Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling
Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te brengen.
Dat een halvering mogelijk is, heeft ook een pilot uitgewezen. Tijdens die pilot is bij 10 hotels in Europa de voedselverspilling na 6 maanden met 22% verminderd. Verwacht wordt dat dit na 1,5 jaar oploopt tot een halvering van het voedselafval.
De Accor Group, met meer dan 5.000 hotels één van de grootste internationale hotelketens. De Accor Group heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en voedselverspilling is er daar één van. De hotelketen heeft het streven om de food waste in alle hotels voor 2030 met 60% te verminderen. Een doelstelling die zelfs 10% boven de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties ligt. “Door de samenwerking met Orbisk ligt ons doel nu binnen handbereik”, zegt Amy Ferguson, VP Luxury & Lifestyle Global Partnerships & Solutions bij Accor. “Bij de hotels waar we de Orbi hebben geïmplementeerd zagen we dat voedselafval een belangrijk topic werd in de keuken. De ecologische en financiële impact is enorm, zeker nu we de technologie wereldwijd uitrollen.”
-60%
Orbisk start met de driehonderd grootste hotels, maar de Accor Group gaat de voedselafvalmonitor in de loop van 2024 inzetten bij veel meer hotels. Lea Bensaadoune, Sustainability Officer bij Fairmont over de eerste uitrol: “Orbisk heeft zeker geholpen bij het behalen van het eerste doel: een duidelijke nulmeting voor alle hotels. We zijn nu klaar voor de reductie waarbij we streven naar -60% in 2030.”
Orbi's
Op dit moment staan de voedselafvalmonitors van Orbisk – ook wel Orbi’s genoemd – al in hotelkeukens in India, Canada, Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten. Met behulp van beeldherkenningtechnologie herkent de Orbi welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Orbisk presenteert die data in een online dashboard, waarmee chefs effectief hun voedselverspilling kunnen terugdringen. De Accor-keukenteams beoordelen de oplossing met een 8,2 en geven het gebruiksgemak van de monitor zelfs een 9.
Een derde
Elk jaar wordt wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid, dat is maar liefst een derde van de totale voedselproductie. “Dat is onnodig en bovendien enorm slecht voor ons milieu”, aldus Orbisk Co-Founder Richard Beks. “We zijn blij dat grote spelers in de voedselketen dat nu ook inzien. Accor Group is daarin een voorloper en onderneemt als eerste hotelketen actie tegen voedselverspilling. Elk hotel bespaart straks tussen de 15.000 en 70.000 kilo CO2-uitstoot per jaar.”
Bron: Orbisk/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Albert Heijn zet ‘kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen
Supermarkt - Vanaf donderdag gebruikt Albert Heijn als eerste supermarkt het kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen. Albert Heijn eigenmerk magere en volle yoghurt en karnemelk zijn de eerste producten met dit nieuwe logo.
Lees berichtSUNT bananenbrood en donuts populair bij Sodexo
Catering – De bedrijfsrestaurants van Sodexo Nederland zijn tegenwoordig voorzien van de single slice bananenbrood en donuts Lemon Poppyseed en Caramel Pecan van SUNT. Volgens de cateraar zijn de producten populair onder de gasten door de smaak. Dat deze producten ook nog de enorme verspilling van bananen tegengaan is extra winst.
Lees berichtRotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven
Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.
Lees berichtInstock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel
Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.
Lees berichtNu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen
Voedselverspilling – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.
Lees berichtMinder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor
Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...
Lees bericht