‘Nederlander in meerderheid flexitariër of eet helemaal geen vlees’


Vegan Burger van Vegan Masters

Onderzoek - Onderzoek wijst uit dat het aantal Europeanen dat minder vlees eet fors toeneemt. Bijna de helft zou de vleesconsumptie minderen. Nederland telt de meeste flexitariër van alle onderzochte landen. Samen met de vegetariërs en veganisten vormt de groep zelfs een meerderheid.

Het onderzoek naar de Europese consumentenmarkt voor plantaardige producten, dat ProVeg woensdag publiceert, laat in alle opzichten een duidelijke verschuiving zien naar plantaardig eten in heel Europa.

Minder vlees

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 7.500 mensen in 10 Europese landen. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) geeft aan dat zij hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd. Een groep die groeiende is volgens het rapport, want iets minder dan 40% is van plan in de komende zes maanden ook de consumptie van vlees te verminderen.

Nederland koploper

Nederland neemt een duidelijk koppositie in als het gaat om het zoeken naar alternatieven voor vlees of dierlijke eiwitten. Van alle onderzochte landen heeft Nederland ook het hoogste percentage zelfverklaarde flexitariërs, namelijk 42%. In andere landen ligt dat percentage rond de 30%. Daarnaast volgt 7% van de Nederlanders een vegetarisch (5%) of veganistisch dieet (2%). Alleen Duitsland (9%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) deden het wat dat betreft beter en hebben een hoger percentage vega´s.

Plantaardige melk

Hoewel vleesproducten en zuivel nog volop worden geconsumeerd in Nederland, geeft één op de drie Nederlanders (32%) toch aan ten minste één keer per week plantaardige melk te drinken. 9% geeft zelfs aan dagelijks of meerdere keren per dag plantaardige melk te consumeren. Ook plantaardig vlees (31% minstens één keer per week), en plantaardige yoghurt (27% minstens één keer per week) staat met regelmaat op het menu in Nederland.

Wensenlijstje

Nederlanders hebben ook een wensenlijstje als het gaat om plantaardige producten. Zo zou meer dan 30% van de ondervraagden graag meer plantaardige burgers en schnitzels terug zien in de schappen van de supermarkten. Ook plantaardige alternatieven voor kaas zijn gevraagsd, zowel in plakvorm als geraspt. Als basis voor plantaardige producten heeft volgens het onderzoek de Nederlander een voorkeur voor rijst.

Bron: ProVeg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nederland Vleesland laat tegengeluid horen in Haarlem

Actie – Nederland Vleesland, het nieuwe initiatief van een aantal partijen in de vleessector, gaat in Haarlem, waar vleesreclames straks zijn verboden in de publieke ruimte, een tegengeluid laten horen. De belangenclub, die bij de oprichting aangaf het eerlijke verhaal over vlees te willen vertellen, start  een abri-campagne waar het duidelijk wil maken dat vlees een gezond en goed product is,...

Lees berichtVleessector presenteert platform ‘Nederland Vleesland’

Platform - De vleessector heeft donderdag de aftrap gegeven voor de maatschappelijke dialoog onder de noemer ‘Nederland Vleesland, waar smaken verschillen’. Bij de presentatie waren de zes partners aanwezig die het initiatief hebben opgepakt om het verhaal over en van vlees genuanceerder naar buiten te brengen

Lees bericht

Nestlé lanceert KitKat Vegan in 15 landen

Zoetwaren - Na diverse pilots in een aantal landen vorig jaar, introduceert Nestlé in 2022 de vegan versie van KitKat in 15 landen. De nieuwe vegan KitKat wordt geproduceerd in de chocoladefabriek in Hamburg en wordt verkocht in onder meer Duitsland, UK, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Polen, Letland, Estland, Litouwen, Polen en Nederland.

Lees bericht


Vegan Junk Food Bar opent eerste locatie in Duitsland

Formulenieuws – Vegan Junk Food Bar heeft de eerste locatie geopend in Duitsland. Het restaurant dat in augustus in Keulen de deuren opent is met 222 zitplaatsen gelijk de grootste locatie. Volgens de restaurantketen volgen meerdere locaties in Duitsland en ook in andere Europese steden.

Lees bericht

WijnSpijs start met 100% vegan WijnWandelingen

Wijn – Culinair platform WijnSpijs, de organisatie die onder andere wijnwandelingen in de benelux verzorgt, heeft nu ook wandeling waarbij de wijn wordt gecombineerd met veganistische gerechten. In eerste instantie gaat het om wandelingen in Utrecht en Amsterdam.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid