ProFri: 'Tijdelijke standplaatsvergunning kan leiden tot oneerlijke concurrentie’


Initiatief van Boerschappen tijdens lockdown om lokale producten te verkopen vanuit foodtrucks

Regelgeving – De belangenvereniging voor professionele frituurders, ProFri, is kritisch over het gemak waarmee gemeenten vergunningen verstrekken voor frietstandplaatsen. De vaste lasten voor deze mobiele foodverkopers liggen beduidend lager dan  de gevestigde horeca en werken op die manier oneerlijke concurrentie in de hand.

“Juist in deze tijd moeten we de bestaande horeca beschermen”, aldus ProFri in een reactie. Volgens de vereniging is het in het verleden vaker voorgekomen dat cafetariahouders en andere horecaondernemers onaangenaam werden verrast doordat plotseling een foodtruck of kraam opdook in de nabijheid van hun bedrijf. Onlangs gebeurde iets dergelijks in Halsteren, waar een oliebollenbakker van de kermis neerstreek en vanuit deze mobiele locatie op korte afstand van een gevestigde zaak met de verkoop van friet en snacks begon. De gemeente kon tegen de tijdelijke vergunning weinig ondernemen omdat de Algemeen Plaatselijke Verordening, de zogenaamde APV, aangeeft dat er in Halsteren ruimte is voor maximaal vier tijdelijke standplaatsen.  In Halsteren geldt die tijdelijkheid voor drie maanden.

Woedend

De plaatselijke ondernemers waren woedend over deze toelichting en lieten dat via Facebook ook duidelijk weten. Zij gaven aan door de coronacrisis alle zeilen te moeten bijzetten en een plotseling opduikende nieuwe concurrent helpt dan niet. ProFri wil nu graag weten of deze problematiek ook in andere gemeenten speelt. Bekend is dat foodtruckondernemers en cateraars met een mobiele wagen ook vanaf bepaalde locaties gestart zijn met de verkoop van friet en snacks. Maar in hoeverre dat leidt tot problemen is niet bekend. Via het meldpuntoneerlijkeconcurrentiehoreca.nl, wil de belangenvereniging hierover meer duidelijkheid krijgen Het meldpunt deed eerder dienst als meldpunt voor de veiligheidsregels rondom het rookverbod. Nu komen er met regelmaat vragen binnen over het vergunningenbeleid van gemeenten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid