Ook Vakschool Wageningen start met slimme weegschaal Orbisk


Foto bij: Jonah Waterman, student van Rijn IJssel Vakschool Wageningen weegt het voedselafval op de Orbisk weegschaal

Voedselverspilling - Rijn IJssel Vakschool Wageningen heeft een Orbisk weegschaal in gebruik genomen. De vakschool is daarmee de eerste locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley.

Orbisk is een weeg- en camerasysteem om inzicht te krijgen in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Meer inzicht

Rijn IJssel Vakschool Wageningen is de school voor de horecaopleidingen. Dagelijks krijgen 60 studenten horecalessen op school. Hiervoor worden gemiddeld 40 à 50 kilogram aan producten gebruikt. Om meer inzicht te krijgen hoeveel hiervan wordt weggegooid, heeft de school besloten om mee te doen met het project om voedselverspilling in de professionele keukens terug te dringen. Guus Weerdenburg, vakdocent en F&B manager Vakschool Wageningen: “Wij vinden het belangrijk dat onze studenten goed omgaan met producten en dus ook met voedselreststromen. Het slimme meetsysteem maakt inzichtelijk hoeveel wij dagelijks aan restafval weggooien en vooral ook uit welke voedingsmiddelen deze stromen exact bestaan. Zo willen we, samen met de studenten, nadenken over hoe wij minder voedsel kunnen verspillen tijdens onze kooklessen en in onze horeca.”

Twee Orbisk-systemen

Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50% voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 18 januari start ook de tweede locatie, namelijk Alberto’s ( verwerkingskeuken in Barneveld), één van de cateringpartners van online cateringplatform Zakelijk Bezorgd. Daarna gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.

Bron: Regio Food V]]valley/@FoodClcks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht



InstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid