VOCC vindt richtlijnen gezonde voeding op scholen te strikt


Beijk catering, een van de VOCC-leden

Catering - De verscherpte criteria voor gezonde voeding op scholen zijn te strikt en het aantal producten dat hieraan voldoet is te beperkt. Dat is de kern van een brief die VOCC (Verenigde Ondernemende Contract Cateraars) heeft verstuurd naar het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Volgens het VOCC sluiten een groot deel van de criteria ook niet aan bij de wensen van jongeren, aldus de branchevereniging, die daarover op een bijeenkomst op 28 januari met leden heeft gesproken. De verscherpte criteria van het Voedingscentrum - de zogenaamde 2020-normering –, die gesteund wordt door het ministerie van VWS komt te snel en is in de praktijk niet haalbaar volgens de vereniging. De kritiek daarop is niet nieuw en al eerder ter sprake gebracht, alleen stelt het VOCC nu voor  om de 2020-normering on-hold te zetten en samen te kijken naar mogelijkheden die eventueel wél zouden kunnen worden doorgevoerd. Maar zowel het Voedingscentrum als het JOGG zien vooralsnog niets in die benadering.

Onuitvoerbaar

De VOCC schrijft in de brief dat op deze manier een te groot podium wordt geboden aan aanbieders buiten de scholen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de Gezonde Schoolkantine, waardoor het uiteindelijke doel van de Gezonde Schoolkantine volledig teniet gedaan wordt. “Onze leden hanteren een stabiel beleid aangaande de Gezonde Schoolkantine. Het nieuwe beleid, zoals geformuleerd door het Voedingscentrum, is praktisch gezien echter onuitvoerbaar. Daarom kunnen onze leden het beoogde en vernieuwde akkoord “Gezonde Voeding op Scholen” en passend in het Nationaal Preventieakkoord niet ondertekenen”, aldus de VOCC.

Gezond verstand

De VOCC onderschrift het belang van gezonde voeding en roept op tot een dialoog om te komen, aldus voorzitter Ruud Balje. ‘Echter, de discussie zal daarbij moeten worden gevoerd over het aanbod binnen en buiten de scholen, met de gehele markt (in en rond de scholen) en de gemeenten.”

Nieuwe visie

De belangenvereniging werkt nu aan een visie die wel haalbaar is en moet leiden tot een invulling van een gezonde voorziening op onderwijsinstellingen. “Een visie gebaseerd op praktische “Facts & Figures” en de belangen van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, ministerie van VWS, Voedingscentrum, jongeren én cateraars).” Deze visie is bijna voltooid en binnenkort beschikbaar. Voor het VOCC een goede gelegenheid die als vertrekpunt te nemen voor verdere besprekingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



#SAMENLUNCHEN campagne steunt cateraars

Catering - Omdat de catering binnen scholen weer opstart en ook kantoren weer medewerkers ontvangen, heeft een aantal bedrijven uit de levensmiddelensector het initiatief genomen tot een gerichte #SAMENLUNCHEN campagne. Met de campagne willen zij de cateringsector een hart onder riem steken en de cateringrestaurants weer vol krijgen.

Lees bericht




Markies opent sociaal grand café FAIR’S bij ROC van Twente

Catering - Onderwijscateraar Markies Catering en ROC van Twente openen morgen het nieuwe horecaconcept FAIR’s. Het grand café geeft invulling aan Social Return On Investment (SROI) en moet een plek zijn waar participatiemedewerkers re-integreren en waar studenten, docenten en gasten van buiten ROC samenkomen.

Lees bericht

60 miljoen boterhammen redden tijdens Verspillingsvrije Week

Actie – Wat zorgvuldiger omgaan met brood en broodproducten, kan in een week tijd 60 miljoen boterhammen besparen. Dat is ook de inzet van bakkers en supermarkten die meedoen aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen, tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.

Lees bericht



© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid