VOCC vindt richtlijnen gezonde voeding op scholen te strikt


Beijk catering, een van de VOCC-leden

Catering - De verscherpte criteria voor gezonde voeding op scholen zijn te strikt en het aantal producten dat hieraan voldoet is te beperkt. Dat is de kern van een brief die VOCC (Verenigde Ondernemende Contract Cateraars) heeft verstuurd naar het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Volgens het VOCC sluiten een groot deel van de criteria ook niet aan bij de wensen van jongeren, aldus de branchevereniging, die daarover op een bijeenkomst op 28 januari met leden heeft gesproken. De verscherpte criteria van het Voedingscentrum - de zogenaamde 2020-normering –, die gesteund wordt door het ministerie van VWS komt te snel en is in de praktijk niet haalbaar volgens de vereniging. De kritiek daarop is niet nieuw en al eerder ter sprake gebracht, alleen stelt het VOCC nu voor  om de 2020-normering on-hold te zetten en samen te kijken naar mogelijkheden die eventueel wél zouden kunnen worden doorgevoerd. Maar zowel het Voedingscentrum als het JOGG zien vooralsnog niets in die benadering.

Onuitvoerbaar

De VOCC schrijft in de brief dat op deze manier een te groot podium wordt geboden aan aanbieders buiten de scholen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de Gezonde Schoolkantine, waardoor het uiteindelijke doel van de Gezonde Schoolkantine volledig teniet gedaan wordt. “Onze leden hanteren een stabiel beleid aangaande de Gezonde Schoolkantine. Het nieuwe beleid, zoals geformuleerd door het Voedingscentrum, is praktisch gezien echter onuitvoerbaar. Daarom kunnen onze leden het beoogde en vernieuwde akkoord “Gezonde Voeding op Scholen” en passend in het Nationaal Preventieakkoord niet ondertekenen”, aldus de VOCC.

Gezond verstand

De VOCC onderschrift het belang van gezonde voeding en roept op tot een dialoog om te komen, aldus voorzitter Ruud Balje. ‘Echter, de discussie zal daarbij moeten worden gevoerd over het aanbod binnen en buiten de scholen, met de gehele markt (in en rond de scholen) en de gemeenten.”

Nieuwe visie

De belangenvereniging werkt nu aan een visie die wel haalbaar is en moet leiden tot een invulling van een gezonde voorziening op onderwijsinstellingen. “Een visie gebaseerd op praktische “Facts & Figures” en de belangen van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, ministerie van VWS, Voedingscentrum, jongeren én cateraars).” Deze visie is bijna voltooid en binnenkort beschikbaar. Voor het VOCC een goede gelegenheid die als vertrekpunt te nemen voor verdere besprekingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Markies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Lees bericht



Vitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht

Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees bericht


Compass neemt familiebedrijf Maison van den Boer over

Overname – Internationaal cateringbedrijf  Compass Group meldt donderdag dat het een overeenkomst heeft voor overname van Koninklijke van den Boer Groep. Maison van den Boer is een toonaangevende Nederlandse cateraar in het Sport & Leisure segment. Compass Group versterkt hiermee haar positie als één van de grootste cateraars in Nederland.

Lees bericht

Gedetineerden kunnen bij Sodexo ook zelf koken

Catering – Sodexo gaat het eten en drinken verzorgen op vijf DJI-locaties in Noord Nederland. Het gaat om de Dienst Justitiële Inrichtingen in Almelo, Leeuwarden, Veenhuizen, Zwolle en ter Apel. Gedetineerden krijgen onder andere de mogelijkheid om zelf te koken met verse producten.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid