Gebruik oud vet belangrijke reden bij welvaartziekten door frituren


Onderzoek -  ‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’ Belangrijke oorzaken voor het krijgen van deze welvaartziekten zijn vooral het gebruik van oud vet en het feit dat er grotere porties bij frituren worden genuttigd. Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse studie. De onderzoekers aan de Harvard School of Public Health hebben gekeken naar specifieke verbanden  tussen het eten van gefrituurde producten en gezondheid. Gedurende 26 jaar vulden 110.000 mensen om de 4 jaar een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. Daarbij werd specifiek gevraagd hoe vaak ze gefrituurde producten aten, zowel thuis als buiten de deur. Hoe vaker mensen gefrituurde producten aten, hoe groter de kans was dat ze diabetes type 2 of hart- en vaatziekten ontwikkelden. Het risico was groter bij het eten van gefrituurde producten buitenshuis dan thuis. De onderzoekers geven daar 3 redenen voor: 1. Het vet waarin het product gebakken is, is vaak ouder. Er zitten daardoor meer schadelijke stoffen in. 2. De porties dan vaak groter zijn. 3. Wat je eet is vaak ongezonder. Kortom, een frietje of snack op z’n tijd mag best, als je de rest van de tijd gezond eet. Per persoon eten Nederlanders per jaar bijna 25 kilo gekookte aardappelen per persoon. Dat is beduidend meer dan aardappelproducten uit de diepvries, zoals friet, röstirondjes of aardappelschijfjes. Bron: Voedingscentrum

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid