VOCC vindt richtlijnen gezonde voeding op scholen te strikt


Beijk catering, een van de VOCC-leden

Catering - De verscherpte criteria voor gezonde voeding op scholen zijn te strikt en het aantal producten dat hieraan voldoet is te beperkt. Dat is de kern van een brief die VOCC (Verenigde Ondernemende Contract Cateraars) heeft verstuurd naar het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Volgens het VOCC sluiten een groot deel van de criteria ook niet aan bij de wensen van jongeren, aldus de branchevereniging, die daarover op een bijeenkomst op 28 januari met leden heeft gesproken. De verscherpte criteria van het Voedingscentrum - de zogenaamde 2020-normering –, die gesteund wordt door het ministerie van VWS komt te snel en is in de praktijk niet haalbaar volgens de vereniging. De kritiek daarop is niet nieuw en al eerder ter sprake gebracht, alleen stelt het VOCC nu voor  om de 2020-normering on-hold te zetten en samen te kijken naar mogelijkheden die eventueel wél zouden kunnen worden doorgevoerd. Maar zowel het Voedingscentrum als het JOGG zien vooralsnog niets in die benadering.

Onuitvoerbaar

De VOCC schrijft in de brief dat op deze manier een te groot podium wordt geboden aan aanbieders buiten de scholen, die niet voldoen aan de voorwaarden van de Gezonde Schoolkantine, waardoor het uiteindelijke doel van de Gezonde Schoolkantine volledig teniet gedaan wordt. “Onze leden hanteren een stabiel beleid aangaande de Gezonde Schoolkantine. Het nieuwe beleid, zoals geformuleerd door het Voedingscentrum, is praktisch gezien echter onuitvoerbaar. Daarom kunnen onze leden het beoogde en vernieuwde akkoord “Gezonde Voeding op Scholen” en passend in het Nationaal Preventieakkoord niet ondertekenen”, aldus de VOCC.

Gezond verstand

De VOCC onderschrift het belang van gezonde voeding en roept op tot een dialoog om te komen, aldus voorzitter Ruud Balje. ‘Echter, de discussie zal daarbij moeten worden gevoerd over het aanbod binnen en buiten de scholen, met de gehele markt (in en rond de scholen) en de gemeenten.”

Nieuwe visie

De belangenvereniging werkt nu aan een visie die wel haalbaar is en moet leiden tot een invulling van een gezonde voorziening op onderwijsinstellingen. “Een visie gebaseerd op praktische “Facts & Figures” en de belangen van alle stakeholders (onderwijsinstellingen, ministerie van VWS, Voedingscentrum, jongeren én cateraars).” Deze visie is bijna voltooid en binnenkort beschikbaar. Voor het VOCC een goede gelegenheid die als vertrekpunt te nemen voor verdere besprekingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Duitse Kannelloni to-go concept komt naar Nederland

Horeca – Ze stonden opvallend onopvallend op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Jaarbeurs Utrecht met een bescheiden, maar smaakvol ingerichte stand: Kannelloni Food Market. Met het nieuwe to-go concept wil het bedrijf, dat onderdeel is van de Duitse Kanne Group, zich onder andere richten op de gezondheidszorgmarkt bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Maar het concept heeft ook kracht als stand alone locatie.

Lees bericht

Rebels van Vitam maakt eten van groente eenvoudiger

Catering – Hoe bereik je nu dat mensen meer groente gaan eten? Cateraar Vitam is continu met deze uitdaging bezig en lanceert deze maand het concept Rebels. Een foodconcept dat het eten van groente gemakkelijk maakt, door groente als snack ´to go´ te presenteren.

Lees bericht

Bikl introduceert gefermenteerde pickles

Introductie - Bikl lanceert tijdens de Horecava gefermenteerde pickles voor horeca en catering. Daarmee is Bikl het eerste merk in Nederland dat zich richt op gefermenteerde groente. Het eerste product bestaat uit gefermenteerde schijfjes augurk in 3 smaken. “Bikl is 100 procent natuurlijk”, zegt directeur en medeoprichter Arend van den Berg. “De combinatie van fermentatie met kruiden leidt tot bijzondere smaken. Elk...

Lees bericht

Twee nieuwe bestuursleden bij VOCC

Benoemingen – Marcel de Boer en Jan van der Meij zijn nieuw tot het bestuur van de branchevereniging Voor Ondernemende Cateraars. De VOCC bestaat dit jaar vijf jaar en voor drie bestuursleden zat hun bestuurlijke periode er per 1 januari 2020 op. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 31 oktober jl zijn werden Marcel de Boer en Jan van der Meij benoemd als opvolgers van...

Lees bericht


BAM en Hutten verlengen contract

Catering - Hutten Hospitality Services en BAM Concernhuisvesting hebben hun samenwerking voor het verzorgen van hospitality dienstverlening bij bouwonderneming BAM met twee jaar verlengd. Dat laten beide partijen weten. Hutten verzorgt al sinds 2017 de receptiedienstverlening op zeventien locaties van BAM en regelt ook andere dienstverlening op het gebied van gastvrijheid. Nils Bonder, directeur BAM Concernhuisvesting: “Wij zijn blij met de...

Lees bericht

Johan Boersma benoemd als sales director Sodexo

Benoeming – Per 18 november aanstaande is Johan Boersma aangesteld als verkoop directeur bij Sodexo Nederland. Sodexo is een internationale cateraar, actief in 80 landen met zo’n 40.000 medewerkers in dienst. Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 22 miljard euro met een resultaat van 665 miljoen euro. Ook in Nederland is het bedrijf in verschillende segmenten, zoals de zorgmarkt, universiteiten en grotere bedrijven...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid