Supermarkten boeken met Pasen recordomzet van bijna €1 miljard


Verspresentatie bij Jumbo

Analyse – Supermarkten realiseerden in 2020 omzetrecord na omzetrecord. Daar komt nu met Pasen dit jaar een nieuw record bij. Tijdens de twee paasdagen wisten de supermarkten een omzet binnen te halen van €974 miljoen, de hoogste omzet ooit met Pasen.

De weekomzet in de week voor Pasen was in 2020 al aanzienlijk met €915 miljoen, laat onderzoeksbureau NielsenIQ weten, maar in de week voor Pasen 2021 bereikte de supermarkt omzet een Paaspiek van bijna 1 miljard, namelijk €974 miljoen. De Paasomzet groeide met 6.5% ten opzichte van vorig jaar, namelijk met bijna €60 miljoen meer.

Vorig jaar viel Pasen slechts enkele weken na het ingaan van diverse coronamaatregelen. Hierdoor moest de Nederlander thuis blijven, terwijl veel horeca nog bezig was met het opstarten van onder andere de afhaal- en bezorgmogelijkheden. Dit jaar heeft de horeca kunnen inspelen op deze mogelijkheden en zich voor kunnen bereiden op de ontbijt-, lunch of maaltijdboxen voor Pasen. Des te verrassender, vindt NielsenIQ darom het breken van de omzet met Pasen in de supermarkt.

Ook het niveau van €974 miljoen noemt NielsenIQ opmerkelijk. Deze Paasomzet is ‘slechts’ 24 miljoen lager dan die in de paniekweek in 2020. In week 11 vorig jaar bedroeg de omzet ook bijna een miljard met €995 miljoen, maar dat was de week waarin vele supermarkten met lege schappen kampten vanwege het in bulk inslaan van de consument.

Door de continuering van de horecasluiting lijkt er op korte termijn nog geen einde te komen aan de groei van de supermarkt omzet, meldt NielsenIQ tot slot. Het bureau is wereldwijd marktleider in het bieden van informatie over het consumentengedrag. Het bedrijf maakt gebruik van uitgebreide datasets en meet internationaal transacties  NielsenIQ is een portfoliobedrijf van Advent International en actief in bijna 100 markten en dekt meer dan 90% van de wereldbevolking.

Bron: Nielsen/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

PLUS verruimt assortiment biologische melk

Supermarkt - Sinds juni 2021 is alle dagverse melk, karnemelk en yoghurt in een literpak en halve literpak van het PLUS huismerk, standaard biologisch. Deze week zet PLUS een volgende grote stap: alle anderhalve- en twee literpakken dagverse melk zijn ook standaard biologisch.

Lees bericht


‘Consument zoekt straks eerder de discounter op’

Onderzoek – Driekwart van de Nederlander gaat door hoge energierekeningen en inflatie straks andere keuzes maken aanzien van winkels. Discount supermarkten zoals Lidl zullen hiervan profiteren en zien naar verwachting klanten overlopen van o.a. Albert Heijn en Jumbo. Niet alleen worden andere winkels en merken gekozen, ook wordt langer op aanbiedingen gewacht. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A.

Lees bericht

CBL roept boeren op acties te beëindigen

Boerenacties - Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. De belangenorganisatie vindt de blokkades onacceptabel.

Lees bericht

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees berichtStijgende prijzen rem op herstel retailsector

Analyse – Een volumegroei van 1 procent voor de retailsector in 2022 verwacht ABN AMRO. Een belangrijke oorzaak van die matige groei zijn de stijgende prijzen, ook die van de boodschappen. Als andere reden voor de matige groei ziet de bank de verschuivingen in bestedingen naar diensten als reizen en horeca zodra alle beperkende maatregelen zijn opgeheven.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid