Markies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines


Karretje met tussendoorproducten van Markies Catering bij het Summa Collega

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Het Bossche cateringbedrijf won onlangs met haar cateringconcept CRAFT een Europese aanbesteding voor 29 schoolkantines bij het Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gewonnen. Markies Catering was de afgelopen jaren al werkzaam voor de Brabantse mbo-instelling. Bij de aanbesteding stond onder meer verduurzaming van het productassortiment (met onder meer fairtrade-artikelen), gezond voedsel en voortdurende innovatie voorop. Directeur Arno Goedhart van het Summa College: “Dit zijn kernpunten uit onze toekomstvisie Summa 2025. We zijn blij dat Markies Catering een passend aanbod doet.”

Markies gaat bij het aanbod in de schoolkantines zoveel mogelijk gebruik maken van lokale producten gebruiken. Bovendien wordt scherp gelet op de voedselverspilling en wordt er invulling gegeven aan de eiwittransitie, door van dierlijke naar plantaardige eiwitten over te schakelen. Dit past in een ontwikkeling die beide partners eerder hebben ingezet. Vorig jaar kreeg het Summa College als eerste mbo-instelling zestien zogeheten gouden schalen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding in schoolkantines. Ook werd de school uitgeroepen tot eerste Fairtrade-mbo.

CRAFT-formule

De formule CRAFT van Markies Catering sluit aan bij de beginselen van het Summa College. Minoes Borghaerts  van Markies Catering: “To craft betekent met de hand vervaardigen. En een vak uitoefenen, een ambacht leren. Dat is wat restaurant CRAFT met de studenten bindt.” Een van Summa’s wensen was samenwerking met het onderwijs. Summa heeft een reeks hospitality-opleidingen, zoals gastheer, facilitair manager en zelfstandig werkend kok. De studenten kunnen bij Markies Catering straks niet alleen terecht voor eten en drinken onder schooltijd, maar ook voor leerzame stages en meeloopdagen.

Markies Catering wordt in het kader van de samenwerking ook een officieel erkend leerbedrijf, zegt Jan van Teeffelen, contractmanager van het Summa College. “Het bedrijf leidt drie leermeesters op", zegt hij. “Met deze ‘hands-on-aanpak' draagt Markies bij aan de ambitie om het talent van de student te ontplooien, verantwoordelijkheid te geven, zelfstandig te worden en letterlijk de handen uit de mouwen te steken.” Borghaerts: “Studenten kunnen straks niet alleen aan de slag in de kantines van Markies, maar ook de praktijk proeven op het hoofdkantoor en in de bedrijfsrestaurants van Appèl, de moederorganisatie van Markies Catering. Ze draaien dan echt bij onze klanten mee. Dat is heel leerzaam, omdat dit een heel andere omgeving is dan op school.”

X-bus

Nieuw in de samenwerking is de X-bus. “Met dit elektrisch voertuig brengen we reststromen van de Summa-locaties naar stadsboerderijen in de buurt van de Summa-locaties", zegt Borghaerts. “In eerste instantie proberen we overgebleven producten als groenten zoveel mogelijk te verwerken in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. Als dit niet mogelijk is, weten we dat de reststroom goed terecht komt en kan worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeding of compost.”

Bron: Summa College/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Leo catering lanceert lifestyle visie met Mind&Health

Catering - Leo catering start met lifestyle visie, waarbij het streven naar een integraal gezonde levensstijl centraal staat. Leo catering is van mening dat het als cateraar meer kan bijdragen aan vitaliteit dan alleen met voeding en heeft daarvoor een partnership gesloten met Mind&Health.  

Lees bericht

FHC Formulebeheer viert landelijke meewerkdag

Formulenieuws - FHC Formulebeheer, de franchisegever van de cafetariaformules Family, Foodmaster en het scholencateringconcept VITAL, heeft haar landelijke meewerkdag gehouden. Vanuit het hoofdkantoor, van inkoop tot marketing, hebben alle medewerkers van FHC Formulebeheer zich een dag lang ingezet bij diverse vestigingen door heel het land.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid