VOCC vindt richtlijnen gezonde voeding op scholen te strikt


Beijk catering, een van de VOCC-leden

Catering - De verscherpte criteria voor gezonde voeding op scholen zijn te strikt en het aantal producten dat hieraan voldoet is te beperkt. Dat is de kern van een brief die VOCC (Verenigde Ondernemende Contract Cateraars) heeft verstuurd naar het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Volgens het VOCC sluiten een groot deel van de criteria ook niet aan bij de wensen van jongeren, aldus de branchevereniging, die daarover op een bijeenkomst op 28 januari met leden heeft gesproken. De verscherpte criteria van het Voedingscentrum - de zogenaamde 2020-normering –, die gesteund wordt door het ministerie van VWS komt te snel en is in de praktijk niet haalbaar volgens de vereniging. De kritiek daarop is niet nieuw en al eerder ter sprake gebracht, alleen stelt het VOCC nu voor  om de 2020-normering on-hold te zetten en samen te kijken naar mogelijkheden die eventueel wél zouden kunnen worden doorgevoerd. Maar zowel het Voedingscentrum als het JOGG zien vooralsnog niets in die benadering.

Onuitvoerbaar

De VOCC schrijft in de brief dat op deze manier een te groot podium wordt geboden aan aanbieders buiten de scholen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de Gezonde Schoolkantine, waardoor het uiteindelijke doel van de Gezonde Schoolkantine volledig teniet gedaan wordt. “Onze leden hanteren een stabiel beleid aangaande de Gezonde Schoolkantine. Het nieuwe beleid, zoals geformuleerd door het Voedingscentrum, is praktisch gezien echter onuitvoerbaar. Daarom kunnen onze leden het beoogde en vernieuwde akkoord “Gezonde Voeding op Scholen” en passend in het Nationaal Preventieakkoord niet ondertekenen”, aldus de VOCC.

Gezond verstand

De VOCC onderschrift het belang van gezonde voeding en roept op tot een dialoog om te komen, aldus voorzitter Ruud Balje. ‘Echter, de discussie zal daarbij moeten worden gevoerd over het aanbod binnen en buiten de scholen, met de gehele markt (in en rond de scholen) en de gemeenten.”

Nieuwe visie

De belangenvereniging werkt nu aan een visie die wel haalbaar is en moet leiden tot een invulling van een gezonde voorziening op onderwijsinstellingen. “Een visie gebaseerd op praktische “Facts & Figures” en de belangen van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, ministerie van VWS, Voedingscentrum, jongeren én cateraars).” Deze visie is bijna voltooid en binnenkort beschikbaar. Voor het VOCC een goede gelegenheid die als vertrekpunt te nemen voor verdere besprekingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Veneca vraagt 100 miljoen extra steun voor cateraars

Interview – De cateringsector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Samen met andere sectoren in de foodketen wordt gekeken naar de consequenties voor de bedrijven en trekt de branchorganisatie samen op waar het kan en nodig is. Voorzitter Kees van der Waaij van Veneca, de brancheorganisatie van contractcateraars: “Goed om te weten waar iedereen mee bezig is en het wordt hoog...

Lees bericht

Catermaat biedt met Cater-app oplossing voor scholen

Catering - Terwijl de basisscholen op 11 mei weer deels open mogen, zijn de middelbare scholen zich druk aan het beraden op anderhalvemeteronderwijs. Want ook voor die scholen springt straks het signaal weer op groen. Onderdeel van deze voorbereidingen is de verstrekking van eten en drinken aan leerlingen. Maar hoe zorg je voor een veilige catering en voorkom je ook dat...

Lees bericht

Omzetverlies foodservice naar 7,1 miljard in 2020

Analyse – Het omzetverlies in foodservice als gevolg van de coronamaatregelen en de consequenties van de daarop volgende 1,5 meter samenleving, komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 7,1 miljard. Dat heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) becijferd. Alleen de supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Lees bericht

Coop en cateraar Hutten vinden elkaar in crisistijd

Coronacrisis – ‘Samen maak je het verschil’, met die gedachte hebben supermarktketen Coop en cateraar Hutten elkaar gevonden in een aantal gezonde paasgerechten. In een tijdsbestek van elf dagen werden door de twee partijen vijf producten samengesteld die verkrijgbaar zijn in alle Coop-supermarkten en ook nog eens gepromoot worden in de paasfolder; een klein huzarenstukje als je bedenkt hoeveel tijd dat...

Lees bericht


Pura Catering sluit zich aan bij VOCC

Catering - De branchevereniging Voor Ondernemende Cateraars (VOCC) kan melden dat het een nieuw lid heeft mogen inschrijven. Per 1 april verwelkomt de belangenvereniging Pura Catering als nieuw VOCC-lid.

Lees bericht

‘Duurzaamheid niet bepalend bij keuze eventlocatie’

Onderzoek – Bij de keuze van een evenementlocatie blijkt duurzaamheid onderaan het prioriteitenlijstje te staan. Als de keuze echter eenmaal is gemaakt dan is een duurzaam aanbod wel belangrijk. Dat meldt Theater Amsterdam naar aanleiding van een onderzoek onder B2B eventmanagers naar de rol die duurzaamheid speelt bij het kiezen van een evenementenlocatie.

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid