‘Het gaat goed met Pepsi, het merk groeit jaar op jaar’


Esther Nijboer (l) van Vrumona en Kiki Weber van PepsiCo / Foto bij: Marthe Noordzij

Interview - Pepsi neemt in Nederland een bijzondere positie in. Eigenaar van het merk is PepsiCo, maar het bedrijf dat Pepsi distribueert is Vrumona. Dat heeft consequenties voor de manier waarop de marketing rondom het merk wordt gedaan. Zo doet PepsiCo alle ‘above-the-line’ communicatie en is Vrumona verantwoordelijk voor de ‘below-the-line’ activatie.

Deze bijzondere aanpak legt het merk geen windeieren, zeggen Kiki Weber, sr. brand manager Beverages bij PepsiCo en Esther Nijboer, brand manager Pepsi & 7UP bij Vrumona. @FoodClicks legde beide marketeers een aantal vragen voor.

Laten we beginnen met een algemene vraag: hoe gaat het met de marktpositie van Pepsi in Nederland?

Esther Nijboer: “Dat gaat echt heel goed; we groeien jaar op jaar. In de afgelopen jaren hebben Vrumona en PepsiCo zich actief ingezet om de beschikbaarheid, zichtbaarheid en promotie van de suikervrije variant Pepsi MAX® te vergroten en dit werpt zeker zijn vruchten af. Het merk Pepsi laat de grootste omzetgroei zien binnen het colasegment in Nederland, dat wordt gedreven door de groei van Pepsi MAX®. Pepsi MAX® weet al negen kwartalen op rij fors te groeien in penetratie door keer op keer meer nieuwe kopers naar het merk te trekken. Volgens de marketinggoeroe Byran Sharp is dit dé driver voor lange termijn merkgroei.”

Wat maakt Pepsi in jullie ogen succesvol?

Kiki Weber: “Allereerst natuurlijk de smaak. Pepsi heeft voor ons echt de beste smaak. Dat zien we ook regelmatig terug in de smaaktesten die we al sinds de jaren zestig doen.  Eerst altijd met Pepsi Regular, maar laatste jaren uitsluitend met Pepsi MAX®, waarbij Pepsi MAX® vaak beter scoort dan de suikerhoudende cola van een grote concurrent. Dit jaar gaan we ruim een miljoen blikjes samplen zowel outdoor als via klanten zoals Albert Heijn, Subway en Papa John’s. Voor Pepsi geldt dat hoe meer consumenten Pepsi MAX® proberen, hoe succesvoller we zullen zijn.”

Nijboer: “Maar net zo belangrijk is de identiteit van Pepsi die met name jongeren aanspreekt. Al vanaf het eerste begin is Pepsi een echt challenger-merk dat zich richt op jongeren die buiten de gebaande paden durven te gaan. Voetbal, muziek en uitdagingen staan dan ook altijd centraal in onze campagnes.”

Weber: “Wat Pepsi typeert is haar kijk op mensen en hun ontwikkeling en groei. Voor Pepsi is het leven een grote ontdekkingsreis en zijn dingen niet in beton gegoten. ‘We are work in progress. Always becoming, never arriving’. Je bent dus nooit op een eindpunt maar groeit altijd door.”

Nijboer: “Ons motto is: ‘The world gives you more when you break out of your bubble’ en dat laten we dan ook zien in onze campagnes. Ga niet voor tradities en conventies maar volg je eigen pad.”

Heb je dan voorbeelden waarin Pepsi ingaat tegen tradities?

Weber: “Zeker. Bijvoorbeeld onze recente kerstcampagne waarin we geen kerstbomen of zoetsappige Christmas carols lieten zien, maar palmbomen en bekende rappers. En die campagne trekken we ook door op social mediakanalen als TIKTOK, Snapchat en Instagram, waar jongeren met eigen filters aan de slag konden. Kortom, wij zijn echt dé suikervrije cola voor jongeren. We kiezen voor thema’s en kanalen die jongeren bij uitstek inspireren.”

Waarom die specifieke nadruk op Pepsi MAX® en niet op Pepsi Regular?

Nijboer: “Wij willen echt dat Pepsi MAX® de standaard cola wordt. Daarom zetten we 100 procent van ons budget op Pepsi MAX®. Minder suiker is de trend en met een goede smaak en actieve promotie op de winkelvloer en in het horecakanaal helpen we consumenten aan een gezondere keuze.”

Is het denkbaar dat Pepsi Regular dan ooit verdwijnt?

Nijboer: “Wij vinden het belangrijk de consument beide keuzes aan te bieden, dus suikerhoudend én suikervrij. Alles is denkbaar. Overal ter wereld zie je de trend naar minder suiker. In retail lopen we met Pepsi MAX® voorop, daar is de verhouding 70-30. In Horeca gaat dat nog iets langzamer maar die beweging naar suikervrij is er wel. Voor ons blijft dan ook de focus op Pepsi MAX®.”

Wie is de specifieke doelgroep van Pepsi, hoe zou je die omschrijven?

Weber: “Wij spreken bij Pepsi over ‘de Galvanizers’, jongeren die de huidige status quo niet volgen en regie pakken over hun eigen leven en toekomst.”

Hoe bereik je die jongeren dan?

Weber: “Via muziek en voetbal. Al tientallen jaren is muziek een belangrijk onderdeel van het Pepsi-DNA. Fans worden verenigd rond een gedeelde passie voor muziek en worden dichter bij hun favoriete artiesten en opkomend talent gebracht door spannende campagnes en relevante content.”

Nijboer: “Maar je ziet het ook aan de enorme lijst van eigenzinnige beroemdheden die al eerder optraden in de Global Pepsi commercials zoals Beyoncé, Michael Jackson, Britney Spears, Pink en Madonna.”

Weber: “Ook had Pepsi MAX® de afgelopen jaren een partnership met Tomorrowland, het bekendste festival in België dat jaarlijks 400.000 bezoekers trekt. Pepsi bood hierbij opkomend DJ talent de kans om ontdekt te worden door professionele DJ’s. Daarnaast is Pepsi MAX® dit jaar in Nederland gestart met een social mediacampagne met vijf lokale influencers, met ieder hun eigen talent, die als brand ambassador voor Pepsi zullen optreden.”

En sport?

Nijboer: “Sport past bij uitstek bij cola vinden wij. PepsiCo is al veel jaren sponsor van de UEFA Champions League en daar is sinds kort de UEFA Women’s Champions League bijgekomen. In internationale Pepsi-campagnes zie je dat ook de grote namen in voetbal acte de presence geven zoals Messi, Ronaldinho en David Beckham. En dit jaar is daar voor het eerst ook een vrouwelijk Nederlands talent in te zien, namelijk Shanice van de Sanden, zij speelt samen met Messi, Pogba en Sancho de hoofdrol in de Pepsi MAX® UEFA Champions League commercial.”

Speelt diversiteit nog een rol?

Weber: “Nou eigenlijk is dat niet eens een discussie voor Pepsi. Al vanaf het prille begin heeft Pepsi mensen met diverse achtergronden in haar commercials getoond. Daar denken we niet eens over na. Dat is echt onderdeel van ons DNA.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Pepsi Max lanceert nieuwe ‘challenge your taste’-campagne

Campagne - Pepsi MAX heeft zijn nieuwe campagne gelanceerd. Met de ‘Challenge Your Taste’ campagne wordt iedereen beloond die tegen normen, conventies en clichés durft in te gaan en continu op zoek is naar gedurfdere en betere smaakervaringen. De campagne wordt gestart met een nieuwe tv-commercial, die mensen meevoert in een multi-sensorische Pepsi Max smaakreis. 

Lees bericht


Vrumona neemt Butcha kombucha op in portfolio

Frisdranken – Door de toenemende vraag naar bijzondere frisdranken, heeft Vrumona besloten om Butcha kombucha op te nemen in haar portfolio, om zodoende de frisdrank breder toegankelijk te maken. Butcha maakte al onderdeel uit van Sir Joe, de craft soda tak van Vrumona.

Lees bericht


Vrumona verwijdert één miljard suikerklontjes uit frisdranken

Frisdranken - Vrumona heeft eerder de belofte gedaan goed en gezond drinken voor iedereen mogelijk te maken. Daarom is het bedrijf sinds 2015 bezig om het suikergehalte in haar frisdranken sterk te verminderen. Die missie heeft geleid tot een belangrijk mijlpaal: tot nu toe zijn er één miljard suikerklontjes uit de totale portfolio verdwenen.

Lees bericht


‘s Werelds eerste Lay’s online pop-up restaurant

Actie – De introductie van Lay’s Iconic Restaurant Flavours krijgt een follow-up met de opening van ‘s Werelds eerste Lay’s online pop-up restaurant. Twee dagen lang kunnen geïnteresseerden de smaken thuis laten bezorgen Uber Eats. De actie start vandaag en loopt tot morgen en is alleen in Amsterdam.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid