Maagaandeel van buitenshuis ligt op een 14% en groeit gestaag
Analyse – Het maagaandeel, waar marktpartijen graag hun marktposities in uitdrukken, ligt voor de totale buitenhuismarkt op 14 procent en groeit nog gestaag. Van de primaire supermarktklanten kennen Albert Heijn en Coop het hoogste maagaandeel in dit gebruiksmoment. Hiermee wordt de vraag van Ton van Veen, CFO Jumbo, beantwoord die hij tijdens het FSIN congres op de Horecava stelde. Een antwoord dat niet envoudig is te geven vanuit de bestaande informatiebronnen.
De informatie van het maagaandeel komt uit het grootste OutofHome onderzoek van Nederland, de OutofHome Shopper monitor van More2Market en vakblad @FoodClicks, waar jaarlijks 10.000 Nederlanders worden ondervraagd over hun bezoekgedrag buitenshuis en hun consumptiegedrag thuis en buitenshuis. In de afgelopen drie jaar zijn bij 3.000 personen per jaar zo’n 36.000 consumptiemomenten geregistreerd. Gevraagd is hoe hun consumptiegedrag er uit ziet.
Onderscheid
Binnen dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt in waar de consumptiemomenten plaats vinden, thuis en buitenhuis, en ook wordt in kaart gebracht waar de consumpties of maaltijden hoofdzakelijk vandaan komen. Dus in beeld is of deze consumpties ‘voor thuis’ van buitenshuis komen (dus zijn afgehaald of thuisbezorgd) of dat de consumpties voor buitenshuis van thuis zijn meegenomen (zoals bijvoorbeeld de broodtrommel en het fruit). Uit deze verzamelde gegevens over 3 jaar blijkt dat het consumptie-aandeel van buitenshuis - of dit nu thuis of buitenshuis wordt gegeten – op 13,8 procent ligt.
Uit de gegevens blijkt tevens – dat wanneer dit percentage verdeeld wordt naar de primaire klanten van de verschillende supermarktketens – dat primaire klanten van Albert Heijn en Coop het meest van buitenshuis betrekken met een maagaandeel van een 16%. Voor de ketens Aldi, Dirk en Lidl ligt dit aandeel het laagst, rond de 11%.
Niet alleen is er een verdeling te maken naar klantengroepen van supermarkten, maar ook kan er gekeken worden naar leeftijdsgroepen. Wat blijkt? Voor jongeren is zelfs 18% van het maagaandeel ‘van buitenshuis’, terwijl dit voor ouder dan 65 jaar nog niet de 9% haalt.
Avondmaaltijd
Binnen hetgeen we van buitenshuis halen (dus van de 14%) is 15% bedoeld voor thuis en is 85% bedoeld voor buitenshuis. Oftewel deze 15% wordt afgehaald of thuisbezorgd van buitenshuis om thuis op te eten terwijl de rest ter plekke of onderweg of elders buitenshuis, maar in ieder geval niet thuis wordt genuttigd. Juist in deze 15% die van buitenshuis in huis wordt gehaald ligt de groei van de buitenshuiskanalen zoals FSIN en CSB beiden aangeven. En daarmee grijpen ze vooral in op de avondmaaltijd voor thuis die voordien vooral in de supermarkt en speciaalzaak werd gehaald.
Want juist het percentage van buitenshuis voor thuis (het afhalen of thuisbezorgen van maaltijden of maaltijdcomponenten) ligt hoger bij de primaire klanten van Jumbo, Dirk en Aldi, namelijk van 16% tot 18%, in tegenstelling tot m.n. Coop met 7%. Overigens is het percentage van buitenshuis voor thuis nauwelijks anders voor de leeftijdsgroepen t/m 64 jaar. 65 jaar en ouder consumeert thuis minder van buitenshuis.
Aantal consumpties
Het maagaandeel ‘buitenshuis’ is gemeten als het aantal consumpties (excl. zoetwaren en dranken) ongeacht de portiegrootte. Alle momenten zijn samen genomen van ontbijt tot en met het extra eetmoment ‘na avondeten’. In het onderzoek zijn meerdere uitsplitsingen mogelijk naar thuisbezorgen en afhalen en naar catering, horeca en gemak, evenals de kanalen daarbinnen.
(Zie daarvoor meer achtergrondinformatie over het onderzoek van de OutofHome Shopper monitor)
Bron: @FoodClicks
Analyse – Het maagaandeel, waar marktpartijen graag hun marktposities in uitdrukken, ligt voor de totale buitenhuismarkt op 14 procent en groeit nog gestaag. Van de primaire supermarktklanten kennen Albert Heijn en Coop het hoogste maagaandeel in dit gebruiksmoment. Hiermee wordt de vraag van Ton van Veen, CFO Jumbo, beantwoord die hij tijdens het FSIN congres op de Horecava stelde. Een antwoord dat niet envoudig is te geven vanuit de bestaande informatiebronnen.
De informatie van het maagaandeel komt uit het grootste OutofHome onderzoek van Nederland, de OutofHome Shopper monitor van More2Market en vakblad @FoodClicks, waar jaarlijks 10.000 Nederlanders worden ondervraagd over hun bezoekgedrag buitenshuis en hun consumptiegedrag thuis en buitenshuis. In de afgelopen drie jaar zijn bij 3.000 personen per jaar zo’n 36.000 consumptiemomenten geregistreerd. Gevraagd is hoe hun consumptiegedrag er uit ziet.
Onderscheid
Binnen dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt in waar de consumptiemomenten plaats vinden, thuis en buitenhuis, en ook wordt in kaart gebracht waar de consumpties of maaltijden hoofdzakelijk vandaan komen. Dus in beeld is of deze consumpties ‘voor thuis’ van buitenshuis komen (dus zijn afgehaald of thuisbezorgd) of dat de consumpties voor buitenshuis van thuis zijn meegenomen (zoals bijvoorbeeld de broodtrommel en het fruit). Uit deze verzamelde gegevens over 3 jaar blijkt dat het consumptie-aandeel van buitenshuis - of dit nu thuis of buitenshuis wordt gegeten – op 13,8 procent ligt.
Uit de gegevens blijkt tevens – dat wanneer dit percentage verdeeld wordt naar de primaire klanten van de verschillende supermarktketens – dat primaire klanten van Albert Heijn en Coop het meest van buitenshuis betrekken met een maagaandeel van een 16%. Voor de ketens Aldi, Dirk en Lidl ligt dit aandeel het laagst, rond de 11%.
Niet alleen is er een verdeling te maken naar klantengroepen van supermarkten, maar ook kan er gekeken worden naar leeftijdsgroepen. Wat blijkt? Voor jongeren is zelfs 18% van het maagaandeel ‘van buitenshuis’, terwijl dit voor ouder dan 65 jaar nog niet de 9% haalt.
Avondmaaltijd
Binnen hetgeen we van buitenshuis halen (dus van de 14%) is 15% bedoeld voor thuis en is 85% bedoeld voor buitenshuis. Oftewel deze 15% wordt afgehaald of thuisbezorgd van buitenshuis om thuis op te eten terwijl de rest ter plekke of onderweg of elders buitenshuis, maar in ieder geval niet thuis wordt genuttigd. Juist in deze 15% die van buitenshuis in huis wordt gehaald ligt de groei van de buitenshuiskanalen zoals FSIN en CSB beiden aangeven. En daarmee grijpen ze vooral in op de avondmaaltijd voor thuis die voordien vooral in de supermarkt en speciaalzaak werd gehaald.
Want juist het percentage van buitenshuis voor thuis (het afhalen of thuisbezorgen van maaltijden of maaltijdcomponenten) ligt hoger bij de primaire klanten van Jumbo, Dirk en Aldi, namelijk van 16% tot 18%, in tegenstelling tot m.n. Coop met 7%. Overigens is het percentage van buitenshuis voor thuis nauwelijks anders voor de leeftijdsgroepen t/m 64 jaar. 65 jaar en ouder consumeert thuis minder van buitenshuis.
Aantal consumpties
Het maagaandeel ‘buitenshuis’ is gemeten als het aantal consumpties (excl. zoetwaren en dranken) ongeacht de portiegrootte. Alle momenten zijn samen genomen van ontbijt tot en met het extra eetmoment ‘na avondeten’. In het onderzoek zijn meerdere uitsplitsingen mogelijk naar thuisbezorgen en afhalen en naar catering, horeca en gemak, evenals de kanalen daarbinnen.
(Zie daarvoor meer achtergrondinformatie over het onderzoek van de OutofHome Shopper monitor)
Bron: @FoodClicks
Supermarkt - Koninklijke Jumbo Food Groep moet op zoek naar een nieuwe CEO, nu de huidige CEO, Ton van Veen, heeft besloten Jumbo binnen enkele maanden te gaan verlaten. Nog voor het van het jaar wil Van Veen zijn functie neerleggen.
Onderzoek – Veel retailers hebben moeite met het creëren van onderscheidend vermogen en een sterke en loyale fanbase. Dat blijkt uit onderzoek dat elke twee jaar wordt uitgevoerd door Q&A Retail. Slechts 11% van de retailers wordt door consumenten op alle fronten goed beoordeeld.
Supermarkt - Hoe je de feestdagen ook doorbrengt, het gaat erom dat je samen bent en kunt genieten. Die boodschap stelt familiebedrijf Jumbo Supermarkten centraal in haar nieuwe kerstcampagne.
Supermarkten - Albert Heijn is vrijdagochtend de kerstperiode gestart met de bekendmaking van de nieuwe kerstcommercial en door een toelichting te geven op de belangrijkste kerstartikelen. Het kerstnummer ‘Last Christmas van Wham! vormt de basis voor de nieuwe kerstcommercial en als het gaat om het assortiment dan spelen gemaksproducten, die in de gerechtentoren kunnen worden opgenomen een belangrijke rol bij...
Persoonlijk - Erik Bras gaat terugtreden als ceo van Signature Foods, een bedrijf met de merken Johma, Heks’nkaas en Topking in Nederland. Begin volgend jaar zal hij worden opgevolgd door Bas Roelofs en Herman de Boer als cfo. Dat meldt FoodPersonality op basis van een brief van Bras aan relaties.
Duurzaamheid - Albert Heijn Nederland heeft de B Corp certificering ontvangen. Dat heeft het Zaanse retailbedrijf maandag bekendgemaakt. Het behalen van de B Corp certificering ziet AH als een aanmoediging om op de ingeslagen weg naar verdere verduurzaming in te gaan.