Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge

Wedstrijd - Student Food Innovation Silke van Helvoirt bij HAS green academy heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Het product is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken voor broccolistronken en –bladeren, zodat er meer van gegeten wordt.
De award werd op 16 februari uitgereikt door HAS green academy, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jong Leren Eten en de Rabobank aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd tijdens de landelijke hbo ZERO Food Waste Challenge (ZFWC).
De challenge heeft als doel studenten en hogescholen in Nederland bewust te maken van de hoeveelheid voedsel dat er nodeloos verspild wordt. Maar liefst 100 studenten van 7 HBO’s deden mee in 26 teams of individueel.
Van de 11 pitches ingezonden door studenten van Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool en HAS green academy is het project Get Saucy de beste volgens de jury. Het project was het resultaat van een samenwerking tussen Sjaak van der Ploeg van het bedrijf Syngenta en student Silke van Helvoirt. Bij de oogst van broccoli belandt slechts 20% van de broccoli op ons bord en 80% van de broccoliplant blijft op het land liggen. Silke ging aan de slag met het verkennen van toepassingen van zowel de stronken als de bladeren die nu niet gebruikt worden en ontwikkelde daarvoor Get Saucy, een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken naar gelang je behoefte.
Bron: HAS Green acedemy/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel
Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.
Lees berichtHAS gaat meer biologische en lokale voeding aanbieden
Catering - HAS green academy in Den Bosch gaat meer biologisch en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen bij de bedrijfscatering aanbieden. De onderwijsinstelling wil daarmee de consumptie van deze producten te stimuleren. De HAS-opleiding ondertekende daartoe onlangs de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering van de Provincie Noord-Brabant.
Lees berichtHAS-studenten Jurre en Quinn winnen de Bunzl Packaton 2023
Wedstrijd – De twee studenten Jurre en Quinn van de HAS green academy (voorheen HAS Hogeschool) in Den Bosch hebben de Bunzl Retail & Industry de Bunzl Packaton gewonnen. Al jaren organiseert het bedrijf voor de tweedejaars studenten van de opleiding Food Innovation de wedstrijd.
Lees berichtPLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren
Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.
Lees berichtMcCain Foods zet in op regeneratieve landbouw
Duurzaamheid - McCain Foods heeft een nieuw programma voor regeneratieve landbouw in Nederland gelanceerd. McCain, inclusief zusterbedrijf CêlaVíta, ondersteunt hiermee Nederlandse aardappeltelers in de transitie naar duurzamere landbouwpraktijken met technische, commerciële en financiële steun (dat laatste in samenwerking met Rabobank).
Lees berichtFoodhelden uit Food100-lijst 2022 bekendgemaakt
Bekendmaking - In de Verspillingsfabriek in Veghel zijn vandaag de Foodhelden van 2022 bekendgemaakt. Het gaat om 6 van de meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Zij werden door de vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022 vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.
Lees bericht