Europees Parlement verwerpt 'plantaardige zuivelcensuur'


Regelgeving - Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken, waardoor zuivelbenamingen in combinatie met de term plantaardig op verpakkingen niet worden verboden. Een petitie van ProVeg International om deze ‘censuur van plantaardige zuivel’ tegen te gaan werd door bijna een half miljoen consumenten ondertekend.

ProVeg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding, werd in het verzet tegen het wetsvoorstel bijgestaan door andere ngo's, waaronder Greenpeace en WWF en plantaardige bedrijven zoals Upfield, Oatly en Alpro. Ook de Europese consumentenorganisatie BEUC sprak zich uit tegen het plan. Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland, noemt het een overwinning van het gezond verstand. “Niemand raakt in de war of misleid door termen als ‘plantaardig alternatief voor zuivel’.”

Als amendement wel was aangenomen dan had dat kunnen leiden dat een rechthoekig melkpak of een blokje plantaardige margarine niet  was toegestaan, omdat die vormen te veel lijken op die van dierlijke zuivel. Ook productafbeeldingen van plantaardig voedsel zouden zijn verboden, zoals een afbeelding van een melkachtige golf op een pakje havermelk, omdat daarmee zuivelproducten zou imiteren. Maar ook allergeeninformatie zoals ‘bevat geen melk’ zou zijn verboden omdat het verwijst naar melk.

Het voorstel werd ingediend door de Franse socialistische Europarlementariër Eric Andrieu en afgelopen oktober aanvankelijk goedgekeurd door het Europees Parlement. Omdat het plan veel kritiek kreeg, was het uiteindelijk Andrieu zelf die het plan introk. Vooral producenten van plantaardige producten zoals Upfield, Oatly en Alpro hebben zich de afgelopen periode fel verzet tegen het amendement.

Bron: ProVeg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

De Pizzabakkers komen met plant-based pizza

Formulenieuws – De Pizzabakkers komen in april met een plant-based pizza, die ontwikkeld is met een team van plant-basedspecialisten. De plant-based pizza, met de naam ’Nduja Vegana, staat vooralsnog tijdelijk op het menu.

Lees bericht‘Vooroordelen staat meer plantaardig eten in de weg’

Onderzoek - Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van haverdrankmerk Oatly, laat zien dat Nederlanders veel vooroordelen hebben over elkaars eetgewoonten. Zo denkt 26 procent van de omnivoren in Nederland bijvoorbeeld dat veganisten betweters en ongezond zijn. Dit hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg. Uit de survey onder een groep van 1062 consumenten verspreid over Nederland blijkt namelijk ook dat 58% van de...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid