FNLI signaleert ‘stevige pijn’ bij horeca- en cateringproducenten


Horecastraten blijven tot 14 januari 2022 in ieder geval leeg

Onderzoek -  Voedselproducenten  die aan de horeca of andere out of home-kanalen leveren, zoals de cateringsector, hebben hun omzet tot wel 70% zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en aangesloten brancheorganisaties.

Uit de enquête blijkt dat de COVID-19-pandemie de voedingsmiddelenindustrie in ons land stevig heeft geraakt. Producenten van voedingsmiddelen die lijden hebben gehad van de coronamaatregelen zagen in het eerste halfjaar van 2020 een sterke daling van de omzet, productie, export en winst. Maar het FNLI signaleert dat het beeld bij de bedrijven wisselend is.  Want tegen de omzetverliezen bij bedrijven die voornamelijk leveren aan horeca of catering,  staan ook producenten voor hoofdzakelijk de retail, die hun omzetten zagen stijgen. Van de deelnemende bedrijven aan de enquête kende 60% een lichte tot sterke omzetdaling ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Voor iets meer dan een kwart (26%) van de bedrijven is het omzetverlies 20% of meer geweest. Tegelijkertijd zijn er ook bedrijven die hebben geprofiteerd: een kwart noteerde een omzetstijging tot 20%.

Meer verliezers dan winnaars

Omzetverliezen zijn het grootst voor de bedrijven die leveren aan het out of home-kanaal. Het gaat daarbij niet alleen om producenten die leveren aan restaurants, maar bijvoorbeeld ook aan cateraars bij kantoren, onderwijs- en zorginstellingen, pompshops, kiosken of foodservice voor bijvoorbeeld de luchtvaart. 78% van deze bedrijven kende een omzetdaling, waarbij 17% de omzet zelfs met meer dan de helft zag teruglopen. De voorlopige verwachting voor het gehele kalenderjaar 2020 ten opzichte van 2019, is dat de omzet voor deze bedrijven met 20 tot 25% daalt. De effecten van de tweede ‘lockdown’ zijn daarin nog niet meegenomen. De verwachting is dat deze - naast verdere omzetverliezen - ook leidt tot een afname van de werkgelegenheid in bepaalde sectoren binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Het beeld voor bedrijven die (hoofdzakelijk) leveren aan supermarkten en speciaalzaken is positiever. Van die ondervraagde bedrijven heeft 48% de omzet in de eerste helft van 2020 licht zien toenemen. Niettemin heeft 37% van de bedrijven die (hoofdzakelijk) leveren aan retail een omzetverlies geleden. Voor een belangrijk deel hiervan lag deze omzetdaling tussen 20 en 50%. Dit effect spitst zich daarbij niet toe op specifieke productcategorieën binnen retail.

Bron: FNLI/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BOER&NLekker en platform Lokalist bundelen krachten

Samenwerken - Het korte ketenconcept BOER&NLekker, een initiatief van boerencoöperatie Agrifirm, en bestel- en transportplatform voor lokaal eten Lokalist bundelen hun krachten, met een nieuwe focus op de zakelijke markt. Beide partijen willen met de samenwerking een ‘one-stop shop’ inrichten voor retail, catering en horeca voor directe inkoop bij lokale duurzame boeren.

Lees bericht


Eugene Willemsen CEO International Beverages PepsiCo

Benoeming – PepsiCo stelt Eugene Willemsen aan als CEO International Beverages. De 56-jarige Nederlander zal zijn huidige functie, Chief Executive Officer van PepsiCo Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Azië (AMESA), behouden en uitoefenen naast zijn nieuwe rol. Hij neemt het stokje over van Ram Krishnan.

Lees bericht

Medewerkers horeca hebben financiële last van inflatie

Onderzoek - Bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse eerstelijnsmedewerkers in dienstverlenende sectoren zoals de horeca, werkte dit jaar meer uren om hun levensonderhoud te bekostigen. Maar ondanks die extra uren was het toch ook nog noodzakelijk voor medewerkers om extra financiële maatregelen te nemen.

Lees bericht



FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven

Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.

Lees bericht

Vrumona neemt ‘Butcha Kombucha’ over

Overname - Vrumona is eigenaar geworden van het Kombucha-merk Butcha, nadat het al jaren exclusief distributeur was onder haar innovatie-label ‘Sir Joe’. Het frisdrankenbedrijf neemt het merk over van de grondleggers Siewerd Nicolai, Jiri Brandt & Samuel Levie. Vrumona wil met het merk groeien en introduceert het op korte termijn ook bij supermarkten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid