Cafetaria’s hebben nog veel vragen over verpakkingsregels


Frietbakje en sauscup mogen na 1 juli niet meer gratis worden meegegeven met de gast / Foto bij: ProFri

Cafetaria’s - Vakvereniging ProFri krijgt veel vragen van ondernemers over de verpakkingsregels die per 1 juli gelden. Volgens directeur Frans van Rooij is er nog veel onduidelijkheid bij ondernemers. “Maar eigenlijk is het heel simpel,” aldus Van Rooij. “Vanaf 1 juli mag je wegwerpverpakkingen die plastic bevatten niet meer gratis verstrekken aan klanten”.

Wie eenmalige verpakking, de zogenaamde ‘Single Use Plastics’, meegeeft aan de gast is verplicht een extra bedrag in rekening te brengen. Eerder gebeurde dat ook met de plastic draagtassen, waarvoor ondernemers ook verplicht geld moesten vragen. Van Rooij: “Daarnaast moet je accepteren dat klanten hun eigen beker/bakje meenemen of zelf een ‘herbruikbaar alternatief’ aanbieden.” Over disposables met plastic benadrukt Van Rooij: “Lang niet alle wegwerpverpakkingen zijn wat ze lijken. Soms bevatten ook kartonnen wegwerp-bekers/bakjes kunststof, zoals een plastic coating aan de binnenkant. Daarop moet je dus goed letten. Zelfs een ‘plasticvrij keurmerk’ biedt niet altijd garantie.” Al die eenmalige producten met plastic vallen onder de Single Use Plastics (SUB-) regeling.

Richtprijs

Het bedrag dat ondernemers mogen vragen voor deze plastichoudende wegwerpbekers/bakjes, kunnen zij zelf bepalen. Volgens Van Rooij ligt het bedrag dat voor plastic tasjes wordt gevraagd tussen de 5 en 60 eurocent. Die verplichting geldt al vanaf 2016. De richtprijs was toen vastgesteld op 25 eurocent. “In deze orde van grootte moet je ook denken bij snackbakjes, bekers en andere wegwerpverpakkingen met plastic die je na 1 juli verstrekt,” aldus de ProFri-voorman. Van Rooij wijst er wel op de prijzen duidelijk te communiceren met de klant, om discussie bij de kassa te voorkomen.

Eigen verpakking

Verder moeten ondernemers nadenken over het aanbieden van een herbruikbaar alternatief in het bedrijf, of toe te staan dat klanten met eigen verpakkingen komen. Van Rooij: “Hierop zit natuurlijk niemand te wachten. We verwachten niet dat veel klanten het gaan doen. Door het wel te accepteren, voldoe je in elk geval aan de regelgeving, maar je hoeft het niet te promoten.”

2024

In 2024 worden de regels voor wegwerpverpakkingen verder aangescherpt. Dan is het ook niet meer mogelijk om eten en drinken te serveren op terras of zitgedeelte in plastic houdende wegwerpverpakkingen. Hiervoor moet je dus herbruikbaar en afwasbaar servies worden gebruikt gebruiken van keramiek, kunststof of ander materiaal. Voor het bezorgen wordt vooralsnog een uitzondering gemaakt. Dat mag wel in eenmalige verpakkingen.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht

ProFri haalt met Rational 50-ste partner binnen

Cafetaria – Vakvereniging ProFri haalde onlangs met Rational de vijftigste partner binnen. ProFri-directeur Frans van Rooij ziet de mijlpaal als signaal dat er steeds meer herkenning en erkenning komt voor de inzet die de vereniging levert voor de frituurbranche.

Lees bericht


Ook veel ondernemers dupe faillissement Hagu

Faillissement – Het faillissement van groothandel Hagu treft ook veel ondernemers. Dat laat vakvereniging ProFri weten, die door meerdere bezorgde leden is gebeld. Het gaat vooral om ondernemers die vooraf artikelen besteld en betaald hebben en die later zouden worden afgeleverd.

Lees bericht

Eetwinkel Selissen in Boxtel krijgt keurmerk Goed Gefrituurd

Cafetaria - Het vak- en bakmanschap van Eetwinkel Selissen in Boxtel is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Onderneemster Jorien van der Pasch (34) kreeg het bijbehorende gevelschildje voor uitblinkend vakmanschap overhandigd door ProFri-directeur Frans van Rooij.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid