Ook horeca sportkantines moet voldoen aan nieuwe coronaregels


Sportkantines – Clubhuizen en sportkantines van sportverenigingen zijn net als de normale horeca gehouden aan de nieuwe coronamaatregelen die gisteren zijn ingegaan. Dat is bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Sportverenigingen zijn daarvan meestal niet op de hoogte en hanteren de nieuwe regels ook niet.

Dat betekent dat exploitanten en horecaondernemers de gasten, die de kantine bezoeken voor een drankje of bestelling of gasten die gebruikmaken van het terras, moeten registeren en naar naam en telefoonnummer moeten informeren. Het feit dat het bij een vereniging gaat over reeds registreerde leden is geen aanleiding om af te zien van die registratie, aldus het ministerie. “Er komen ook mensen langs die niet sporten, maar gewoon uit gezelligheid of die naar mensen die sporten komen kijken.” De maatregelen gelden ook voor alle sportkantines, ongeacht of deze gerund worden door vrijwilligers of door een commerciele ondernemer. 

Niemand op de hoogte

Een rondgang langs enkele sportverenigingen maakt duidelijk dat vrijwel niemand op de hoogte is van de geldende regels voor sportkantines. De nieuwe horecamaatregelen die de opmars van het coronavirus moeten tegengaan, zijn vorige week donderdag bekendgemaakt door minister-president Mark Rutte en zijn gisteren in gegaan. Gemeenten en koepelorganisaties van de diverse sportverenigingen zouden de exploitanten op de hoogte hebben moeten gebracht. Maar daarin zijn de partijen blijkbaar nog onvoldoende geslaagd. De gemeente en de veiligheidsregios zijn belast met het handhaven van de regels.

Invoering vraagt tijd

Volgens de woordvoerder van het ministerie van VWS vraagt de invoering van nieuwe maatregelen ook altijd enige tijd. “Maar net als voor de reguliere horeca gelden de nieuwe maatregelen ook voor de horeca in de sportkantines. Ook de overige maatregelen, zoals de onderlinge anderhalve meter afstand en aantal gezamenlijk aan een tafeltje, die in acht moeten worden genomen, gelden voor de sporters in de sportkantine en op het terras.”

Placeren

Volgens woordvoerder Geert Slot van sportkoepel NOC*NSF is het ook niet zo verwonderlijk dat niet alle sportverenigingen op de hoogte zijn van de nieuwe regels. "Dat wordt pas duidelijk met de nieuwe noodverordening, die gisteren bekend is geworden. Daar kunnen verenigen precies zien wat de nieuwe regels zijn." Volgens Slot gebeurt het registreren op vrijwillige basis, maar is het vooral van belang dat naast naam en relefoonnummer ook de placering bekend is, de plek waar iemand heeft gezeten. Vandaar ook de regel dat mensen moeten voor zowel binnen als buiten moeten reserveren.

Volgens NOC*NSF is er dit maal ook geen verschil tussen verenigingen met een commerciele horeca exploitatie en horeca die gerund wordt door vrijwilligers. "Die was er bij de opening van de horeca wel, maar is er nu niet. Beide moeten voldoen aan de regels. Ik ga er ook vanuit dat er straks geen verschil in uitvoering is," aldus Slot.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Sport maken van suikerreductie in de kantine loont’

Actie – In januari nam Optisport, exploitant van 300 sportlocaties in Nederland en België, deel aan een door Vrumona opgezette actie om zoveel mogelijk de suikerinname via frisdrank te verminderen. Een eerdere test van de frisdrankleverancier bij drie sportverenigingen had al aan getoond dat suikerreductie bij frisdrankgebruik bij sportkantines mogelijk is. Ook bij deze competitie werkte het.

Lees bericht



Alcoholvrij bier steeds beter verkrijgbaar in horeca

Analyse – De beschikbaarheid van alcoholvrije bier varianten in de foodservice segmenten: eten, drinken, sporten, gemak, slapen en evenementen nemen toe. Inmiddels heeft 57 procent van de locaties in deze segmenten alcoholvrij bier beschikbaar, voor pils met alcohol ligt dit op 68 procent. Dat schrijft het Rotterdamse databedrijf Datlinq in een analyse.

Lees bericht

Kabinet: ‘Alles kan weer open in 3 stappen’

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.

Lees bericht


‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid