Thuisbezorging gaat in aantallen ‘uit eten’ voorbij


Marktcijfers – De gevolgen van corona hebben nog altijd een stevig effect op de omzet in de out-of-homesector. Catering, horeca en vervoer liggen tezamen -42% lager in de laatste 4 weken ten opzichte van 2019. Mede door de heropening van de restaurants is de omzet in deze sector van min 80% teruggelopen naar -30%. Thuisbezorging doet het goed en gaat in aantal avondmaaltijden naar het niveau van uit eten in 2019, namelijk 9% van de avondmaaltijden.

De cijfers komen uit de Out-of-home Shopper Monitor, het grootste onafhankelijke onderzoek  binnen de foodserservesector van bureau Datlinq, dat speciaal in deze coronaperiode, elke vier weken actuele cijfers rapporteert. Uit de resultaten blijkt dat de horeca op dit moment op de helft zit van de omzet van vorig jaar. Fastservice doet het mede vanwege afhalen en bezorgen nog redelijk goed en kent een omzet die slechts 25% lager zit dan vorig jaar. Maar horeca wordt met name door logies, cultuur/recreatie en evenementen harder getroffen.

Catering en vervoer

Ook catering en vervoer blijven nog ver achter. Want hoewel er steeds meer mensen weer naar kantoor en werk gaan en leerlingen ook weer op de scholen verschijnen zit de cateringsector nog op -35%. Omdat de treinen allesbehalve goed bevolkt zijn, blijft ook vervoer fors achter. Op dit moment staat de teller daar op -70%.

Herstel

De cijfers geven echter niet alleen aanleiding tot mineur. In de laatste twee weken (week 25 en week 26, eind juni) is namelijk een verder herstel te zien naar het niveau van 2019. Het is een duidelijk signaal dat zaken weer de goede kant opgaan. Vooral het bezoek neemt weer toe, zij het met name bij de jongeren tot dertig jaar. De groep boven de 50 jaar staat nog gereserveerd in een bezoek aan de horeca. Hoewel het aantal bezoeken per week op dit moment nog niet op de 22 tot 24 miljoen zit van 2019, is het bezoek de laatste weken wel gegroeid naar 16 miljoen in 2020.

Thuisbezorgen

Winnaars in de coronaperiode zijn niet alleen de supermarkten met een groei in bezoek van meer dan 20%, maar ook de bedrijven die bezorgden of daarmee zijn gestart. Lag het groeipercentage in de week van 13 tot en met week 22 op een plus van ruim 300%, na de heropening van de restaurants viel dat iets terug. Maar ook met een min van 20% inweek 23 tot en met week 26 blijft er nog steeds een plus over van bijna 250%. Het thuisbezorgen van maaltijden gaat daarmee in aantallen uit eten voorbij.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsCompass tekent definitieve overname van Maison van den Boer

Overname – Compass Group laat weten dat maandag de definitieve overeenkomst is getekend voor de overname van Maison van den Boer, een toonaangevende Nederlandse cateraar in het Sport- Leisure & Event segment. De aankondiging van de overname was in juni dit jaar al gedaan. De overname versterkt de positie van Compass Group als één van de grootste cateraars in Nederland.

Lees bericht


Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees bericht


SIAL Paris komt met nieuwe digitale catalogus

Vakbeurzen – SIAL Paris, internationale vakbeurs die van 15 tot en met 19 oktober wordt gehouden,  komt met een nieuwe digitale catalogus. Op de CXMP marktplaats treft de gebruiker een overzicht aan van ruim 7.000 aanwezige exposanten en hun producten. De digitale catalogus moet een hulpmiddel zijn voor exposanten en bezoekers om 365 dagen van het jaar commercieel in contact te zijn.

Lees bericht

‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid