‘Vegetarische maaltijd groeit, maar bulk zit bij pizza’s en hamburgers’


Analyse - De vraag naar vegetarische en voedzame maaltijden blijft groeien, maar de topproducten bij bezorging zitten nog altijd bij de hamburgers en de pizza’s. Dat is bij alle bezorgpartijen het geval, dus ook bij Deliveroo. Toch ziet de maaltijdbezorger ook een aantal andere foodtrends ontstaan in 2020.

De Foodtrends van 2020 die Deliveroo ziet zijn de groei in alcoholvrije drankjes, de opkomst van de vleesvervangers en bereidheid bij mensen aan de slag te gaan met zelfgemaakte pasta. Dit alles past bij de ontwikkeling van bewuster koken en gezond eten en drinken. Meer dan een kwart van de Nederlanders , die het afgelopen jaar alcoholvrije alternatieven heeft uitgeprobeerd, blijkt dat in meerderheid te willen blijven doen in 2021.

Ondanks de zorg naar goede en verantwoorde producten wordt de vraag naar superfoods zoals matcha en kurkuma minder populair. Immens populair is het bestellen van eten voor thuis. Ook omdat mensen door de twee perioden van horecasluiting meer thuis waren dan ooit. Volgens een analyse van Deliveroo hebben dit jaar 7 op de 10 Nederlanders wel eens eten besteld. Vooral ook om restaurants te steunen en als zelfbeloning. Maar liefst eenvijfde (18%) bestelde simpelweg omdat ze geen zin hadden om te koken.

De lockdown had ook effect op het soort eten dat werd besteld. Maar liefst zes op de tien Nederlanders probeerden een nieuwe foodtrend uit en zeven op de tien ontdekten een nieuwe keuken. Hoewel er veel verschillende keukens werden uitgeprobeerd, van Chinees (33%), Italiaans (27%), Mexicaans (20%) en Grieks (20%), en Amerikaans (19%), was de Nederlandse keuken het populairst om mee te experimenteren (42%). De meeste mensen haalden hun inspiratie uit receptkaarten van de supermarkt en kookboeken.

Nederlanders verwachten ook dat er meer aandacht komt voor duurzaam eten. De helft (49%) van de ondervraagden verwacht dat er meer aandacht komt voor het verminderen van voedselverspilling, 40 procent verwacht dat er bij de keuze voor groenten meer wordt gelet op seizoensgebonden groenten en ruim een derde (36%) verwacht dat Nederlanders meer hyperlokale gerechten en ingrediënten gaan gebruiken. Daarnaast verwacht een derde (35%) dat er meer aandacht komt voor duurzame voeding in het algemeen, en een vijfde (21%) dat het veganisme nog populairder wordt.

Op basis van eigen analyse kwam Deliveroo uit op de volgende top 10 foodtrends van 2020:

 1. Alcoholvrije drankjes
 2. Vleesvervangers
 3. Zelfgemaakte pasta
 4. Zuivelvrije alternatieven (havermelk, notenmelk etc.)
 5. Gefermenteerde producten (zoals Kimchi en Kombucha)
 6. Flexitarisme
 7. Restaurant doe-het-zelf-pakketten
 8. Zelfgemaakt bananenbrood
 9. Clean eating
 10. Whipped coffee (Dalgona koffie)

Foodtrends die niet hoeven te worden meegenomen naar volgend jaar zijn er ook. Zo vond een ruime meerderheid dat we mogen stoppen met etenswaren met matcha, kurkuma, actieve kool of CBD-olie. Ook was zuurdesem bakken voor velen niet zo’n succes. Mensen kopen dat liever bij de bakker. Intermittent fasting (vasten op geregelde momenten, red.) beviel de meerderheid ook niet. Maar de grootste tegenvallende trend, die werd gesignaleerd is toch wel de eetbare insecten.

Bron: Deliveroo/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Bubble tea en bagels groeien in populariteit bij Deliveroo

Analyse - Bezorgdienst Deliveroo heeft de besteldata bekeken van de lockdown om te analyseren wat de thuiszittende Nederlander bestelde in die periode. Naast populiare gerechten als pizza’s en hamburgers, blijken dat vooral dorstlessers te zijn als Bubble tea en bagels als ontbijtproduct.

Lees bericht


Tijdelijke Vegan-teststraat doorslaand succes

Pop-up – De opening van ‘s werelds eerste pop-up Vegan Teststraat in Amsterdam in het weekend van 27 en 28 maart was een doorslaand succes . Wegens de grote toestroom moest de drive-thru beide avonden eerder sluiten en bezoekers teleurstellen.

Lees bericht

Amsterdam opent eerste tijdelijke vegan-teststraat

Vegan - In het weekend van 27 en 28 maart openen Violife en Vegan Burger Brothers ‘s werelds eerste pop-up vegan teststraat. Bij de alternatieve teststraat is gratis een volledig plantaardige cheeseburger af te halen. De testlocatie is per auto via een drive thru te bezoeken bij Club Atelier in Amsterdam. 

Lees bericht

Nederland strijdtoneel van allerlei snelle bezorgdiensten

Bezorgdiensten - In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht rijden sinds een aantal weken fietskoeriers rond van bezorgdienst Gorillas. Deze Berlijnse start-up bezorgt boodschappen vanuit zogenaamde 'dark stores'. Maar Gorillas krijgt de komende tijd concurrentie van nog vijf andere bezorgdiensten.

Lees bericht


Vegetarische Slager en Deliveroo lanceren De Vleesch Lobby

Pop-up restaurant -  Ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager. Geïnteresseerden kunnen dan zelf ervaren dat vegetarisch vleesch net zo lekker is als dierlijk vlees.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

 • Disclaimer
 • Privacy Policy
 • Cookie beleid