Inkoopprijs patatje plust


Fastservice – Cafetariaondernemers die geen vaste inkoopprijs voor hun friet hebben bedongen, moeten rekening houden met fors hogere inkoopprijzen. De aardappel groeit door de kou nauwelijks en is plots een schaars goed. In de handel kost de pieper nu zo'n twee keer zo veel als de fritesfabrikanten gewoonlijk betalen. De nieuwe oogst laat op zich wachten, terwijl de oude aardappelvoorraden hard slinken. “Willen we patat blijven leveren, dan moeten we frites importeren uit Egypte en Polen of aardappelen importeren uit Zuid-Europese landen, maar we zijn niet de enigen die aan die voorraden trekken”, zegt Leon Boer van Farm Frites tegen het AD. Zegsman Dick van den Aart van Aviko bezweert dat de patat leverbaar blijft. Hij maakt zich vooral zorgen over de kwaliteit van de patat. De aardappelverwerkers zijn gewend 15 cent neer te tellen voor 1 kilo aardappels. Momenteel gaat de prijs richting de 35 cent. De hoge aardappelprijs heeft gevolgen voor de prijs van het patatje in de cafetaria. “De tijd dat de ondernemer de hogere inkoopprijzen niet doorberekende, is voorbij. Maar het is in deze tijd wel lastig om alle prijsverhogingen door te geven aan de gasten”, zegt Frans van Rooij, directeur van Profri, de branchevereniging van professionele frituurders. Van Rooij denkt dat de prijsverhogingen nog meevallen. “Vooral bij de cafetaria's die bij een formule zijn aangesloten, liggen de inkoopprijzen voor het hele seizoen vast. De prijsverhogingen die de fritesfabrikanten aankondigen, zullen dus vooral bij de zelfstandige cafetariahouder neerslaan. Mogelijk dat ondernemers de prijs niet verhogen en de porties kleiner maken.” Bron: AD

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid