Politie en SVH gaan diplomafraude horecaportiers aanpakken
Horeca – De Nationale Politie en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zien een buitensporige toename van diplomafraude. Bij controles door de politie blijkt een deel van de horecaportiers te beschikken over vervalste diploma’s. Beide partijen hebben besloten de diplomafroude bij horecaportiers hard aan te pakken.
Sinds de heropening van de horeca is er een grote vraag naar horecaportiers om evenementen en uitgaansavonden in de horeca in goede banen te leiden. Uit controle blijkt nu dat veel van deze portiers op basis van vervalste diploma’s ten onrechte beveiligingspassen hebben gekregen. Volgens de politie en SVH leidt dit tot onveilige situaties, omdat de betreffende frauderende portiers niet over de vereiste vaardigheden en papieren beschikken. Uiteindelijk kan de horecaondernemer die de portier al dan niet via een bedrijf inhuurt, de dupe worden. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het bedrijf.
Noodzaak
De noodzaak van goede horecaportiers blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal openbare orde misdrijven is ten opzichte van 2019 met 65% gestegen. Nu alles weer open is, is het aannemelijk dat deze stijgende trend zich doorzet in 2022. Dat maakt het nog noodzakelijker dat gekwalificeerde mensen bij de deur staan.
Politie
Er is binnen de politie een specifieke themagroep die zich onder andere bezighoudt met de beveiliging in de horeca. Deze zogeheten themagroep Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) heeft in samenspraak met SVH alle regionale politie-eenheden opgeroepen de controle op te voeren. Zowel bij het afgeven van de beveiligingspas, als aan de deur bij de bedrijven moet de controle worden opgevoerd. De politie mag een pas voor een horecaportier afgeven wanneer de aanvrager in het bezit is van het diploma SVH Horecaportier. Via het Diplomaregister van SVH, waarin alle gediplomeerde horecaportiers zijn opgenomen, kan de politie of werkgever controleren of iemand daadwerkelijk in het bezit is van dit diploma.
Controle
De twee meest voorkomende vormen van fraude zijn het vervalsen van diploma’s en identiteitsfraude. In het geval van identiteitsfraude heeft een ander zich voorgedaan als examenkandidaat met vervalste legitimatie. Deze persoon heeft tegen betaling namens iemand anders het examen afgelegd. Ook is het voorgekomen dat tijdens de aanvraag van de beveiligingspas iemand met een vervalst diploma er tussendoor is geglipt. De politie is daarom voornemens om met terugwerkende kracht deze controle (nogmaals) uit te voeren.
In geval van fraude wordt de toestemming en de beveiligingspas per direct ingetrokken. Daarnaast wordt door SVH altijd aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Het betreft hier een misdrijf uit het Wetboek van Strafrecht." Ricardo Eshuis, directeur van SVH: "SVH is door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangewezen als certificerende instantie voor horecaportiers. SVH neemt haar taak hierin zeer serieus omdat veilig uitgaan juist in deze tijd na de lockdowns een grote behoefte is van zowel gasten als de horecabedrijven."
Bron: SVH/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Kop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees berichtING gematigd positief over horeca in 2025
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Lees berichtBroekhuyzen Horecagroothandel nu officieel Bidfood Noordwijkerhout
Groothandel – Broekhuyzen Horecagroothandel in Noordwijkerhout is zaterdag 25 januari officieel geïntegreerd in Bidfood Noordwijkerhout. Dat heeft de groothandel laten weten.
Lees berichtJan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X
Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.
Lees berichtHorecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers
Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.
Lees berichtGreendish en SVH bouwen aan duurzamere hospitality
Samenwerking - Greendish en SVH bundelen hun krachten om de online Greendish Academy nieuw leven in te blazen op het platform SVH Horecatalent.
Lees bericht