‘Sligro heeft last van COVID-19, maar ziet ook overnamekansen’


Ook 2024 wordt nog een uitdagend jaar, daarna volgt herstel, volgens CEO Koen Slippens van Sligro Food Group Nederland

Groothandel - Sligro verwacht nog een belangrijk deel van 2021 last te hebben van de gevolgen van COVID-19. Herstel ziet het bedrijf pas in de tweede helft van het jaar. De huidige situatie biedt de groothandel ook kansen, zo blijkt uit een toelichting in het FD vanmorgen op de jaarcijfers van CEO Koen Slippens. Voor dit jaar houdt de topman rekening met een overname in Nederland of België.

Dat de jaaromzet bijna 20 procent (18,7%) lager lag en het netto verlies uitkwam op 70 miljoen euro was begin deze maand al duidelijk. Cijfers waar de groothandel gezien de uitdagingen in de huidige periode voor staat, best mee kan leven. Want de groothandel werd door alle maatregelen bij de afnemers fors getroffen. Horeca, sportverenigingen, stadions, dagrecreatie, bedrijfscatering en evenementen werden het afgelopen jaar allemaal zwaar geraakt. Dat werd bij Sligro vooral gevoeld in het bezorgkanaal, waar in sommige perioden de omzet tot wel 75% afnam. De zelfbedieningstak daarentegen deed het verhoudingsgewijs goed. Niet alleen omdat dit een alternatief bood voor veel ondernemers, maar ook werden de groothandelslocaties een tijdlang opengesteld voor consumenten als uitwijkmogelijkheid voor de overvolle supermarkten. De omzet bij zelfbediening nam daardoor zelfs toe. Maar voor de gehele groep kwam het omzetverlies als gevolg van COVID-19 uit op €0,5 miljard.

Herstel

Sligro verwacht dat als de vaccinatiegraad in Nederland toeneemt en er meer verruiming komt van de maatregelen voor de horeca, spoedig herstel in de omzet is te verwachten. Die ervaring heeft het bedrijf ook gezien in 2020 toen de horecamaatregelen een periode lang werden versoepeld. Maar dat zal in de cijfers pas zichtbaar zijn in de tweede helft van het jaar.

Overname

In een toelichting op de cijfers in het FD spreekt Koen Slippens de verwachting uit dat 2021 wel eens een interessant jaar kan worden voor overnames in Nederland of België. In eerste instantie zullen groothandel werken aan hun herstel, maar daarna zal toch ook aan verkoop worden gedacht, zo is de verwachting van de topman. Voor Sligro zijn vooral partijen interessant met een omzet boven de €50 miljoen. Slippens in het FD: “Maar er zullen ook partijen zijn die deze coronatijd dermate onderuitgaan dat een overname niet de beste manier is. Daarom bereiden we ons voor om stappen te zetten.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Groothandel Sligro ontvangt keurmerk PSO ‘Trede 2’

Groothandel – Groothandel Sligro in Veghel heeft Trede 2 verdiend van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). PSO is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO en een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties is ingericht op sociaal ondernemen. Uit de erkenning blijkt dat Sligro meer dan gemiddeld gericht is op sociaal ondernemen en op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op...

Lees bericht




Sligro stopt met verkoop tabak per 1 juli 2024

Tabak - Groothandel Sligro stopt met de verkoop van tabak en rookwaren per 1 juli 2024. In de bezorgservicetak van het bedrijf is sprake van nog twee lopende contracten, die ook na 1 juli 2024, worden gerespecteerd, zo laat de groothandel uit Veghel bij de presentatie van de jaarcijfers weten.

Lees bericht

Sligro Food Group ziet marktaandeel groeien in turbulent jaar

Groothandel - De Sligro Food Group wist in een turbulent jaar zowel in Nederland als in België het marktaandeel te vergroten. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers van de foodservicegroothandel. “De operationele prestaties verbeterden waardoor de ebitda met € 11 miljoen toenam tot € 137 miljoen. De nettowinst over het boekjaar werd gedrukt door incidentele lasten en bedroeg over 2023 € 6 miljoen,” aldus CEO...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid