Voorlopige aanslag voorkomt belastingaanslag achteraf


Starters krijgen waarschijnlijk geen voorlopige belastingaanslag, maar kunnen deze wel zelf aanvragen / Foto bij: Belastingdienst

Belastingdienst – Deze maand stuurt de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomstenbelasting naar ondernemers. Met een voorlopige aanslag betalen ondernemers gedurende het jaar belasting in plaats van in één keer achteraf.

De Belastingdienst vraagt ondernemers die een voorlopige aanslag ontvangen om de gegevens op de aanslag goed te controleren. En de voorlopige aanslag te wijzigen als de gegevens voor 2023 niet kloppen. Zo blijven ondernemers hun belastingen de baas.

Met een voorlopige aanslag betalen ondernemers gespreid belasting. Dat kan handig zijn. Je hoeft dan niet zelf geld opzij te zetten en hebt minder zorgen over een hoge belastingaanslag achteraf. Het is wel belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren en te wijzigen waar nodig. Zo weet je als ondernemer altijd waar je aan toe bent en blijf je je belastingen de baas.

Wijzigen op ieder moment

De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2022 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Kloppen de gegevens in de voorlopige aanslag niet? Bijvoorbeeld door veranderingen in je persoonlijke situatie of de financiële situatie van je onderneming. Dan is het belangrijk om te weten dat je de voorlopige aanslag op ieder moment gedurende het jaar aan kan passen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. De Belastingdienst neemt de wijzigingen dan in behandeling. Dit duurt 6 tot 8 weken, maar gaat meestal sneller. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen overneemt. Dan wordt er contact opgenomen. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.

Startende ondernemers

Ondernemers die in 2022 zijn gestart krijgen waarschijnlijk nog geen voorlopige aanslag. Deze is wel zelf aan te vragen Je betaalt de inkomstenbelasting dan alvast in termijnen en hoeft bij de definitieve aanslag minder of helemaal niet te betalen. Ook kun je daarmee voorkomen dat je later in dezelfde periode zowel de definitieve aanslag 2023 als de voorlopige aanslag van één of meerdere andere jaren moet betalen. Vraag je geen voorlopige aanslag aan? Dan is het verstandig om zelf een deel van jouw inkomsten te reserveren voor de belastingen.

Bron: Belastingdienst/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht‘Helft van startende ondernemers ziet graag af van btw-aangifte’

Belastingdienst - Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid