‘Een gezonder frisaanbod in ziekenhuizen, start met juiste automatenaanbod’


Een automaat met gezonde frisdranken

Frisdranken - De frisdrankautomaat verwijderen is de oplossing voor een gezonder leefpatroon van patiënten en bezoekers in een ziekenhuis. Deze indruk werd gewekt naar aanleiding van berichtgeving over de belofte van elf ziekenhuizen die het aanbod eten en drinken op de locaties versneld gezonder willen maken. Een goed streven, alleen hoeft daarvoor de frisdrankautomaat niet weg.

De frisdrankautomaat mag blijven, wel moet het aanbod gezonder worden gemaakt. En laat dat nu gewoon heel goed mogelijk zijn. Sterker nog: een gezonder aanbod in ziekenhuizen kan juist beginnen bij frisdranken. Van de elf ziekenhuizen, die samen met de Alliantie Gezonde Voeding in hoog tempo het aanbod in ziekenhuizen gezonder willen maken, heeft alleen ziekenhuis Gelderse Vallei de frisdrankautomaten in de ban gedaan. Omdat dit regionale ziekenhuis in Ede zich profileert als hét Voedingsziekenhuis lijkt het erop alsof het verwijderen van de frisdrankautomaat de oplossing is voor het zetten van de eerste stappen naar een gezonder aanbod. Niets is minder waar, het aanbod in de automaten is de laatste jaren op tal van plaatsen, zoals op scholen, sportclubs en andere publieke locaties aanzienlijk veranderd.

Niet de juiste weg

Ook Vrumona, een van de grootste Nederlandse leveranciers op het gebied van frisdranken, vindt dat het verwijderen van frisdrankautomaten uit ziekenhuizen niet de juiste weg is. ‘We respecteren deze keuze natuurlijk. Maar toch is het niet nodig om frisdranken helemaal uit ziekenhuizen te laten verdwijnen. Inmiddels is er al zo’n variëteit aan frisdranken beschikbaar: van waters met een smaakje tot frisdranken zonder suiker en nauwelijks calorieën’. Op scholen zie je bijvoorbeeld dat sinds twee jaar, in alle frisdrankenautomaten het suikerhoudende frisdrankenassortiment vervangen is voor een laagcalorisch assortiment zoals laagcalorische dranken zonder suiker of water met een smaakje. Zo genieten mensen wel van frisdrank maar dan zonder de calorieën en de mensen worden gelijk de juiste richting opgestuurd.’

Gezonde keuze

De frisdrankautomaat als symbool van ongezonde voeding is al enige jaren sterk aan het veranderen. Op scholen en in sportkantines is samen met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en het Voedingscentrum het aanbod aan ongezonde producten ook drastisch teruggebracht. Niet alleen in verkrijgbaarheid bij de balie, maar ook in de automaten. De mate waarin dit gebeurt op die locaties, wordt aangeduid in schalen, oplopend van brons naar goud.

Verkeerd signaal

Het aanbod aan gezonde frisdranken is mede door dit soort initiatieven de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het aanbod aan waters met een smaakje is zelfs meer dan verdubbeld en ook het gebruik ervan. Nederlanders kiezen dus al vaker gezondere frisdranken. En ook het aantal waterpunten waar mensen zelf water kunnen tappen is aanzienlijk gegroeid. Waters en frisdranken zijn noodzakelijk voor een goede vochtbalans. Helemaal voor patiënten. Het aanbod aan frisdranken weghalen in een ziekenhuis is daarom een verkeerd signaal. Het gezonder maken van het aanbod aan eten en drinken in een ziekenhuis, zou wat dat betreft juist moeten beginnen met een gezonder aanbod aan frisdranken. En daarvoor is het noodzakelijk dat de automaten in de ziekenhuizen blijven staan. Het is net als met ongezond eten, je hoeft het eten niet te verbieden, maar je kan wel mensen bewegen het juiste te kiezen.

Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht

RIVM ziet suikerinname door frisdranken snel dalen

Onderzoek - De totale suikerinname is in de periode 2019-2021 met 10,2% gedaald; dat is voor het grootste deel dankzij de daling van het suikergehalte in niet-alcoholische dranken. Nederlanders krijgen op die manier steeds minder suiker binnen via non-alcoholische dranken, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees bericht

Ook Coca-Cola en Too Good To Go bundelen krachten

Voedselverspilling – Coca-Cola in Nederland en Too Good To Go gaan samenwerken. Eind vorig jaar startte de Too Good To Go-app met het aanbieden van Magic Pakketten die door PostNL thuis geleverd worden. Het gaat om pakketten met producten die om verschillende redenen niet meer geleverd kunnen worden, maar die voor consumenten nog lang genoeg houdbaar zijn. Voortaan maken enkele producten...

Lees bericht


Vrumona introduceert drie Royal Club Mocktails

Introductie - Alcoholvrij is al een grote trend in zowel bier als sterke drank, maar het aanbod in frisdranken is nog beperkt. Vrumona speelt hier op in met de introductie van Royal Club Mocktails in de klassieke smaken Gin Tonic, Mojito en Ginger Mule. Zonder alcohol en zonder suiker.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid