VOCC vindt richtlijnen gezonde voeding op scholen te strikt


Beijk catering, een van de VOCC-leden

Catering - De verscherpte criteria voor gezonde voeding op scholen zijn te strikt en het aantal producten dat hieraan voldoet is te beperkt. Dat is de kern van een brief die VOCC (Verenigde Ondernemende Contract Cateraars) heeft verstuurd naar het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Volgens het VOCC sluiten een groot deel van de criteria ook niet aan bij de wensen van jongeren, aldus de branchevereniging, die daarover op een bijeenkomst op 28 januari met leden heeft gesproken. De verscherpte criteria van het Voedingscentrum - de zogenaamde 2020-normering –, die gesteund wordt door het ministerie van VWS komt te snel en is in de praktijk niet haalbaar volgens de vereniging. De kritiek daarop is niet nieuw en al eerder ter sprake gebracht, alleen stelt het VOCC nu voor  om de 2020-normering on-hold te zetten en samen te kijken naar mogelijkheden die eventueel wél zouden kunnen worden doorgevoerd. Maar zowel het Voedingscentrum als het JOGG zien vooralsnog niets in die benadering.

Onuitvoerbaar

De VOCC schrijft in de brief dat op deze manier een te groot podium wordt geboden aan aanbieders buiten de scholen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de Gezonde Schoolkantine, waardoor het uiteindelijke doel van de Gezonde Schoolkantine volledig teniet gedaan wordt. “Onze leden hanteren een stabiel beleid aangaande de Gezonde Schoolkantine. Het nieuwe beleid, zoals geformuleerd door het Voedingscentrum, is praktisch gezien echter onuitvoerbaar. Daarom kunnen onze leden het beoogde en vernieuwde akkoord “Gezonde Voeding op Scholen” en passend in het Nationaal Preventieakkoord niet ondertekenen”, aldus de VOCC.

Gezond verstand

De VOCC onderschrift het belang van gezonde voeding en roept op tot een dialoog om te komen, aldus voorzitter Ruud Balje. ‘Echter, de discussie zal daarbij moeten worden gevoerd over het aanbod binnen en buiten de scholen, met de gehele markt (in en rond de scholen) en de gemeenten.”

Nieuwe visie

De belangenvereniging werkt nu aan een visie die wel haalbaar is en moet leiden tot een invulling van een gezonde voorziening op onderwijsinstellingen. “Een visie gebaseerd op praktische “Facts & Figures” en de belangen van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, ministerie van VWS, Voedingscentrum, jongeren én cateraars).” Deze visie is bijna voltooid en binnenkort beschikbaar. Voor het VOCC een goede gelegenheid die als vertrekpunt te nemen voor verdere besprekingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Pura Catering sluit zich aan bij VOCC

Catering - De branchevereniging Voor Ondernemende Cateraars (VOCC) kan melden dat het een nieuw lid heeft mogen inschrijven. Per 1 april verwelkomt de belangenvereniging Pura Catering als nieuw VOCC-lid.

Lees bericht

‘Duurzaamheid niet bepalend bij keuze eventlocatie’

Onderzoek – Bij de keuze van een evenementlocatie blijkt duurzaamheid onderaan het prioriteitenlijstje te staan. Als de keuze echter eenmaal is gemaakt dan is een duurzaam aanbod wel belangrijk. Dat meldt Theater Amsterdam naar aanleiding van een onderzoek onder B2B eventmanagers naar de rol die duurzaamheid speelt bij het kiezen van een evenementenlocatie.

Lees bericht


VOCC heeft corona-protocol voor getroffen leden

Cateraars - De Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC) heeft met haar leden een protocol gedeeld voor de gevolgen van het coronavirus. Volgens de vereniging zijn als gevolg van de coronamaatregelen diverse leden rechtsreeks getroffen.

Lees bericht


29,2% van de gerechten bij Sodexo is vegetarisch

Catering - Sodexo Nederland zag vorig jaar de vraag naar vegetarische gerechten met maar liefst 20,2 procent stijgen. Als gevolg van de toename werd ook het aanbod verruimt. Inmiddels is 29,2 procent van de gerechten vegetarisch, zo laat de cateraar weten. Sodexo heeft verschillende initiatieven om vegetarisch onder de aandacht te brengen. Zo heeft de cateraar in haar menu’s standaard op...

Lees bericht

Hoofdkantoor Sodexo verhuist naar Rotterdam

Catering  - Sodexo Nederland verhuist haar hoofdkantoor op 1 april naar Rotterdam Alexander. De inrichting van het pand gebeurt volgens de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van activity based working. Ook worden op de locatie de nieuwste Food & Facility Management-concepten toegepast.

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid