geschikt is voor menselijke consumptie.

De 10 finalisten gaan in de volgende en laatste fase van drie maanden, ook wel de ‘virtual acceleration fase’ genoemd, hun visie aanscherpen en uitrollen. De ‘Top visionaries’ worden in december 2020 bekendgemaakt.

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid