ProFri: ‘Cafetaria’s straks dupe van gezondheidsbeleid’


Politiek - Vakvereniging ProFri is beducht dat de overheid symboolpolitiek gaat bedrijven met de cafetaria’s en vreest een te eenzijdig gezondheidsbeleid. “Want terwijl ons aandeel in kilocalorieën nog geen half procent is, lijkt het er op dat de kleine bedrijven straks wel het kind van de rekening gaan worden.”

Dit zei Frans van Rooij tijdens zijn jaarrede tijdens de jaarvergadering van de vakvereniging voor frituurders. Hij vreest dat de grote frisdrankfabrikanten de dans te ontspringen in de strijd tegen overgewicht, omdat staatssecretaris Paul Blokhuis geen suikertaks wil. Blokhuis wil volgens ProFri de uitvoering van zijn beleid tegen overgewicht in het kader van het Nationaal Preventieakkoord  vooral lokaal regelen. “Wij zijn bang dat op lokaal niveau, net als in de media, onze producten als bliksemafleider en goedkope symboolpolitiek worden gebruikt. Steeds meer gemeenten hebben beleid tegen de groei van met name frituurbedrijven, terwijl scholieren ondertussen naar hartenlust shoppen bij de supermarkten, “ aldus de ProFri-directeur. Hij benadrukt niets tegen maatregelen te hebben die overgewicht moeten terugdringen, maar wil wel dat er sprake is van evenwichtige spreiding van de maatregelen.

Gering maagaandeel

ProFri vreest dat grote bedrijven, zoals de genoemde frisdrankmakers, maar ook bijvoorbeeld supermarkten, dankzij hun krachtige lobby straks de dans ontspringen, terwijl zij verreweg de meeste kilocalorieën verkopen. Van Rooij: “Kleine frituurspeciaalzaken, die samen minder dan een half procent van alle kilocalorieën in ons land verkopen, mogen niet de dupe worden van goedkope en gemakkelijke symboolpolitiek.”

Videotoespraak

Van Rooij, die de zieke voorzitter Hans Hus verving, roerde in zijn toespraak nog andere zaken aan. Zoals friet als eigentijds en veganistisch streetfood, de macht en invloed van de delivery-platforms, het toekomstbestending maken van de vakvereniging én de corona-effecten. Vanwege corona is de traditionele jaarvergadering van ProFri online afgehandeld. Vaste onderdelen, zoals de uitreiking van awards en keurmerken alsmede de presentatie van de Nationale Smulgids, zijn vooralsnog naar januari 2021 verplaatst. De jaarrede sprak Van Rooij voor de gelegenheid uit via video.

Bron: @ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eetomgeving in ziekenhuizen wordt steeds gezonder

Zorg – Een twintigtal ziekenhuizen, dat de intentieverklaring ‘Goede Zorg Proef Je’ had getekend en werk ging maken van een gezonde eetomgeving, is daarin geslaagd. Het aanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt, is in anderhalf jaar tijd van minder dan 50% naar boven de 70% gegaan. Het project wordt nu verder uitgebreid. Bestuurders van nog eens 20 ziekenhuizen en zorginstellingen tekenden vandaag...

Lees bericht


Restaria roept formules op tot vereniging bij ProFri

Cafetaria – “De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken,” dat zegt Hans van Ballegooijen, formulemanager van Restaria. De formule verlengde het collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en roept andere formules op Restaria te volgen.

Lees bericht

ProFri Keurmerk voor Snackpoint De Passage in Wolvega

Cafetaria – ProFri-bestuurslid Marcel van Veen heeft onlangs het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt van de vakvereniging aan zijn collega Menno de Koe van Snackpoint de Passage in het Friese Wolvega. ProFri was in De Koe’s bedrijf te gast vanwege een regionale ledenbijeenkomst.

Lees bericht

ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

Lees berichtHoreca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid