Haags restaurant dwingt huurprijsvermindering af bij rechter


Foto bij: Website Café Aimée

Uitspraak - Horeca Maatwerk, een dochteronderneming van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), heeft een eerste bodemprocedure over de huurbetaling tijdens de coronacrisis zien slagen. De advocaten van Horeca Maatwerk stonden restaurant Café Aimée uit Den Haag bij in een bodemprocedure en wisten 50% huurkorting tijdens de sluiting door de coronacrisis en 25% huurkorting bij de sluitingsverplichting om 22 uur af te dwingen bij de rechter.

Veel hurende horecaondernemers hebben momenteel een discussie of geschil met hun verhuurder over de huurbetaling. In sommige gevallen denken verhuurders mee en worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld een gedeeltelijke kwijtschelding van de huur, laat Horeca Maatwerk weten. Maar er zijn ook gevallen waarbij een verhuurder op geen enkele manier wil bewegen. Dat was het geval bij Café Aimée in Den Haag.

Huurachterstand

Maar er speelde meer. Aan het begin van de coronacrisis had het café een paar maanden huurachterstand opgelopen. De verhuurder was hierop naar de rechter gestapt om zowel de ontbinding van de huurovereenkomst als de betaling van de huurachterstand te vorderen. Horeca Maatwerk voerde daarop namens het restaurant verweer met als tegenvordering een huurkorting met betrekking tot de sluitingsperiode en de periode dat eet- en drinkgelegenheden dagelijks om 22:00 uur moesten sluiten. De rechter ging uiteindelijk in dat verweer mee.

Steun

De uitspraak is een steun in de rug voor de horecaondernemers die momenteel in gesprek zijn met hun verhuurder over en verlaging of opschorting. Ook in eerdere uitspraken hebben horecaondernemers bij de rechter huuropschortingen toegewezen gekregen, laat KHN weten. Reden voor ondernemers volgens Horeca Maatwerk hun verhuurders vooral te wijzen op deze uitspraken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht


Minder bestellingen, maar beter resultaat bij Just Eat Takeaway

Bezorgdienst - Minder bestellingen, maar toch een beter resultaat. Dat is de kern van de jaarcijfers van moederbedrijf Just Eat Takeaway van het Nederlandse Thuisbezorgd. Het betere resultaat werd vooral geboekt omdat ondernemers meer betaalden aan de maaltijdenbezorgdienst. Het bedrijf wist te melden dat het operationeel resultaat in 2023 naar 324 miljoen euro steeg.

Lees bericht

Bij 6.087 horecabedrijven NOW-regeling nog niet definitief

Coronasteun – Nog 6.087 horecawerkgevers moeten nog een definitieve berekening aanvragen van de laatste twee NOW-perioden (NOW 5 en 6). Die werkgevers hebben nog iets meer dan een week, tot en met vrijdag 2 juni, om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Dat laat het UWV weten.

Lees bericht

ProFri biedt samen met NHN vaste energieprijzen aan

Energiecontract - Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar leden energiebundels aan tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven aanhaken bij de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren ondernemers veelal blije gezichten op, volgens ProFri.

Lees bericht


Grolsch en Qredits gaan horeca financieel helpen

Financiering - Bierbrouwerij Koninklijke Grolsch en kredietverstrekker Qredits gaan samenwerken om horecaondernemers vooruit te helpen als zij daar behoefte aan hebben in deze tijd. De twee bedrijven slaan de handen ineen en faciliteren een speciale kredietvorm voor klanten en potentiële klanten van de Enschedese bierbrouwer.

Lees bericht

RVO besluit toch tot snellere uitbetaling voor steun vaste lasten

Politiek - Door lobbyinspanningen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kunnen alle ondernemers, waaronder horecaondernemers, alsnog snellere uitbetaling van de extra vaste lastenvergoeding (TVL) verwachten. Gistermorgen nog verklaarde de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag KHN niet-ontvankelijk in het kort geding om de staat te dwingen tot snellere betaling middels een voorschot.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid